in

Merkeziyetsiz Uygulamalar (dApp) için Bir Fırsat: Archway Nedir?

Kripto ekosistemine gün geçtikçe birçok farklı proje dahil oluyor. Bu projelerden biri olan Archway, geliştiricileri ödüllendiren ve yeni nesil DApp’leri kullanan bir akıllı sözleşme platformudur. Protokol, kullanıcılara ölçeklenebilir zincirler arası DApp’leri hızlıca oluşturup başlatma olanağı sağlar. 

İnternet, bilgiye erişimi kolaylaştırsa da sermayeye erişim konusunda çoğu girişimci ve geliştirici gelişmiş ülkelere kıyasla dezavantajlı konuma düşüyor. Archway ise bu noktadan hareketle ağ üzerinde çalışmalar yürüten girişimcileri bir takım ödüllerle teşvik ederek projelerin hayata geçirilmesine önayak olmak istiyor. Archway ağ katılımcılarının ve token sahiplerinin, teklifler ve zincir içi oylama yoluyla protokol üzerinde etkili olmasına da imkan tanıyor. Ücretler ve stake etmekte kullanılan Archway token’ı yönetişim içinde kullanılır. Bu yönetişim modeli, Archway’in merkeziyetsiz topluluk yapısını korumasına ve desteklenmesine yardımcı olur.

Archway, geliştiricilerin dağıtılan akıllı sözleşmeleri kullanmaları için WASM akıllı sözleşme yürütme desteğine sahip Cosmos SDK tabanlı bir zincir oluşturur. Archway protokolü CosmWasm, WebAssembly (Wasm) ve Rust’ı kullanır. Archway ile DApp’ler, ağa katkıları karşılığında işlem ücretlerinin ve enflasyonist ödüllerin bir kısmını kazanabilir. Bu kazanç modeli, tipik bir Proof-of-Stake (PoS) zincirinde çalışan düğümler için doğrulayıcıların ödüllendirilme şekline benzer. Archway, dApp’ler için üç potansiyel finansman kaynağı sağlamayı amaçlamaktadır:

  • Gaz ücreti indirimleri: Mevcut akıllı sözleşme platformlarından farklı olarak Archway, gaz ücretlerini doğrulayıcılara veya madencilere dağıtmaz. Bunun yerine, toplanan gaz ücretleri DApp geliştiricileri ve doğrulayıcıları arasında dağıtılır. Ağ başlatıldığında, gaz ücretleri %50’si DApp geliştiricilerine ve %50’si doğrulayıcılara gidecek şekilde eşit olarak bölünür.

  • Enflasyonist ödüllerin payı: Archway ağındaki genel enflasyon oranı, ağda aktif olarak stake edilen token’ların oranına bağlı olarak yıllık %7 ila %20 arasında artış gösteriyor. Archway protokolü daha sonra bu toplam enflasyon ödüllerinin bir kısmını doğrudan DApp geliştiricileri ile paylaşıyor. Başlangıç ​​aşamasında, enflasyon ödüllerinin %25’i DApp geliştiricilerine ve %75’i doğrulayıcılara gidiyor.
  • Akıllı sözleşme ücretleri: Akıllı sözleşme platformları, günümüzde zincir üstü işlemlerin gerektirdiği hesaplamalı işlem miktarına dayalı olarak gaz ücretleri alıyor. Bu ölçüm yöntemi bir ağın altında yatan ekonomi için işe yarasa da geliştirici için ek maliyet anlamına gelir. Archway, DApp geliştiricilerinin akıllı sözleşmelerle etkileşimini sağlamak için özel ücretler tanımlayabilir. Take rate olarak da bilinen bu ücret, geliştiricilere özel kullanım durumlarına ve operasyonel ihtiyaçlarına göre farklı ücret seviyeleri talep etme konusunda esneklik sağlar.

Son söz olarak toparlamak gerekirse Archway tarafından sunulan ödüller, geliştiricilere ekonomik kaygılara odaklanmadan yeni projeleri başlatma fırsatı sunar. Kullanıcı deneyimini kolaylaştırmak için akıllı sözleşme ücreti doğrudan ağ ücretine eklenir, böylece kullanıcılara tek bir birleşik ücret sunulur. Archway modeli, standart yönetim token’larını işlevsel ve getiri üreten varlıklara dönüştürür. Bununla birlikte DeFi projeleri, Archway’den kazanılan fonları likidite madenciliği ödüllerini artırmak, yeni kullanıcıları çekmek ve aktif katılımı teşvik etmek için kullanabilir.

Kripto paralar ve blockchain hakkındaki her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir.

Hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan bu içerik, genel anlamda bilgi vermeyi amaçlamakta olup; bu içeriğin, yatırımcıların alım satım kararlarını destekleyebilecek yeterli bilgileri kapsamayabileceği dikkate alınmalıdır. Bu sayfalarda yer alan çeşitli bilgi ve görüşlere dayanılarak yapılacak ileriye dönük yatırımlar ve ticari işlemlerin sonuçlarından ya da ortaya çıkabilecek zararlardan KoinSaati sorumlu tutulamaz.

Yasemin Ulutaş tarafından yazıldı.

Ege Üniversitesi'nden 2022 yılında dereceyle mezun oldum. Bölümümle ilgili ortaya koymuş olduğum çeşitli akademik çalışmalarım bulunuyor. Şimdi ise kendimi blok zinciri teknolojisi alanında geliştirmekteyim.

Trade Dışında Nasıl Para Kazanılır?

Stacks Domain Nedir?