Küresel güçler, sağlık hizmetlerinden paraya kadar her şeyin daha büyük, merkezileştirilmiş kontrolü için giderek daha fazla yaygara koparıyor. Merkeziyetsizleşme ise bununla tam gaz bir savaş veriyor. Merkezileşme ve Merkeziyetsizleşme’nin kafa kafaya tokuştuğu bu amansız savaşta, para akışında kontrol sahibi olan Merkez Bankaları, er ya da geç tüm merkeziyetsiz finansın büyükbabasını: Bitcoin öldürmek için bir hamle yapabilir mi?
Gerçek şu ki, hiçbir merkez bankası mesubu Bitcoin’i sevmez.
Bu hafta, Çin Halk Bankası Bitcoin’in hiçbir değeri olmadığını söyledi.
Çin Halk Bankası Finansal Tüketici Haklarını Koruma Bürosu Başkan Yardımcısı Yin Youping, 27 Ağustos’ta yerel Çin basınında yaptığı açıklamada, Bitcoin ve diğer kriptopara birimlerinin “yasal ihaleler olmadığını ve gerçek değer desteğine sahip olmadığını” söyledi.
13 Ağustos’ta Rusya Merkez Bankası buna “teknolojik finansal piramit şeması” adını verdi. Rusya Merkez Bankası Birinci Başkan Yardımcısı Sergey Shvetsov, Bitcoin satın almayı “bir mayın tarlasına girmeye” benzetti ve yerel borsanın Bitcoin ticareti yapan hiçbir şirketi listelememesi gerektiğini söyledi.
Bir ay önce, 18 Temmuz’da İngiltere Merkez Bankası FinTech Direktörü Tom Mutton, dijital bir fiat paranın Bitcoin’den çok daha iyi olacağını söyledi. Coindesk, “Performans eksiklikleri ve enerji verimsizliği göz önüne alındığında Bitcoin, hiçbir şekilde merkez bankası dijital para biriminde kullanabileceğimiz teknoloji türüyle karşılaştırılamaz” dedi.
16 Temmuz’da Powell, Kongre’ye verdiği ifadede, FED’in devam eden dijital dolar araştırmasının muhtemelen Bitcoin’i modası geçmiş hale getireceğini söyledi. “Dijital dolarınız olsaydı, stablecoin’lere ihtiyacınız olmazdı, kriptoparalara ihtiyacınız olmazdı” dedi.
İki ay önce, Japonya Merkez Bankası başkanı Haruhiko Kuroda, Bitcoin’in temelde yüksek spekülatif kumar, yani yatırım için kullanılan bir kumarhane çipi olduğunu ve hiç kimsenin satın alma işlemlerini Bitcoin ile yapmadığını söyledi. 28 Mayıs’ta Bloomberg’e “Kimse Bitcoin’i gerçekten bir çözüm aracı olarak kullanmıyor” dedi.
Bitcoin’i piyasadan çıkarmak için küresel olarak koordine edilmiş bir merkez bankası eylemi tarafından toplandığı konusunda uyarılarda bulunuyordum. Elbette Bitcoin fiyatlarını hızlı bir şekilde artıracaktır, ancak dünyanın büyük merkez bankaları tüm Bitcoin’i biriktirdiğinde, o zaman ne olacak? Sonra tekrar, onları Bitcoin’i yasaklamaktan alıkoyan nedir?
Belki de bu yüzden, 2008’in konut balonu olarak adlandırılmasının isim babası olduğu iddia edilen bir hedge fon yöneticisi John Paulson, Bloomberg TV’de yaptığı açıklamada Bitcoin’in (ve altcoinlerin) de bir değeri olmadığını düşündüğünü belirtti.
“Kriptopara birimleri, bugün nerede işlem yapıyor olurlarsa olsunlar, sonunda değersiz olduklarını kanıtlayacaklar. Bolluk bittiğinde veya likidite kuruduğunda sıfıra gidecekler. Kimsenin kriptopara birimlerine yatırım yapmasını tavsiye etmem” dedi.
Gemini hesabı olan perakende yatırımcılar bunu duymaktan nefret ediyor. Geekler ve gamerlar dışında kimsenin gerçekten kullanmadığı blockchain projelerinin altcoinlerini satın alıyorlar. Yine de, Dogecoin gibi coinlerdeki %10.000’lik kazanç, insanları gerçek inananlara dönüştürdü. Belki de hepsi değersizdir. Ama kısa vadede, o çark dönmeli.
Bununla birlikte, uzun vadede, özellikle Bitcoin için en büyük risk, Fed, Çin Halk Bankası, Japonya Bankası vb. Hepsinin açıkça Bitcoin için bir faydası yok. Dijital fiat para birimleri için herhangi bir rekabet de istemiyorlar.
Şu ana kadar kimler endişelendi?
EQIBank CEO’su ve EQIFI Başkanı Jason Blick, “ABD dahil tüm hükümetler, nüfuslarının ulusal para birimlerini kullanmasını istiyor” diyor. Bunun, Federal Rezerv’in ilk etapta parayı basma maliyetinden önemli ölçüde daha yüksek bir değerde dolar basmasına izin veren senyoraj olarak bilinen ekonomik ilkeden kaynaklandığını söylüyor.
- Bu da ilginizi çekebilir: EQIFI Nedir? Bankacılık ve Finans Sektöründe DeFi Rüzgârı
“Senyorajın zorluğu, insanlar bastığınız parayı kullanmazsa başarısız olmasıdır. Arjantin ve İran gibi ülkelerde, Bitcoin gibi alternatifler ulusal para birimine olan inanç eksikliğinden kaynaklanan bir kayıt dışı ekonomi yarattığı için bu önemli bir konu haline geldi” diyor. “Bu senyoraj sorunu birçok ülkede bir realite, bu yüzden hükümetler genellikle dijital varlık yasakları uygulamaya cezbediyor. Ancak doların hakimiyeti göz önüne alındığında, bu durumun ABD’de asla gerçekleşeceğini düşünmüyorum”
Dijital bir dolar veya dijital fiat para birimleri gerçekten piyasaya çıkarsa, bazı insanlar bunu bullish olarak görüyor. Çin’in bazı bölgelerinde zaten denendi.
İngiliz Virgin Adaları’ndaki Knit.Finance CEO’su Sainath Gupta, “Federal rezerv, zincirle uyumlu bir dijital dolar çıkarırsa, BTC, Ethereum ve diğer kriptopara birimleri için olumlu bir işaret olacak.” diyor. Kriptonun merkeziyetsiz finans nişi için çoklu blockchain sarma, köprüleme ve likidite stake alanındalar. “Bence o zaman kurumsal yatırımcılar için daha kolay ve daha güvenilir bir köprü olacak, perakende yatırımcılar, her yerde kripto fiyatlarını artırma korkusuyla gelecek” diyor.
Blockchain ve kripto endüstrisindeki birçok kişinin inandığı gibi, merkezileştirilmiş dijital para birimleri Bitcoin için doğrudan bir tehdit oluşturmaz. Bunun nedeni, düzenleyicileri ve varoluş amaçları önemli ölçüde farklıdır. Bitcoin’den farklı olarak, dijital bir dolar, merkezi bir otorite tarafından verilir. Bitcoin’in merkeziyetsiz yapısı, oynaklığı ve sınırlı arzı, çoğu ülkenin onu bir emtia yatırımı olarak sınıflandırmasına neden olur. Bu nedenle, Bitcoin’e olan talep, devlet tarafından verilen herhangi bir dijital para birimine olan talep ile ilişkili değildir.
Regal Holdings LLC CEO’su Adnan Haider, “Bitcoin gerçekten bankacılık düzenlemelerinin, özellikle de Kara Para Aklama yasalarının insafına kalmış durumda” diyor. Regal’den önce Haider, büyük bir Birleşik Arap Emirlikleri bankasının Hazine ve Yatırım Bölümü’nde Sabit Gelir ve Hisse Senedi Başkanıydı. Aynı zamanda Barclays Capital’de kredi türevleri ticareti ve kurumsal finans alanında eski bir Direktördü, bu nedenle geleneksel bankacılık sistemlerine aşinadır. RegalX platformları forex, emtialar, değerli metaller ve kriptopara birimi traderları tarafından kullanılır. Ayrıca hem insan ticaretine hem de niceliksel, robot ticaretine izin veren bir makine öğrenimi, araştırma ve geliştirme şirketi olan “AI Autotrade”i yönetiyorlar.
Çoğu merkez bankası, yöneticileri Bitcoin’i çöpe atmadığında, örneğin, Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu ile düzenlemeleri nasıl yapacakları üzerinde gerçekten çalışıyorlar.
Kripto yatırımcıları “düzenleyicilerin ne söyleyeceğini ve var olmalarına izin verilip verilmeyeceğini görmek için bekliyorlar. Hükümetler, endüstriyi nasıl düzgün bir şekilde düzenleyeceğini henüz çözemediler, bu yüzden er ya da geç, dünyanın dört bir yanındaki devlet kurumlarından daha yoğun düzenleyici eylemler duymamız muhtemel” diyor.
30 Ağustos’ta, Danimarka’dan kıdemli bir Forbes katılımcısı olan Roslyn Layton, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun Aralık 2020’de kriptopara birimi yenilikçisi Ripple Labs’a karşı açtığı davayı yazdı ve kripto meraklılarından çok fazla tepki aldı. Duruşma öncesi aşamada, Ripple’ın hukuk ekibi SEC’in kendisini yargıladı, “kriptopara birimleri kuralları hakkında yıllarca çelişkili ve kafa karıştırıcı rehberlikten sonra” yazdı. Çıkarlarını koruduğunu iddia eden bir ajansın ihanetine öfkelenen perakende kriptopara yatırımcılarından yasal, politik ve sosyal medya eylemlerinin tsunamisini kimse beklemiyordu.” SEC’in bu 2 trilyon dolarlık küresel yatırımcı topluluğu ile güvenilirliğinin erimesi, maliyetli bir SEC yanlış hesaplamasını ortaya koyuyor.
Kriptonun düzenleyici sıkıntıları böyle. İki tarafı keskin bir kılıç.
Çin için konuşacak olursak, Bitcoin’den her zaman nefret ettiler. Ancak Bitcoin madencilerine kapanmalarını söylediklerini hatırlıyor musunuz? Eh, tekrar açtılar.
BTC, yıllardır Çin hükümeti için küçük ama kamu zararına davranış olarak nitelendirildi.
“Pekin, ulusal finansal istikrarı etkileyebilecek her şeye karşı her zaman ihtiyatlı bir bakış açısını sürdürdü. Çin halkı tarafından ticareti yapılan, kullanılan ve yatırım yapılan herhangi bir düzenlemeye tabi olmayan, değişken dijital varlığın kaldırılmasına kararlıdır” diyor Blick.
Çin Halk Bankası’nın Bitcoin’i kötülediği başka bir gün.. ee yeni başka ne var?
Öncelikli hedefleri dolar. Dijital para birimlerini yalnızca Bitcoin’i yenmek için değil, aynı zamanda doların özellikle Asya’da küresel ticaret para birimi olarak hakimiyetini ortadan kaldırmak için tasarlıyorlar. Blick, “Bunun sonucu kaçınılmaz olarak BTC’nin kısa vadeli panik satışıyla sonuçlanacak” diyor.
Haider için, şu an için merkez bankası sadece inliyor ve sızlıyor. Bitcoin’iniz hala güvende.
“Dijital varlıkların yükselişi, geleneksel finansı bozmaya devam edecek. İster kripto maksimalisti veya minimalisti olun, net olan şey, dijital varlıkların ödemeler, sınır ötesi transferler ve döviz piyasalarında yaşadığı aksamadır” diyor Haider. “Önümüzdeki birkaç yılı önemli bir dönüşüm dönemi olarak görüyorum. Bu nedenle, bu ekosistemin kontrolünü elinde tutmaya çalışan küresel düzenleyici ve vergilendirme kurumlarının yanı sıra Merkez Bankası dijital para birimlerinin ortaya çıktığını görüyoruz.”
Kaynak: Forbes
Kriptoparalar hakkında; merak ettikleriniz, öğrenmek istedikleriniz, soru-cevap, güncel analizler için Telegram kanalımızda bizi takip edin ve iletişimde kalın. KoinSaati’nin Telegram Kanalına katılmak için tıklayınız.