in

Nano Teknoloji Nereye Gidiyor?

Yapay zeka, makine öğrenmesi, kuantum bilgisayarlar, Nano Teknoloji, roket teknolojisi, kuantum fiziği… Günümüzde bilimkurgu filmlerinin konusu olabilecek bu kavramlar çoktan gündelik hayatımızda yer kaplamaya başladı.

Günümüzde masaüstü veya mobil teknolojik alet kullanan herkes bu teknolojilerden faydalanmakta. Kullandığımız uygulamalar yapay zeka teknolojisiyle bize özel reklamları gösterime sokuyor, mobil cihazlarımızda nano çip teknolojisini kullanıyoruz, uzay teknolojisi sayesinde uydulardan çektiğimiz verileri mobil aletler vasıtasıyla görüntüleyebiliyoruz.

Nano Teknoloji

Baş döndüren ve gelecek tahayyüllerimizi bile zorlaştıran bu teknolojilerden Nano Teknoloji; özellikle ticari karlılığı yüksek bir teknoloji olduğu için hem üniversitelerde hem de ticari araştırma enstitülerinde üstünde sıklıkla çalışılan bir teknoloji. Bir ölçü birimi olan nano, ilk kez 1974 yılında Norio Taniguchi tarafından teknoloji terimiyle birlikte kullanılarak “Nano Teknoloji” terimi oluşturuldu. Bilgisayar teknolojisi, matematik, biyoloji ve eczacılık, tıp ve elektrik elektronik alanında kullanılan Nano Teknoloji; yüksek maliyetli bir teknoloji olduğundan buna dair geliştirmeleri yüksek ödenekli enstitüler yapabilmekte.

Gelelim yakın zamandan birkaç Nano Teknoloji çalışmasına, mesela çok yakın zamanda virüsleri doğal olarak yok eden kapı tokmakları geliştirildi. Özellikle hastalıkların yayıldığı ve hijyenin düşük olduğu kamusal ortamlarda kullanılabilecek bu kapı tokmakları sayesinde, virüslerin yayılımı engellenebilir ve milyonlarca insanın hayatı kurtarılabilir. Aynı zamanda gündelik hayattaki en büyük problem olan mobil aletlerin bataryalarının kısa ömrü olmasına da Nano Teknoloji çalışmaları çare buldu.

Nano Teknoloji’nin Tıp Bilimine Faydaları

Şimdi biraz da Nano Teknoloji’nin tıp bilimine faydalarına dokunalım. Covid-19 testinde kullanılan Nano Teknoloji özelliğini taşıyan test kitleri sayesinde, tespitinde bazen ciddi hata yapılan bu virüs hastalığının tespiti kolaylaşıyor. Bunun dışında nano jeller vasıtasıyla kemoterapi gören kanser hastalarında, kanser tedavisinde daha verimli sonuçlar elde edilebilmekte. Keza nanodroplet teknolojisi ile damar içinde biriken pıhtılar yok edilerek, olası bir felç veya kalp krizi riski önlenebiliyor.

Stanford Üniversitesi’de şu an Covid-19 için çok yüksek koruyuculuğu olan ve tek bir aşılamadan ibaret olan bir nanopartikül aşısı üstünde çalışılmakta. Yani Nano Teknoloji, ilerleyen dönemde tıp biliminin çağ atlamasına yol açacak gibi. Böylece zor ameliyatlar tarihe karışacak ve Nano Teknoloji ile geliştirilen mikroçipler vücuttaki mikro düzeydeki sorunları tespit edip çözerken, çoğu hastalık daha ilk evresinde tespit edilecek ve hastalığın tedavisi sağlanacak.

Aslında Nano Teknoloji, diğer tüm inovatif bilim çalışmalarının temel ayağı gibi, keza Nano Teknoloji sayesinde hem yapay zeka hem de kuantum bilgisayar teknolojisinde ilerlemeler sağlanıyor. Örneğin yakın zamanda ışık tabanlı işlemci yongaları ile geliştirilmiş makine öğrenimi Nano Teknoloji sayesinde geliştirildi, yine küçük nano ölçekli düğümler kullanılarak kuantum ağları oluşturuldu. Dünyanın en küçük atom hafıza birimi oluşturuldu. Yapay zeka, makine öğrenimi ve kuantum bilgisayar teknolojisi, Nano Teknoloji sayesinde hızla yol alacak gibi.

**Kripto paralar hakkında; merak ettikleriniz, öğrenmek istedikleriniz, soru-cevap, güncel analizler için Telegram kanalımızda bizi takip edin ve iletişimde kalın. KoinSaati’nin Telegram Kanalına katılmak için tıklayınız.

Caner Ok tarafından yazıldı.

Kocaeli Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümü mezunu olduktan sonra uzun süre turizm alanında yöneticilik ve danışmanlık hizmetleri yürüttü. Sosyal medya ve dijital yayıncılık deneyiminin ardından blockchain teknolojisi alanına yöneldi. Son dört yıldır blockchain alanında editörlük, komunite yöneticiliği, sosyal medya yönetimi, marketing ve inovatif gelişimler alanlarında çalıştı. Koinsaati'nde Takım Lideri görevlerini sürdürüyor.

Ripple

Ünlü Teknik Analist Açıkladı: Ripple (XRP) Patlama Yapabilir

DeFi

Uzun Vadede Gelecek Vaat Edebilecek 5 DeFi Projesi