Facebook, adını artık Meta’ya devrediyor. Metaverse için kolları sıvayan Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, dün (28.10.21), platformun geleceği için planlarını ve vizyonunu anlattı ve şirketin metaverse’e odaklanması kesinleşti. Şirketin Meta olarak adlandıracağını duyuran Zuckerberg, şirketin, internetin yeni bir versiyonunu oluşturmayı hedeflediğini anlattı.
Metaverse Nedir?
Metaverse, fiziksel ve dijital dünyaların bir araya geldiği yerdir. İnsanların dijital temsillerinin (avatarların) iş yerinde, evde, ofislerinde buluştukları, konserlere gittikleri ve hatta kıyafetleri denedikleri bir platformdur.
Facebook, halihazırda devam eden metaverse’ün profesyonel bir sürümüne sahip: Horizon Workrooms, Facebook çalışanlarının sanal ofislere girmesine ve toplantılar yapmasına olanak tanıyan bir uygulama.
Facebook’un küresel ilişkilerden sorumlu başkan yardımcısı Nick Clegg, Pazartesi ekip toplantılarını ofis metaverse’ünde, sanal masa ve tahta ile dolu bir odada yaptıklarını açıkladı. Geçtiğimiz ay açıklamalarda bulunan Clegg, bir metaverse kullanıcısının, Facebook dünyasından Apple’a, Google’a veya bir bilgisayar oyunu yayıncısının dünyasına sorunsuz bir şekilde geçebileceği, birbirine bağlı bir dizi dünya olacağını söyledi.
Bu ay Facebook, bir metaverse inşa etmeyi de içeren büyüme planlarının bir parçası olarak Avrupa Birliği’nde 10.000 yeni iş yaratacağı haberleri de basında yer almıştı.
- Bu da ilginizi çekebilir: Metaverse Nedir?
Metaverse ile İlgili Yasal Endişeler
Facebook’un veri gizliliği, verilerimizin satılması gibi konularda sicili kabarık. Bu da haliyle insanları metaverse konusunda güvenlik ve mahremiyetleri konusunda endişelenmelerine neden oluyor.
Örnek vermek gerekirse, günümüzde, sosyal medyada sizi hedefleyen bir reklam veren sadece yaşınız ve cinsiyetiniz gibi verilere odaklanıyor. Peki ya beden dilinizi, fizyolojik tepkilerinizi, kiminle ve nasıl etkileşimde bulunduğunuzu saklayan veriler erişilebilir olursa?
Facebook, metaverse’ün sorumlu bir şekilde inşa edilmesini sağlamak için şimdiden 50 milyon dolarlık (36 milyon sterlin) bir yatırım programını duyurdu ve para Seul Ulusal Üniversitesi ve Immersive Tech’te Kadınlar gibi kuruluşlar ve akademik kurumlar arasında dağıtıldı.
Facebook Metaverse İçin Kesenin Ağzını Açtı
Cevap, yılda milyarlarca dolar. Öyle yüksek tutarlardan bahsediliyor ki, şirket bu hafta, şirketin VR ve AR üzerinde çalıştığı Facebook Reality Labs bölümüne yapılan yatırım nedeniyle, Facebook’un 2021’deki kârını 10 milyar dolar (7,25 milyar £) azaltacağını açıkladı.
Şirket, Instagram, WhatsApp, Messenger ve tabii ki Facebook genelinde, geçen yıl 2,8 milyar günlük kullanıcısından 29 milyar dolarlık net gelir elde etti. Bu yüzden 10 milyar dolarlık bir gelir kaybını kabul edebilir.
Facebook Başarılı Olacak Mı?
Facebook’un, bu denli karmaşık bir ürünü hızlı bir şekilde piyasaya sürebileceğini söylemek şu an için zor. Clegg, metaverse inşasının 10 yıl süreceğini söyledi. Ancak o vakte kadar halkın, yetkililerin ve hükümetlerin, şirket hakkındaki endişelerini gidermeye odaklanmalıdır.
Kriptoparalar ve blockchain hakkındaki her türlü sorunuz için Telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.