in , ,

Lansman (Fair Launch) ve Ön Satış Arasındaki Fark Nedir?

Piyasaya giren yeni bir kripto projesini her gördüğümüzde, bir tokeni piyasaya sürmenin farklı yollarını keşfediyoruz. Bunlardan biri de proje ekiplerinin en çok tercih ettiği seçenek olan tokenleri yatırımcıların erken erişimine açmak.

Bu doğrultuda, birçok kişi ön satışları ve lansmanları (fair launch) duymuştur. Bu iki strateji, kripto piyasasına yönelik farklı yaklaşımları göz önüne sermektedir. Bu yazımızda sizler için lansman ve ön satış arasındaki farkları ele aldık.

Ön satış ve lansmanlar arasındaki farkı anlamak için öncelikli olarak ekibin projeyi nasıl tasarladığına bakmak gerekir. Ekipteki adımlara kısaca değinmek gerekirse bir kaç alt başlıkta toparlayabiliriz. Bunlar:

Konsept Tasarımı: Her kripto projesi iyi bir tasarıma sahip olmalıdır. Projenin vizyon ve misyonları belirtilmelidir.

Ekosistem Tasarımı: Gelecek vadeden bir varlığın piyasaya tutunabilmesi için kapsamlı bir ekosisteme ihtiyacı vardır.

Blok Zincir Belirleme: Her token bir blok zincir üzerinde konumlanır. Ekipteki geliştiriciler, tescilli bir blok zincir üzerinde de çalışabilir, açık bulunan bir blok zincirin kodunu da düzenleyebilir veya daha garanti bir seçenek olan ve projenin riskini de aza indirecek olan mevcut bir zincir üzerinde de varlığı konumlandırabilir.

Tokenlerin Tahsisi: Tüm ekipler tarafından tokenlerin arz ve tahsisinin tanımlanması gerekir. İyi bir token tahsisi, yatırımcılar ve ekibin dengesini oluşturur. Son olarak da tokenlerin faydalarının yatırımcılara tanımlanması diyebiliriz.

Ön Satış’ın Temel Özellikleri

Bazı kripto projelerinde, proje henüz geliştirilme aşamasında olsa bile tokenler potansiyel yatırımcılara sunulur. ICO’dan önce gerçekleşmesinden kaynaklı bu işlem “ön satış” olarak adlandırılır.

Genellikle, ön satış ile yatırımcılara sunulan tokenler belli bir adet ile sınırlandırılmıştır. Ön satışların amacı, hem ekiplerin yarattıkları proje üzerinde bir heyecan oluşturmak hem de düşük piyasa fiyatlarıyla token kıtlığı fikrini ortaya koymaktır.

Adil Lansmanların Temel Özellikleri

Adil lansmanlar, kripto piyasasında bir başka kitlesel fonlamadır. Bu ekosistemde, proje katılımcılara eşit tokenler satar. Tokenler, düzenlenen lansmanda adil ve dengeli bir dağılım ile yatırımcılara satılır.

Adil lansmanlar ekip teşviklerini ortadan kaldırarak belirlenir. Buna ek olarak adil bir lansman, halkın projelere erişiminden önce, token dağıtılmasını önlemeyi amaçlar. DeFi girişimlerinin çoğu, geliştiricilere ve ekiplere projeye katkılarından dolayı token ödemektedir. Launchpad’ler için lansman öncesi belirli bir miktarda token ayrılmış olabilir. Fakat adil lansmanlar söz konusu olduğunda launchpad’ler için token ayrılmaz.

Launchpad ücretleri oyun dışı bırakılırsa projeler Ar-Ge çalışmaları için fon biriktirebilir. Çoğu ön satış platformu bir çok fonlama seçeneği sunar. WhitePaper olarak adlandırılan listede yer alan yatırımcılar genellikle ön satışların ilk turlarında tokenleri indirimli olarak satın alır.

Halk, piyasaya daha yüksek fiyattan erişim sağlar. Bu durumda da halk, ön satışların adil olmadığını düşünüyor. Fakat adil bir lansmanda tokenler herkese aynı fiyattan sunulacağı için tüm yatırımcılar piyasaya eşit bir erişim sağlar.

Peki En iyi Seçenek Nedir ?

Bu noktada, projenin piyasaya sunulmasını sağlayan ekip için en iyi seçenek nedir diye düşünebilirsiniz. Eğer bir yatırımcıysanız adil lansmanlar cüzdanınız için en iyi seçenektir. Fakat karmaşık bir ekosistem yaratan ve tescilli bir blok zinciri geliştiren bir proje açısından durum aynı olmuyor. Bu senaryoda, özel bir ön satış turu ile piyasa kıtlığı fikrini tanıtmak iyi bir seçenek olabilir.

Sonuç olarak, ön satışlar veya lansmanları desteklemek için birçok neden vardır. Fakat yazının başında da belirttiğimiz gibi esas faktör ekibin projeyi nasıl tasarladığıdır.

En iyi seçimin temeli; kullanıcıların, yatırımcıların ve geliştiricilerin çıkarları arasındaki dengeye bağlı olarak ortaya çıkan seçimdir diyebiliriz.

Kripto paralar ve blockchain hakkındaki her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir.

Hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan bu içerik, genel anlamda bilgi vermeyi amaçlamakta olup; bu içeriğin, yatırımcıların alım satım kararlarını destekleyebilecek yeterli bilgileri kapsamayabileceği dikkate alınmalıdır. Bu sayfalarda yer alan çeşitli bilgi ve görüşlere dayanılarak yapılacak ileriye dönük yatırımlar ve ticari işlemlerin sonuçlarından ya da ortaya çıkabilecek zararlardan KoinSaati sorumlu tutulamaz. 

Onur Çaliş tarafından yazıldı.

Beykent Üniversitesi, Radyo ve Televizyon Programcılığı bölümünden 2020 senesinde mezun oldum. Başkent İletişim Akademisi'nde Diksiyon, Sunuculuk ve Spikerlik eğitimi aldım. Stajımı China Radio International bünyesinde tamamladım. Kripturk ile başladığım profesyonel çalışma hayatıma Bitlo Teknoloji ve Coinkolik ile devam ettim. Şu anda ise Koinsaati çatısı altında editörlük ve sunuculuk yaparak devam etmekteyim.

kripto

Dione Protocol (DIONE) Nedir? Nasıl Alınır?

Koinsaati, Kriptopara, Cüzdan

Likidite Havuzu Kavramına Genel Bir Bakış