Bilindiği üzere profesyonel basketbol ligi NBA Top Shot adımıyla yeniliklere öncülük etmişti. Ancak Web 3’ün kullanıcılara büyük yetkiler veren özelliğini de kabul ederek işbirliğine girecek mi ?
Ulusal Basketbol Birliği’nin (NBA) başına Adam Silver geldiğinden beri Amerika Birleşik Devletleri’ndeki en yenilikçi ve profesyonel spor dönemi yaşanıyor. NBA Top Shot’ı oluşturmak için Dapper Labs ile ortaklığa imza attıktan sonra kripto para piyasasına atıldı.
NBA Top Shot, oldukça fazla talep gördü ve daha önce hiçbir kripto ürününün yapmadığı şekilde satış yaptı. NBA ve Dapper ortaklığı, dijital koleksiyon ürünleri ve taraftar katılımı konusundaki fırsatları değerlendirmeye çalışıyor. NBA şimdi kripto ve Web 3 ile ilişkisini ilerletebileceği projeleri tasarlıyor. Piyasayla ilgili her adımı düşünerek hareket ediyor. Web 3’ün demokratikleştirilmiş mülkiyet, yönetişim ve finansal yükseliş durumu ve NFT airdrop ihtimali ilerleyen adımları baltalıyor.
NBA‘nin Web 3 ile iş birliğini arttırması ligin kültürel ilgi düzeyini etkileyecek gibi görünüyor. Bu yüzden NBA, ligin tüm değerlerini kapsayacak şekilde geniş bir politika belirlemelidir.
NBA’nin Web 3 Yaklaşımı
NBA ihtiyaç duyduğu kontrol miktarını en aza indirirken, gelecekteki ikili ticari büyüme hedeflerini en üst düzeye çıkarmayı amaçlamaktadır. NBA Top Shot ile bu stratejiye mükemmel bir şekilde uyum sağlamayı başardı. Bu strateji ile hem yeni bir gelir kapısı yaratıldı hem de yeni taraftarların katılımına olanak sağlandı.
Ancak bu optimizasyon, konu Web 3 olduğunda lig için doğal bir engel yaratıyor. NBA’in markası, ürünü ve iş modeli üzerindeki sıkı kontrolü, bu kontrolü taraftarlara ve oyunculara veren Web 3 zihniyetiyle doğrudan çelişiyor. Hukuk anlamında ise yasalar toplu satın alma gücü söz konusu olduğunda mümkün olan alanı genişletmeyi başardı. Hukuksal dayanağı olan bu alana taraftarların yatırım yapma olasılığı gittikçe artıyor.
Bu da ilginizi çekebilir: Coinbase’in 2022 Yılı İçin Web3 ve Kriptopara Sektörü Hakkındaki Tahminleri
NBA Tüm Gelişmelere Hazır Mı?
Yıllar boyunca NBA, takımların azınlık pozisyonlarına özel sermaye fonu yatırımına izin vermedi. Ardından, 2021’in başlarında lig pozisyonunu değiştirerek fonların tek bir NBA serisinin %20’sine sahip olunacak şekilde geliştirdi. Kurumsal yatırımcıların %30’a kadar satın alabilmesine izin veren özel sermaye yatırımı için bir çerçeve geliştirdi.
Takım yatırımını kabul etme fikri, NBA için hala mantıksız geliyor. Lig, sanal evren aracılığıyla parametrelerini kabul edilebilir bir taraftar katılımı düzeyi etrafında mantıklı bir şekilde şekillendirebilir.
Talepler Ne Yönde?
NBA’in gelecekteki başarısı, taraftarların izlemeye ve harcamaya devam etmesine bağlıdır. Bu nedenle, herhangi bir uzun vadeli büyüme stratejisi hayranların ne istediğine odaklanarak ilerlemelidir. Bir spor takımı da dahil olmak üzere herhangi bir varlığın mülkiyetine sahip olmak için temel düzeyde ne istediğimizi bilmemiz gerekir. Farklı hayranların farklı motivasyonları vardır, ancak gerçek hayran etkileşimi oluşturmak için bunlardan en az birkaçının karşılanması gerekir.
Socios’tan satın alınan taraftar token’leri, sentetik takım sahipliği vaadiyle ve karar verme üzerinde taraftar etkisi oluşturma arzusuna hizmet etmek için ortaya çıktı. Taraftar token’leri, büyük yatırımcıların yüksek vaatlerini yerine getirmeyen gelişmeleri aşamalı olarak temsil ediyor.
Socios gibi şirketler, teoride taraftar token’larının kazan-kazan (win-win) durumu sunar, takımlar için token satışlarından ek bir gelir akışı yaratır ve taraftarlara takımın karar verme sürecinin belirli yönlerinde söz hakkı verir. Uygulamada ise bu gerçekleşmemiştir. Taraftarlar duygusal olarak fayda sağlayacağı şeye yatırım yapmak ister. Takımların taraftar oylaması da dahil olmak üzere anlamlı kararlar verme konusundaki isteksizliği göz önüne alındığında, taraftar token’larının ilk vaadi olan taraftarların takımın karar verme sürecinde söz sahibi olmasını sağlama konusunda başarısız oluyor. Taraftar token’larının değeri, tamamen kısa vadeli talep ve kripto duyarlılığı tarafından yönlendirilen işlemlerle belirlenmektedir. Sonuç olarak, taraftar token’ları, sahiplik için tüketici motivasyonlarının tam anlamıyla yerine getirmediği görülüyor.
Alternatif Seçenekler
NBA, günümüzün en kripto yanlısı spor ligi olması nedeniyle dikkat çekiyor, ancak mevcut paydaşlardan gelen tepkiler ile de politikasını tam anlamıyla işleyemiyor. Kaynakları ve marka gücü var, ancak değişen piyasa taleplerine uyum sağlama yeteneğini kaybediyor. Kripto piyasası yeni hayranları çekme ve sermayesini geliştirme için bir fırsat yaratır. Teşvikler, kontrol ve sıfırdan para akışları tasarlayabilirler. Daha küçük ama daha derin hayran kitlesine sahip Major League Soccer (MLS) veya Women’s National Basketball Association (WNBA) gibi az para kazandıran ligler de Web 3 iş modellerinda kullanılabilir.
Tıpkı kurumsal bağlamda olduğu gibi, daha az kaynağa sahip olmak daha yeni başlayanlar için sorun olabilir. Eğer bir lig, taraftarları teşvik odaklı hissedarlara dönüştüren heyecan verici bir Web 3-yerel ürün sunma politikası gerçekleştirirse büyük kazançlar elde edebilir. Yeni nesil hayranlar, eski yaklaşımlarla yetinemeyecek kadar teknolojiye yatkındır. Bu durum doğru projelerle avantaja dönüşebilir.
Kaynak: coindesk
- Bu da ilginizi çekebilir: NFT Ticareti, 2021 Yılında 17 Milyar Doları Aştı
Kriptoparalar ve blockchain hakkındaki her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.