Mainnet, bir blok zinciri protokolünün ne zaman tamamen geliştirilip dağıtıldığını tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Kripto para işlemlerinin, dağıtılmış bir defter teknolojisine yayınlandığı, doğrulandığı ve kaydedildiği anlamına gelir.
Mainnet ağlarının aksine testnet terimi, bir blok zinciri protokolünün veya ağının henüz tam olarak kullanılmadığı zamanları tanımlar. Bir test ağı, programcılar ve geliştiriciler tarafından bir bok zinciri ağının tüm yönlerini ve işlevlerini test etmek ve sistemin güvenli olduğundan ve ana ağın başlamasına hazır olduğundan emin olmadan hataları düzeltmek için kullanılır. Başka bir deyişle bir test ağı, yalnızca bir blok zinciri projesi için çalışan prototip olarak var olurken ana ağ, kullanıcıların kripto para işlemlerini (veya dağıtılmış bir deftere kaydedilen diğer herhangi bir tür dijital veriyi) gönderdiği ve alabileceği tam gelişmiş bir blok zinciri platformudur.
- Bu da ilginizi çekebilir: Testnet Nedir? Olası Testnet Airdrop’ları
Genellikle bir blok zinciri projesinin ana ağı başlatılmadan önce ekipler, ICO, IEO veya projenin fon toplamasına ve topluluklarını büyütmesine yardımcı olabilecek başka herhangi bir yol ayarlayacaktır. Toplanan fonlar daha sonra blok zinciri ağının prototiplerini geliştirmek için kullanılır ve daha sonra testnet aşamasında test edilir. Hata düzeltmeleri yapıldıktan sonra ve test ağının performansına bağlı olarak ekip, blok zincirinin (ideal olarak) tamamen konuşlandırılmış ve işlevsel olan ana ağ sürümünü başlatır.
2017 yılında birçok blockchain şirketi, ICO kitle fonlaması etkinlikleri gerçekleştirmeye karar verdi. Bunu yapmak için çoğu, Ethereum ağında kendi ERC-20 token’ını çıkarmayı seçti. Bu token’lar daha sonra ICO aşamasındaki katkılarına göre yatırımcıların cüzdanlarına dağıtıldı. ICO kitle fonlaması tamamlandıktan ve blok zinciri tamamen dağıtıldıktan sonra ekip, daha önce verilen ERC-20 token’ı yerine kendi yerel token’ı (tescilli bir blok zincirinde) sahip olan ana ağını paylaşabilir. Bu noktada, ERC-20 token’larının yeni blok zincirinin token’ları takas edildiği mainnet swap olarak bilinen bir süreç gerçekleşir. Ana ağ takası tamamlandıktan sonra kalan tokenler genellikle yok edilir, böylece yalnızca yeni token’lar kullanılabilir. Ethereum ve ERC-20 standardının popülaritesine rağmen dijital token’ların verilmesini destekleyen birçok başka blok zinciri platformu da mevcuttur.
- Bu da ilginizi çekebilir: Çeşitli Blockchain Protokollerinin Karşılaştırılması
Kripto paralar ve blockchain hakkındaki her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir.
Hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan bu içerik, genel anlamda bilgi vermeyi amaçlamakta olup; bu içeriğin, yatırımcıların alım satım kararlarını destekleyebilecek yeterli bilgileri kapsamayabileceği dikkate alınmalıdır. Bu sayfalarda yer alan çeşitli bilgi ve görüşlere dayanılarak yapılacak ileriye dönük yatırımlar ve ticari işlemlerin sonuçlarından ya da ortaya çıkabilecek zararlardan KoinSaati sorumlu tutulamaz.