in ,

Mina Protocol (MINA) Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Mina Protocol, dünyanın en hafif blok zinciri olarak bilinmektedir. Kullanımı büyümesine rağmen sabit boyutta kalabilmektedir. Bu yazımızda, Mina Protocol hakkında sıkça sorulan soruları ve cevaplarını kaleme alacağız.

Mina Nedir, Neye Çözüm Sunar?

Mina, kullandığı zero-knowledge proof teknolojisi ile blok zincir boyutunu sonsuza kadar birkaç kb yer kaplayacak şekilde dizayn eden ve aynı zamanda gerçek dünya ile web3 arasında bir köprü yaratan, dünyanın en hafif blok zinciridir. Ağ boyutunun 22kb olması sayesinde Mina full nodeları, browser (tarayıcı) üzerinde çalışabilir. Böylece herkes en basit cihazlarla bile Mina ağına erişebiliyor. Bunun yanı sıra Mina, maksimum mahremiyet ve merkeziyetsizlik için benzersiz bir ağ olma yolunda hızla ilerlemekte.

zkApp Nedir?

zkApp, merkeziyetsiz blok zincirler üzerinde geliştirilen dApp’lerin, zero-knowledge teknolojisi ile donatılmış, özgün bir türüdür. Offchain execution, offchain storage, zkOracle gibi altyapılara sahip zkAppler, alışılagelmiş dApp’lerden oldukça farklı ve daha gelişmiş uygulamalardır.

Mina Ağı Şu Anda 22kB mı?

Evet, Mina ana ağı şu anda 22kB. Hatta Mina’nın mainnet’e geçişinden sonra snarklarda yapılan geliştirmeler sayesinde artık 8-10kB boyutta. Mina arşivi normalde çok daha büyük boyutlarda olsa da Mina’nın arşive gerek duymaksızın çalışan zincir mimarisi sayesinde hep birkaç kB boyutlarda kalması mümkün oluyor.

Mina Güncel Yol Haritasına Nereden Ulaşabilirim?

Mina projesinin yol haritasına projenin kendi web sitesi üzerinden kolaylıkla ulaşabilirsiniz. “https://minaprotocol.com/tr/roadmap” linkine tıklayarak kolaylıkla Mina Protocol’ün yol haritası hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Mina Tokenlerimi Nerede Stake Edebilirim?

Mina stake edebileceğiniz kaynaklar, cüzdan ve borsa üzerinden staking olarak iki ana başlığa ayrılıyor. Borsaların stake ödül oranları sık sık değişebiliyor ve genellikle borsa üzerinden staking, 1-3 ay gibi opsiyonlarla kilitli olarak yapılabiliyor.

Borsaların aksine cüzdan üzerinden staking, kilitsiz yapılıyor ve bakiyenizi cüzdanda stake ederken, istediğiniz zaman stake bakiyenizin istediğiniz kadarlık kısmını unstake etmeye gerek kalmadan cüzdan dışına çekebiliyorsunuz. Bakiyenizi cüzdanda stake ederken bir validatör seçmeniz ve bakiyenizi o validatöre delege etmeniz gerekmekte.

Cüzdan üzerinden edinebileceğiniz yıllık gelir oranları, komisyon oranları ve borsalar üzerinden staking konusundaki temel detayları aşağıdaki görsel üzerinden inceleyebilirsiniz

MINA’larımı Hangi Cüzdanda Saklayabilirim?

  • Auro Wallet: Mobil uygulaması ve masaüstü tarayıcısı eklentisi mevcut ve topluluk tarafından en çok tercih edilen cüzdan uygulamasıdır.
  • Clorio: Masaüstü uygulamaları ve web üzerinden giriş yoluyla çalışır.
  • Diğer: StakingPower ve henüz audit edilmemiş bir diğer Mina cüzdan uygulaması daha mevcut ancak bu cüzdan uygulamaları, topluluk tarafından pek tercih edilmemekte.

Mina Bir Ekosisteme Sahip mi? Ağ Üzerinde zkAppler Mevcut mu?

Mina’nın zkApp destekli test ağı olan Berkeley Testnet, şu anda Alpha sürümünde ve Berkeley Testnet üzerinde çalışan zkAppler mevcut.

Ancak Mina ana ağında çalışan bir zkAppler ekosisteminin var olup olmadığı sorusunun cevabı; henüz böyle bir ekosistem mevcut değil. Ağların testlerinin tamamlanmasının ardından zkAppler, ana ağda da çalışabilecek.

Kripto paralar ve blockchain hakkındaki her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir.

Hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan bu içerik, genel anlamda bilgi vermeyi amaçlamakta olup; bu içeriğin, yatırımcıların alım satım kararlarını destekleyebilecek yeterli bilgileri kapsamayabileceği dikkate alınmalıdır. Bu sayfalarda yer alan çeşitli bilgi ve görüşlere dayanılarak yapılacak ileriye dönük yatırımlar ve ticari işlemlerin sonuçlarından ya da ortaya çıkabilecek zararlardan KoinSaati sorumlu tutulamaz. 

Onur Çaliş tarafından yazıldı.

Beykent Üniversitesi, Radyo ve Televizyon Programcılığı bölümünden 2020 senesinde mezun oldum. Başkent İletişim Akademisi'nde Diksiyon, Sunuculuk ve Spikerlik eğitimi aldım. Stajımı China Radio International bünyesinde tamamladım. Kripturk ile başladığım profesyonel çalışma hayatıma Bitlo Teknoloji ve Coinkolik ile devam ettim. Şu anda ise Koinsaati çatısı altında editörlük ve sunuculuk yaparak devam etmekteyim.

Dünyanın İlk Layer-3 DEX’i Hydranet (HDN) Nedir?

Üstad Splinter Woo Token Analizi