Bitcoin, son zamanlarda yerel para biriminin değer kaybettiği ülkelerde birincil para birimi olarak daha çekici hale geliyor. Peki makroekonomik olaylar Bitcoin’i nasıl etkiliyor?
Tüm para birimleri gibi Bitcoin de küresel ve merkeziyetsiz yapısı nedeniyle makro ve mikro ekonomik olaylardan etkilenir. Makroekonomik olaylar Bitcoin’in değer katma yeteneğini etkilediği için para birimine olan talebi dalgalandırır. Yatırım yapmak isteyen kişiler Bitcoin gibi alternatif varlıklara daha yüksek oranlarda yatırım yapabilir. Ek olarak, yatırımcıların riske yönelik tutumları, Bitcoin’in tahvil veya hisse senedi gibi geleneksel varlıklarla karşılaştırıldığında nasıl ele alınacağını etkileyebilir.
Ekonomik Genişleme ve Durgunluk Dönemleri
Küresel ekonominin stabil oluşu, çoğu varlığın fiyatındaki en büyük faktörlerden biridir. Ekonomik genişleme dönemlerinde bireyler finansal varlıklara tahsis edebilecekleri daha fazla servete sahiptir. Tersine, durgunluk dönemleri, hisse senetleri veya Bitcoin gibi varlıklara olan talebi azaltır. Durgunluklar ve genişlemeler aynı zamanda yatırımcıların risk algıları ve toleransları geliştikçe tutmak istedikleri varlık türlerini de yeniden şekillendirir.
Riskli Koşullardan Kaçınma
Riskli koşullar altında yatırımcılar, potansiyel ödülün daha yüksek olması durumunda daha riskli yatırımlar yapmaya istekli olurlar. Riskli piyasalarda genellikle hisse senetlerine yatırım yapılır. Bunun tam tersine, riskten kaçınma koşullarında yatırımcılar getirisi daha öngörülebilir olan varlıklara yatırım yaparak riski en aza indirmeye çalışır. Riskten korunma varlıkları arasında tahviller veya ABD Doları gibi para birimleri yer alır.
Bitcoin, 2009’daki başlangıcından bu yana çok fazla dalgalanma ve fiyat değerlemesi yaşadı. Bu, para birimini riskli piyasa koşullarında yatırımcı hedefleriyle daha uyumlu hale getirdi. Ancak bu her zaman böyle olmayabilir. Bitcoin daha yerleşik hale geldikçe ve fiyatı istikrar kazandıkça eninde sonunda altın gibi riskten kaçınan bir varlık haline gelebilir.
Zayıf Fiat Para Birimleri
Çoğu ülkede mal ve hizmetlerin değeri, dolar veya euro gibi devletlerin çıkardığı para birimiyle ölçülür. Bitcoin’in arz oranı tahmin edilebilir ve enflasyona karşı dirençlidir. Fiat para biriminin yüksek enflasyon seviyelerine sahip olduğu ülkelerde Bitcoin’in enflasyondan korunma aracı olarak kullanım durumu da artar. Verilere göre, hem Türkiye’de hem de Nijerya’da yüksek enflasyon nedeniyle 2021’in başlarında Bitcoin’e olan yatırımlar artış gösterdi.
Hükümet Düzenlemeleri
Bitcoin yerel yönetimlerin eylemlerinden de etkileniyor. Hiçbir hükümet Bitcoin’i kontrol edemese de vatandaşlarının para birimini kullanma isteğini değiştirecek yasalar veya teşvikler oluşturabilir. Örneğin hem Türkiye hem de Nijerya, çeşitli siyasi ve ekonomik politika aracılığıyla Bitcoin işlemlerini yasakladı. Bu bireylerin Bitcoin kullanmasını engellemedi ancak Bitcoin kullanımını daha da zorlaştırdı.
Alternatif olarak ülkeler, Bitcoin’in kamu piyasalarına erişimini kolaylaştırarak Bitcoin kullanımını teşvik edebilir. Brezilya ve Kanada, Bitcoin ETF’lerine kendi kamu piyasalarında işlem yapma yetkisi vererek Bitcoin yatırımını teşvik etti. Pek çok kişi ABD’nin yakın gelecekte benzer bir karar vermesini bekliyor. Daha genel anlamda ülkeler, bireylerin sermaye kazançlarının daha büyük bir kısmını elde etmelerine olanak tanıyan vergi politikaları yoluyla vatandaşlarını Bitcoin kullanmaya teşvik edebilir.
Bitcoin küresel ekonomik kalıplara derinlemesine yerleşiyor. Para birimi genel ekonomik faaliyetlerde daha düzenli kullanılmaya başlandıkça, diğer makroekonomik olaylarla da yeni etkileşimler oluşturacaktır. Hiçbir olay Bitcoin’i ülke ekonomisinden tamamen silemez, ancak dış baskılar Bitcoin’in kullanımının kesinlikle etkiler.
- Bu da ilginizi çekebilir: Koinsaati Akademi: Market Maker (Piyasa Yapıcı) Nedir?
Kripto paralar ve blockchain hakkındaki her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir.
Hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan bu içerik, genel anlamda bilgi vermeyi amaçlamakta olup; bu içeriğin, yatırımcıların alım satım kararlarını destekleyebilecek yeterli bilgileri kapsamayabileceği dikkate alınmalıdır. Bu sayfalarda yer alan çeşitli bilgi ve görüşlere dayanılarak yapılacak ileriye dönük yatırımlar ve ticari işlemlerin sonuçlarından ya da ortaya çıkabilecek zararlardan KoinSaati sorumlu tutulamaz.