Cryptopunks, Hashmasks, NBA Top Shots ve hatta milyonlarca dolara satılan ünlü tweet’leri duyduysanız, muhtemelen NFT’lerin(Eşsiz token’ların) piyasalarda yarattığı çılgınlığın farkındasınızdır.
NFT Nedir?
NFT’ler kripto para birimleri değildir. Bitcoin veya Ethereum gibi kripto para birimleri, madenciler tarafından üretilen daha önceki yazılarımızda bahsettiğimiz işlemler defterini temsil eden blok zincirlerin yerel para birimleridir. Wirex (kripto para ile alışveriş yapılabilen bir çeşit sanal cüzdan, hatta kredi kartınızı bile kullanabiliyorsunuz) gibi platformlar, farklı kripto para birimleri satın almanıza, tutmanıza ve değiştirmenize izin verir, bu da onları hemen hemen her şeyi satın almak için kullanabileceğiniz anlamına gelir.
Bununla birlikte, NFT’lerin aksine, kripto paralar bir karşılığı olan birimler olarak kabul edilirler. Yani basite indirgemem gerekirse nakit paralar gibi hepsi birbirine benzer ve ayırt edilemezler Örneğin. Bir Bitcoin’i diğeriyle takas edebilirsiniz ve her iki Bitcoin de her zaman birbirleriyle aynı değere sahip olacaktır
.
NFT’ler Ethereum akıllı sözleşmelerine tabidir ve mülkiyet transferleri Ethereum blok zincirine yazılır. Bu akıllı sözleşmeler, gerekli tüm bilgileri içeren ve bir NFT ile ilgili aktarım ve doğrulama gibi tüm önemli eylemleri işleyen belirli bir koddan oluşur. Yani bir NFT oluşturuyorsunuz ve gereken her şey Ethereum ağı üzerinde var oluyor. Bu eylemler, Ethereum’un ERC-721 protokolünün temelini oluşturur; burada bir NFT’nin benzersizliği, NFT’nin meta verilerinde depolanan bilgilerle tanımlanır; bunların arasında bir görüntüye, web alanına, resme veya herhangi bir değerli dijital kaynağa işaret eden bir ‘Token kimliği’ bulunur.
Kısacası, bir NFT, basılmamış ve kurcalamaya karşı dayanıklı bir orijinallik ve mülkiyet sertifikasıdır. Örneğin, lüks malların kökenini izlemek için WİSeKey veya Arianee tarafından, ticarete konu sigorta poliçeleri oluşturmak için yinsure tarafından veya alan adı sahipliğini izlemek için Ethereum Name Service tarafından kullanılır.
NFT’lerin işlem hacmi Eylül 2020’den bu yana resmen patladı ve NonFungible (NFT analiz ve izleme sitesi) şirketi tarafından açıklandığı üzere birkaç milyondan 241 milyon dolara yükseldi. NFT çılgınlığı, geleneksel sanat, oyun, spor ve sigorta sektörlerini sarsan bir fenomendir ve bir Ethereum cüzdanı olan herkes bu sisteme dahil olabilir.
Bu platformlarda Sanat koleksiyonları piyasaya sürülür ve genellikle gruplar halinde satılır ve yatırımcılara rastgele dağılır. Oyun bağımlıları veya karantinada olanlar özellikle sizin için harika bir yer var. Decentraland: parseller, mülkler satın alabileceğiniz veya diğer oyuncularla etkileşime girebileceğiniz sanal bir dünya olan Decentraland‘a kaçabilir.
Son zamanlarda, bir LeBron James Smacı NBA Top Shots’ta 208.000 dolara satıldı ve Jack Dorsey ilk tweetini 2.9 milyon dolara sattı.
Olağanüstü bir başarı elde eden ilk NFT projesi, Ekim 2017’de başlatılan Cryptokitties oyunuydu. Oyun, Cryptokitty sahiplerinin Ethereum blockchain’de sonsuza dek ‘yaşayan’ benzersiz yaratıkları toplamasına, satın almasına ve satmasına izin veriyor. Cryptokitties, lansmandan kısa bir süre sonra viral hale geldi ve bazı Cryptokitties fiyatları yüz bin dolara dayandı. Hatta ve hatta o kadar büyüdü ki bu furya Borsaların hacmi o sırada Ethereum blockchain’i tıkadı ve işlem ücretlerini rekor seviyeye çıkardı.
Risk Almayı Seven Gençler… Toplanın…
NFT pazarı geleneksel olandan daha verimli ve daha sıvıdır. Dijital sanat pazarları etrafında yapılandırılmıştır ve komisyon ücretleri açısından bakarsak geleneksel sanat brokerlarına ödenen %5 veya hatta %10 komisyonların çok altındadır.
İlk kripto para HODLersları (yani uzun süreler bu kripto paraları ellerinde bulunduranlar) etkileyici sektör büyümesinin sonucunda son beş yılda milyonerlere dönüştüler. Bu kripto milyoneri nesil çoğunlukla denemeyi seven ve bunu yapmayı göze alabilen genç risk severlerden oluşuyor. Aslında, aşırı fiyat oynaklığına rağmen, çalışmalar halkın kripto para birimlerinin yaygın olarak benimsenmesine giderek daha elverişli hale geldiğini göstermiştir. Risk iştahı, kripto ekonomisindeki olanakları genişletiyor.
Önümüzdeki üç yıl içinde kademeli olarak olgunluğa ulaşması gereken lüks ve oyun endüstrilerinde teknoloji için son derece umut verici birkaç uygulama olmasına rağmen, bazıları NFT’lerin etrafındaki çılgınlığın özellikle sanat sektöründe kısa ömürlü olacağını iddia ediyor.
Buradaki katılımcılar kesinlikle geleneksel pazarlarda yer alan yatırımcılardan veya koleksiyonerlerden oldukça farklı; bu nesil , dev Hedge fonlarına karşı gelen WallStreetBets neslidir, bu nesil kendi sanat eserlerini yok eden Banksy’nin varisi olan nesildir. Belki de NFT çılgınlığının kendisi kısa ömürlü olacak, ancak daha da önemlisi, dijital ekonominin nereye gittiği konusunda ilham verebilir ve gideceği noktalar için daha da büyük bir değişimleri temsil edebilir. Her şeyden önce yıkıcı olacağı kesin ama iyi yönden ama kötü yönden…
**Kripto paralar hakkında; merak ettikleriniz, öğrenmek istedikleriniz, soru-cevap, güncel analizler için Telegram kanalımızda bizi takip edin ve iletişimde kalın. KoinSaati’nin Telegram Kanalına katılmak için tıklayınız.