Kusama KSM fiyatı katlanarak artıyor ve birçok insan Kusama’nın ne olduğunu ve KSM fiyatının neden yükseldiğini soruyor. Polkadot ekosisteminin en önmeli parçalarından olan Kusama hakkında detaylı bilgiyi bu yazıda bulabileceksiniz.
KSM’deki fiyat artışı muhtemelen, yatırımcıların KSM tokenlerini, Kusama’nın sınırlı parachainlerinden biri üzerine inşa etmek için bir alan ‘kazanmak’ isteyen projelere ödünç verebilecekleri (loan) yaklaşan Kusama parachain müzayedelerinden kaynaklanıyor.
Bu projelerde kullanıcılar, rastgele seçilen ve bir anda sona erecek olan yaklaşan müzayedeleri kazanmaktan emin olmak istiyorlarsa, mümkün olduğunca çok KSM tokeni toplamaları gerekiyor. Bu da katılımcıların kazanmak için erkenden büyük teklifler vermeleri gerektiği anlamına geliyor.
Bu, KSM tokeninin büyük miktarlarda satın alınmasıyla sonuçlanmış olabilir, bu da borsalarda token kıtlığına ve artan KSM fiyatına neden olabilir.
Kusama Nedir? Polkadot ve Kusama Arasındaki Fark
Kusama ve Polkadot, farklılıklardan çok benzerliklere sahiptir, ancak Kusama’nın genellikle ‘Polkadot’un Kanarya Ağı (Polkadot’s Canary Network)” veya “Polkadot’un Vahşi Kuzeni (Polkadot’s Wild Cousin)” olarak anılmasının bir nedeni vardır.
Projelerin blokzinciri mimarisi neredeyse aynıdır, ancak Kusama, geliştiricilerin hayal ettikleri her türlü projeyi oluşturabilecekleri ve yönüne karar vermek için kullanıcı ve takipçi topluluklarını bırakabilecekleri Polkadot’un daha deneysel bir versiyonu olacak şekilde tasarlanmıştır.
Bu, Kusama’nın erken deneme riskini alabilecekleri ve sağlam olduklarını kanıtlayan projelerin daha sonra süper yüksek güvenlik seviyelerinin gerekli olduğu Polkadot’a adım atabileceği anlamına gelir.
Polkadot’ta başlamak isteyen birçok proje, önceden Kusama’da benzer bir yineleme başlatır. Örneğin, Polkadot’un ağ üzerinde Ethereum uyumluluğunu sağlayacak planlı MoonBeam akıllı sözleşme platformu, ilk olarak Kusama’da MoonRiver olarak piyasaya sürüldü.
Topluluk kararları, daha yavaş ve daha titiz Polkadot’a kıyasla Kusama’da daha hızlı alınabilir ve bunlara göre hareket edilebilir ve bu, Kusama tabanlı projelerin Polkadot benzerlerinden çok farklı bölgelere taşınmasına yol açabilir.
Ayrıca Kusama’da bina alanı ‘kiralamak’ Polkadot’ta olduğundan daha ucuzdur. Bu nedenle parachain’lerde ilk çekirdek projeler başlatıldıktan sonra başlangıç tarzı, daha az bilinen, bazı projeler Polkadot’ta inşa etmek için gerekli sermaye olmadan da yapılabilmesi Kusama’yı cazip kılıyor. Bu şekilde bakıldığında, Kusama başlı başına ayrı bir blok zinciri oluyor.
Kusama Parachainleri Nasıl Çalışır?
Parachainler kelimenin tam anlamıyla ana Kusama relay chain’lerinin yanında çalışan ‘paralel zincirlerdir’.
Yine, uzun bir sıra daha ince, plastik dişlere (kusama parachains) sahip plastik bir tarak (kusama relay chains) hayal edin. Bu çoklu zincirler sıklıkla birbirleriyle iletişim kurar, bu da ağ üzerinden gelen her bir işlemin üstesinden gelmek zorunda kalarak ana aktarma zincirinin tıkanmasını önler.
Bu mimari, Polkadot ve Kusama’nın geleceğe ölçeklenmesine yardımcı olacak ve neden bu kadar çok geliştiricinin ağlar üzerinde inşa etmeye çalıştığını açıklıyor.
Kusama’nın sınırlı sayıdaki parachainlerinden birinde bir yuvayı güvence altına almak için projelerin, 2 yıla kadar rekabetçi sayıda KSM tokenini kilitlemesi gerekecek ve bunlar belirlenen süre dolduktan sonra iade edilecek.
Başlangıçta, parachainler üzerine inşa etmek için sadece birkaç proje seçilecek, bu nedenle ağ yayına girmeden hemen önce gerçekleşecek açık artırmalarda en yüksek KSM miktarını teklif etmeleri gerekecek.
Bir slot için yarışan takımlar, diğer takımların ne kadar teklif verdiğini göremeyecek ve müzayede rastgele, belirsiz bir anda sona erecek.
Tüm bir parachain içinde yaşamayı göze alamayan daha küçük projeler, maliyeti paylaşmak için temelde paylaşılan ve daha küçük zincirlere veya “iplere” bölünmüş bir parachain olan bir Kusama parathread’i de kiralayabilir. Bu, tüm daireyi kiralamak yerine daire içinde bir oda kiralamak gibidir.
Kusama Crowdloans’ine nasıl katılabilirim?
Takımların mum müzayedelerini (candle auction-teklif vermenin sadece bir mum sönene kadar devam ettiği tarihi müzayedelerden dolayı böyle adlandırılır) kazanacağından emin olmanın bir yolu, büyük KSM sahiplerini sabit kilitlenme süresi için tokenlerini ödünç vermeye ikna etmektir.
KSM sahipleri, kitle kredisine katılarak hem stake ödüllerini hem de KSM’yi en uygun anlarda satma / takas etme fırsatını kaybedecekler. Bu nedenle, çok fazla fon çekmek isteyen projelerin yatırımcıları cömertçe tazmin etmesi gerekecektir.
Bu tazminat muhtemelen projelerin ilgili tokenleri şeklinde gelecektir. Bu neden 2017’deki ICO patlamasına benzer şekilde, orada da ETH’ler Ethereum tabanlı projeler için kilitlenirdi, lansman sırasında tokenlerini alırlar.
Polkadot ve Kusama crowdloans’ından farkı, yatırımcıların KSM / DOT’larını kilitleme süresi bittikten sonra geri almalarıdır ve bunun iki avantajı vardır:
Birincisi, yeni projelerin fonlara hiçbir zaman erişimi olmaması, sadece Kusama / Polkadot üzerine inşa etme fırsatını kazanmalarıdır. Bu, tembel veya dolandırıcı projelerin, karşılığında herhangi bir değer sunmadan yatırımcılara para kazandırmasını engeller.
İkinci avantaj, KSM ve DOT’a borç verenlerin, değerli kriptolarından hiçbirini harcamak zorunda kalmadan yeni projeler üzerinde spekülasyon yapabilmeleridir.
Kusama crowdloans’a katılmanın iyi bir fikir olup olmadığını size söyleyemeyiz, ancak ilgileniyorsanız, yapılacak en iyi şey parachain müzayedelerine katılmayı planlayan bazı projelere göz atmak ve onları takip etmek olacaktır. Twitter / Telegram veya güncellemeler için haber bültenlerine kaydolabilirsiniz. Bununla birlikte bu tür projelerin güncel bir listesine parachain.live adresinden ulaşılabilir.
Kriptoparalar ve blockchain hakkındaki her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.