Mina Protocol, dünyanın en hafif blok zinciri olarak bilinmektedir. Kullanımı büyümesine rağmen sabit boyutta kalabilmektedir. Varlık, dApp’lerin daha verimli çalışması için hesaplama gereksinimlerini azaltmak adına oluşturulmuştur.
Mina Ekibi
2017 yılının haziran ayında O(1) Labs tarafından geliştirilmiştir. İlk olarak Coda Protocol olarak adlandırılan proje, 2020 yılında Mina olarak değiştirildi. Projenin kurucusu ve aynı zamanda CEO’luk görevini yürüten isim Aidan Hyman’dır. Şirketin diğer kurucu ortağı ise Erica Kang’dir.
Ekipte aynı zamanda Emre Tekişalp adında bir Türk de yer almaktadır. Tekişalp, Ripple ile bir süre çalıştıktan sonra Mina protokolü ekibinin bir parçası oldu.
Mina Protocol Kullanıcılara Ne Vadediyor ?
MINA, blok zincir ağı kullanmasına rağmen düşük ve sabit bir alan kaplar. Bu özelliği sayesinde sürdürülebilir ve çevre dostu bir blok zincir olarak tanımlanır. Aynı zamanda Proof of Stake algoritmasına yenilikçi bir bakış açısı getiren MINA, merkeziyetsiz uygulamaların gelişimine destek vermeyi hedeflemektedir.
Mina’nın Avantajları
- Mina, yukarıda da bahsettiğimiz gibi sahip olduğu yapı gereği, en hafif blok zincir olma özelliğini taşır.
- Mina’da bulunan blok zincirlerin kısalığı, zincir üzerindeki işlemlerin hızlanmasını sağlar.
- Merkeziyetsiz uygulamaları destekler.
- Blok zincirlerin güvenliğini sağlayan kriptografik tekniklerden biri olan zk-SNARK özelliğini bünyesinde bulundurmaktadır. Bu tekniğin amacı ise sıfır bilgi ispatıdır. Bu teknik sayesinde, kullanıcıların kimlik bilgilerini kullanmalarına gerek olmadan, web sitelerine girme ve veri elde etmeleri sağlanmaktadır.
- Projenin bir başka özelliği ise blok üreticileri ve doğrulayıcıların yapmış oldukları işlemlerin sonucunda kişilere MINA coin ödülü kazanmalarını sağlamasıdır. Bunun yanı sıra stake yolu ile kullanıcıların ek kazanç elde etmelerine de olanak tanımaktadır.
Mina Nasıl Çalışır ?
MINA, işlemlerin yürütülmesi dışındaki özellikleriyle Bitcoin ağı ile benzerlikler göstermektedir. Hesap modellemelerinde ise Ethereum ağındaki yöntemler kullanılmaktadır. Ortalama 22 kb boyutunda bir işlem taahhüt eder ve coin kullanımı artsa bile boyut blok zincir üzerinde hep aynı kalır.
Bu da doğrulama işlemlerini hızlandırmaktadır. Boyutlarından dolayı herkesin kolaylıkla node kurabilmesi, ağdaki merkeziyetsizliğin artmasına yardımcı olur. MINA ağında madencilik yerine SNARK adı verilen blok onaylama sistemi kullanılır.
MINA İstatistikleri
Toplam arzı 1 milyar 26 milyon 795 bin 53 olan MINA’nın, dolaşımdaki arzı ise 891 milyon 454 bin 771’dir. MINA, bu zamana kadar gördüğü en yüksek fiyat olan 9.91 dolar seviyesini 1 Haziran 2021’de görürken en düşük fiyat olan 0,42 dolar seviyesini ise 1 Ocak 2023’te görmüştür.
MINA Nasıl Alınır ?
MINA; Binance, Kraken, Coinbase, Bitget, MEXC gibi birçok popüler kripto varlık alım satım platformu üzerinde listelenmektedir. MINA almak isteyen yatırımcılar, yine bu projenin listelendiği platformlar üzerinden kolaylıkla MINA alabilir, satabilir ve elde tutabilirler.
- Bu da ilginizi çekebilir: Mina Protocol (MINA) Uzun Vadeli İyi Bir Yatırım mı?