Geçtiğimiz yıl boyunca, NFT (non-fungible token) satışları tabiri caizse patladı. Ancak, NFT nedir ve insanlar neden birdenbire onlara bu kadar fazla ilgi göstermeye başladı?
NFT’lerin arkasındaki fikir basittir: koleksiyon kartları veya imzalı formalar gibidir. Bir öğe diğer tüm öğelerden farklıdır. Bununla birlikte, geleneksel koleksiyon ürünlerinden farkı ise, bunlar blockchain’deki “benzersiz bir tanımlayıcı” (unique identifier) bir nevi benzersiz dijital bir imza aracılığıyla doğrulanabilir.
Bununla birlikte, NFT’lerin ortaya çıkmasının ana nedenlerinden bazılarına göz atalım:
İçerik Üreticileri İçin Daha İyi Pazar Yerleri
NFT pazarları, dijital varlıklarınızı – bu konumuzda NFT’ler – alıcılara kanıtlanabilir mülkiyet ve özgünlük ile satmanıza olanak tanır. NFT pazarında bir satıcı olarak, dijital eşyalarınızı listeleyebilir, fiyat ve nadirlik gibi ayrıntıları belirleyebilirsiniz.
Bu durum, sanatçılar ve diğer içerik üreticilerine çalışmalarından kâr elde edebilmeleri için fazlasıyla yarar sağlamaktadır. Örneğin, sanal arazi projesi olan Next Earth yakında bir NFT pazarı oluşturacak ve kullanıcıların ister sanal Beyaz Saray ister siber Özgürlük Anıtı olsun, gayrimenkulün dijital kopyalarını takas etmelerini sağlıyor.
Dağıtık Pazarlar ve Merkezi Pazarlar
Dijital öğenizin ticaretini yapabilmek için önce ona sahip olmanız gerekir. Bir varlığın kullanıcı verileri ve kişisel bilgiler üzerinde tam kontrole sahip olduğu merkezi pazarların aksine, NFT’ler, insanların özel anahtarlarını saklamasını gerektiren blockchain teknolojisi üzerine kuruludur.
Bu yaklaşım, tek bir hata noktası (single point of failure) olmadığı anlamına gelir. Bu nedenle verileriniz, başkaları tarafından sahip olunan veya kontrol edilen bilgisayarlarda merkezi olarak depolanmaz. Bunun yerine her node’un kendi kopyasını depoladığı merkeziyetsiz blockchain’lerinde depolanır.
Bu nedenle, blockchain savunucuları, merkezi bir otoritenin gereksiz olduğunu ve dağıtılmış pazarların ticaretin evriminde bir sonraki aşama olduğu hakkında hemfikir.
Dağıtık Noterlik
Blockchain’in en heyecan verici özelliklerinden biri, merkezi bir kontrol mekanizması olmadan, dağıtılmış bir defter sistemine izin vermesi ve dolayısıyla dolandırıcılığı ortadan kaldırmasıdır.
Aynı mantık, NFT ve onların eşsiz dijital imzaları ile geçerlidir. Nasıl ki günümüzde noter işlemleri ile bir öğenin orijinalliğini tasdik edebiliyorsak, NFT’lerde notere gerek kalmıyor. NFT çıkarılırken aynı zamanda benzersiz bir dijital imzası oluşturuluyor. Bu benzersiz dijital imza sayesinde, öğenin sahibi kim öğrenebiliyoruz.
- Bu da ilginizi çekebilir: NFT: Nelere Dikkat Etmeliyiz
Birisi dijital öğenizi göndermeye veya kendisininmiş gibi talep etmeye kalkışamaz, çünkü o benzersiz dijital imza buna engel olur.
Kişisel Saklama
İnsanlar yıllardır özel verilerini Microsoft, Facebook ve Google gibi şirketler tarafından işletilen merkezi bulut sunucularında depoluyor. Son gizlilik skandallarında gördüğümüz gibi, bilgiler bir merkezde toplanıyorsa orada bir güvenlik sorunu vardır ve verileriniz tehlikeye girebilir. Artık üzerinde kontrolünüz yok.
Bu nedenle, daha güvenli ve özel bir alternatifin var olması sevindirici bir gelişme. Blockchain’deki verileriniz kendi kendine saklanır. Dosyalarınızı başka biri tarafından kontrol edilen uzak sunucularda depolayan geleneksel bulut depolamanın aksine, blockchain, verilerinizin size ait olmasını sağlar.
Değişen Tüketici Alışkanlıkları
Son birkaç yıldır, dijital ortamda her zamankinden daha fazla zaman geçirdik. Covid-19 sebebiyle hepimiz evlerimize hapsolduk. Pek çoğumuz bu nedenle sanal dünyayı keşfettik.
Uzun süreli kapanmalar, karantinalar ve sosyal kısıtlamalar, neredeyse iki yıldır devam ediyor. Bu da insanların kripto dünyasına ve tabii ki NFT’leri keşfetmesinde önemli bir etken. Aynı zamanda, ekonomiyi hırpalayan kısıtlamalar nedeniyle birçok insan işini kaybetti ve onlara NFT’ler oluşturup satmak gibi dijital ortamda, evden para kazanmanın yeni yollarını bulma konusunda ilham verdi.
Tüm bunların aynı anda bir araya gelmesiyle, NFT’lerin 2021 yılında ilgi odağı olması pek de şaşırtıcı değil ve içerik oluşturma ve tüketim alışkanlıklarımızın önemli bir parçası olacak halde şekilleniyorlar.
Kriptoparalar ve blockchain hakkındaki her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.