in , ,

Merkeziyetsiz Polygon (MATIC) Uygulamalarına Genel Bakış

Gün geçtikçe daha çok Ethereum projesi Layer 2 teknolojisini benimsemeye başladı. Daha ucuz ve daha hızlı işlem ihtiyacı, yeni ağlara olan keşifleri de beraberinde getirdi. Bu ağlardan özellikle bir tanesi son dönemlerde adından da sıkça söz ettiren Polygon, eski adıyla MATIC ağı olmuştur.

Bu yazımızda merkeziyetsiz Polygon uygulamalarına 3 farklı noktadan yaklaşacağız. Diğer ağlarda olduğu gibi Polygon ağı da bir çok merkeziyetsiz uygulamaya ev sahipliği yapmakta ve ciddi oranlarda potansiyel kazanç fırsatı yaratmaktadır.

Merkezi Olmayan Borsalar (DEXs)

Bir çok farklı ağda olduğu gibi Polygon ağında da merkeziyetsiz borsalar mevcuttur. Üstelik bu platformları kullanmak bir hayli ucuz ve hızlıdır. Polygon ağındaki merkeziyetsiz borsaların çoğu temelde Uniswap platformunun Fork‘ları olarak karşımıza çıkmaktadır. Örnek verecek olursak Quickswap ve ComethSwap Polygon ağında hizmet veren merkeziyetsiz borsalardandır. Quickswap, işlem ücreti olarak %0.25 oranını benimser ve bu ücretleri likidite sağlayıcılarına dağıtırken ComethSwap, işlem ücreti olarak daha yüksek bir oran olan %0.5’ı benimser ve bu ücretlerin ise %90’ını likide sağlayıcılarına dağıtır. Geriye kalan %10 ise Cometh adlı blockchain oyununun oyuncularına gönderilir.

Her iki platform da likidite madenciliği özelliğine sahiptir ve likidite sağlayıcıları, elde ettikleri LP Token’ları stake ederek bu uygulamaların Native Token’ı olan QUICK veya MUST Token’larına sahip olabilmektedir. Ancak unutulmamalıdır ki, bu süreçte impermanent loss ihtimali mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır.

Sadece Polygon ağında hizmet veren merkeziyetsiz borsalar dışında, ilk olarak Ethereum ağında hizmet vermiş ancak daha sonrasında bir çok farklı ağda hizmet vermeye başlamış olan merkeziyetsiz uygulamalar da Polygon ağını kullanmaya başlamıştır. Bunlardan en çok bilinenleri ise SushiSwap ve Curve uygulamalarıdır.

SushiSwap, Polygon ile sağladığı ortak işbirliği neticesinde, borsasında desteklenen ilk 6 büyük ikili için likidite sağlayanlara SUSHI ve MATIC Token ödülleri sunmaktadır. Bu Token’lar, likidite sağlamanın getirisi ile elde edilen Sushi LP Token’larının bir daha Stake edilmesinden sonra kazanılmaktadır. Benzer şekilde Curve platformu da, stablecoin getirileri için MATIC Token ödülleri sunmaktadır.

Lending Platformları

Ethereum ağındaki en büyük Lending Platform’larından biri olan Aave, 7 milyar $’dan fazla TVL ile Polygon ağında da hizmet vermektedir. Bu platform, kullanıcılarına, varlıklarını depozit olarak yatırmaları imkanını sağlarken, karşılığında bu kullanıcılara amToken (Aave Matic Market Token) verir. Bu Token’lar da başka varlıkları ödünç alırken kullanılır veya Aavegotchi çağırmak için kullanılır (NFT temelli oyun platformu). Bu yazı yazılırken Aave sadece 7 farklı varlığı Polygon ağında desteklemektedir ancak ileride daha fazla varlığın desteklenme olasılığı da oldukça yüksektir.

Yield Aggregator Platformları

Tıpkı Yearn Finance, Pancake Bunny (Dikkat) veya Merlin gibi, Polygon’un da kendine ait kullanıcılarına sunduğu ve en iyi getiri seçenekleri listeleyip, elde edilen getirileri de otomatik olarak tekrardan sisteme dahil eden Yield Aggregator platformları mevcuttur. Bu platformlara örnek olarak Adamant Finance, Stake Dao ve Beefy Finance verilebilir.

Bu platformlar aynı doğrultuda hizmet verse de işleyiş ve işlem ücreti bakımından farklılık göstermektedir. Örnek verecek olursak Adamant, %30 performans ücreti alır ancak her toplanan 1 ETH için kullanıcıya 500 ADDY verir. Öte yandan Beefy Finance sadece %4.5 işlem ücreti ve %0.05 ile %0.1 arasında çekim ücreti alır.

Adamant ve Beefy daha çok LP Token’ları üzerinden getiri elde edilmesine yoğunlaşırken Stake Dao ise daha çok tekil varlıklar üzerinden getiri elde edilmesine yoğunlaşır ancak şu an için sadece Curve üzerindeki Aave stablecoin havuzlarını kullanmaktadır.

Bonus: Eleven Finance

Kaynak: Khor Win Win, CoinGecko

Kriptoparalar hakkında; merak ettikleriniz, öğrenmek istedikleriniz, soru-cevap, güncel analizler için Telegram kanalımızda bizi takip edin ve iletişimde kalın. KoinSaati’nin Telegram Kanalına katılmak için tıklayınız.

Tuğhan Tokuş tarafından yazıldı.

Hacettepe Üniversitesi "Ekonomi" mezunu ve Sacred Heart Üniversitesi "MBA" mezunuyum. Blokzincir teknolojisi ve merkeziyetsiz finans sevdalısıyım. Bir devrime şahitlik ediyoruz. Her devrimde öncüler ödüllendirilir veya idam edilir. Şüphesiz ki bu devrim çoktan başarılı olacağını kanıtladı...

Bitcoin

Kriptopara Piyasası Neden Düşüyor?

XRP Ripple

9 Haziran 2021 Tarihli Ripple, Algorand, Kusama Teknik Analizi