in , ,

Kripto Türevleri Nasıl Çalışır?

Kripto para dünyasındaki bir türev, temel bir varlığın veya emtianın belirli bir zaman diliminde ne kadar iyi performans gösterdiğine bağlı olarak değerlenen finansal bir sözleşmedir. 

Yatırımcılar, türevler sayesinde varlığa sahip olmadan kripto para biriminin gelecekteki fiyat değeri üzerine işlem yapabilirler. Ayrıca riski yönetmek, fiyat değişiklikleriyle ilgili sonuçları tahmin etmek veya bir varlığın mevcut spot fiyatı ile gelecekteki potansiyel değeri arasındaki tutarsızlıktan para kazanmaya çalışmak için de kullanılırlar. Bu, yatırımcıların aradıkları ve kar elde edebilecekleri bir özelliktir. 

Spot Ticaret ve Türev Ticaret

Finansal piyasalarda varlık alıp satmanın birçok yolu vardır. Bu makalede, sadece iki ana yaklaşıma odaklanacağız: spot ticaret ve türev ticaret. 

Spot alım satım, varlıkların hemen teslim edilmek üzere alınıp satılması işlemidir. Spot piyasada bir varlık satın aldığınızda, o varlığın fiyatından satın alınmasına ve hemen teslim edilmesine kadar onay vermiş olursunuz. Spot piyasada bir mal sattığınızda ise malın fiyat üzerinden ödeme karşılığında teslim edilmesini kabul etmiş olursunuz. 

Buna karşılık türevlerde işlem yapmak, değeri dayanak varlığın ne kadar iyi performans gösterdiğine bağlı olan sözleşmelerin alınıp satılmasını gerektirir. Hemen teslim edilen geleneksel sözleşmelerin aksine türev sözleşmeleri, genellikle borsalarda aylarca açık bırakılır ve daha sonra nihai bir tarihte ödenir. 

Bir türev sözleşmesinin değeri, çeşitli koşulların etkileyebileceği dayanak varlığın performansına bağlı olduğundan, türev ticareti spot ticaretten daha karmaşık ve tehlikeli olabilir. Herhangi bir türev işlemine girmeden önce yatırımcılar, riskleri ince tartmalıdır. 

Türev İşlem Türleri 

Finansal piyasalarda yaygın olarak işlem gören çeşitli türev türleri şunlardır: 

Vadeli İşlem Sözleşmeleri

Vadeli işlem sözleşmesi, yatırımcıların bir varlığın gelecekte ne kadara mal olacağına dair tahminlerde bulunulmasını sağlayan bir tür türevdir. Bir kripto para biriminin belirli bir miktarını, gelecekte belirli bir tarihte önceden belirlenmiş bir fiyattan almak veya satmak için yapılan bir anlaşmadır. Kripto dünyasında vadeli işlem sözleşmesi olarak bilinir. 

Kripto

Örneğin, bir yatırımcı bir yıl içinde 20.000 dolar karşılığında bir Bitcoin satın almak için vadeli işlem sözleşmesi imzalayabilir. Bitcoin bu süre zarfında 60.000 dolar fiyatına yükselirse yatırımcılar kar edecektir. Fiyat düşerse trader para kaybedecektir.

Kripto Opsiyon Ticareti

Bir opsiyonun sahibi, dayanak varlığı belirli bir tarihte veya öncesinde belirli bir fiyattan satın alma veya satma hakkına sahiptir ancak sorumluluğa sahip değildir. Kripto para ticaretindeki opsiyonlar, yatırımcıların bir kripto para biriminin fiyatını tahmin etmesini sağlar.

İki ana opsiyon türü vardır: 

Alım opsiyonları: Dayanak varlığı önceden belirlenmiş bir fiyattan veya kullanım fiyatından satın alma yeteneği, bir alım opsiyonu tarafından sağlanır.

Satım opsiyonları: Dayanak varlığı kullanım fiyatından satma hakkı bir satım opsiyonu tarafından sağlanır.

Opsiyonlar, sahibine belirli bir varlığı belirli bir tarihte veya öncesinde belirli bir fiyattan satın alma veya satma seçeneği sunan ancak yükümlülüğü olmayan sözleşmelerdir. Bu hak için opsiyon alıcısı satıcıya bir prim ödemek zorundadır.

Örneğin, Bitcoin’in önümüzdeki ay fiyatının artacağını düşünüyorsanız. Opsiyonun süresi dolmadan önce herhangi bir anda size 30.000 dolar kullanım fiyatından Bitcoin satın alma özgürlüğü sağlayan bir alım opsiyonu satın alabilirsiniz. Kullanım fiyatı, bir opsiyon sözleşmesi kapsamında bir satım veya alım opsiyonunun gerçekleştirilebileceği önceden belirlenmiş fiyattır.

Bitcoin fiyatının 30.000 doları aştığını varsayalım. Bu durumda, opsiyonunuzu kullanabilir ve daha düşük kullanım fiyatından Bitcoin satın alabilir ve daha sonra açık piyasada kar için yeniden satabilirsiniz. Aksi takdirde, kullanım fiyatının altına düşerse başlangıçta ödediğiniz primden daha fazla bir şey kaybetmeden opsiyonun sona ermesine izin verebilirsiniz.

Futures

Genellikle sürekli sözleşme ya da kısaca peri olarak bilinen sürekli vadeli işlemler, yatırımcıların kripto para gibi bir varlığın gelecekteki değeri hakkında spekülasyon yapmasına olanak tanır. 

kripto

Geleneksel vadeli işlem sözleşmeleri gibi sürekli vadeli işlemlerin de belirli bir vade sonu tarihi yoktur. Bunun aksine, yatırımcıların dayanak varlık üzerinde süresiz olarak uzun ya da kısa pozisyon tutmasına olanak tanır ve nakit piyasasını yansıtacak şekilde inşa edilmiştir.

Örneğin, Ethereum fiyatının yakında artacağını düşünüyorsanız. Sürekli vadeli işlem sözleşmesinin long pozisyonu, önceden belirlenmiş bir fiyattan belirli sayıda sözleşme satın alınarak açılabilir. Ethereum fiyatı artarsa sözleşmeleri daha yüksek bir fiyattan piyasaya geri satarak kar elde edebilir veya Ethereum fiyatı düşerse zarara katlanabilirsiniz.

Sürekli vadeli işlemlerde pozisyonu korumak için gerekli marj varsa varlıklarınızı istediğiniz kadar tutmakta özgürsünüz.

Kripto paralar ve blockchain hakkındaki her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir.

Hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan bu içerik, genel anlamda bilgi vermeyi amaçlamakta olup; bu içeriğin, yatırımcıların alım satım kararlarını destekleyebilecek yeterli bilgileri kapsamayabileceği dikkate alınmalıdır. Bu sayfalarda yer alan çeşitli bilgi ve görüşlere dayanılarak yapılacak ileriye dönük yatırımlar ve ticari işlemlerin sonuçlarından ya da ortaya çıkabilecek zararlardan KoinSaati sorumlu tutulamaz. 

Crypto Mario tarafından yazıldı.

2023’ün En İyi 15 Zk-Rollup Projesi

Arbitrum Ekosisteminde En Çok Kazandıran NFT Koleksiyonları