Bu yazımızda, kripto ticaretinde hacmin nasıl kullanıldığını kaleme alacağız.
İşlem Hacmi Nedir?
İşlem hacmi, bir varlığın belirli bir dönemde ne kadar işlem gördüğünü gösterir.
Örneğin, CoinMarketCap bu yazının yazıldığı sırada son 24 saat içinde BTC/USDT çiftinde 10 milyar doların üzerinde bir işlem hacmi olduğunu bildirmektedir. Grafiklerin okunması söz konusu olduğunda, hacim genellikle coin, hisse veya vadeli işlem sözleşmesi sayısı olarak gösterilir. Hacim analizi, bir hareketin arkasındaki inanç veya belirli alanlardaki likidite hakkında net bir resim verebilir. Örneğin, Bitcoin nispeten küçük bir aralıkta işlem görüyorsa ancak hacim yüksekse, bu hem alıcıların hem de satıcıların mevcut fiyatın adil olduğu konusunda hemfikir olduğunu gösterir.
Yukarıdaki grafikte Ethereum’un son bir buçuk yıldaki performansı ve grafiğin alt kısmında mum başına hacim gösterilmektedir. Birkaç yüksek hacimli alan, hacim grafiğindeki ani artışlarla görülebilir. Bu ani yükselişler, bugünlerde birçok kişinin büyük miktarlarda Ethereum ticareti yaptığını gösteriyor. Ayrıca, hacim hareketli ortalama göstergesi, aşağıdaki resimde görüldüğü gibi, bir hacim artışının ortalamanın üzerinde olup olmadığını belirlemelerine yardımcı olabilir.
Ticarette Hacim Nasıl Kullanılır?
Hacmin ne olduğunu tartıştık ve grafiğinizde göstergeyi nasıl bulacağınızı öğrendiniz. Ticaretimizi geliştirmek için hacmi nasıl kullanacağımızı öğrenmenin zamanı geldi. Lütfen aşağıdaki bilgilerin tamamen bizim alım satım deneyimlerimize dayandığını ve finansal tavsiye olarak alınmaması gerektiğini unutmayın.
İlk olarak, daha önceki resimlerde görüldüğü gibi mum çubuğu başına hacme bakalım. Bildiğiniz gibi hacim, ister gönüllü ister gönülsüz (likidasyonlar) yapılmış olsun, alım satımların miktarı hakkında veri sağlar.
Genellikle, bir çöküş sırasında yüksek işlem hacmi rahatlama ile sonuçlanır. Aşağıdaki grafik, fiyatların 897 dolar seviyesine kadar düştüğü son Ethereum çöküşünü göstermektedir. Alt kısımda yükselen hacmi açıkça görebilirsiniz. Hacim analizi, spot çiftleri vadeli işlemlerle ya da perp çiftleriyle karşılaştırdığınızda ilgi çekicidir çünkü perp çiftlerinde likidasyon söz konusuyken spot çiftler daha organiktir.
Destek ve direnç seviyelerini izlerken genellikle bu tür bir hacim analizi kullanırım. Aşağıdaki resim iki kez test edilen bir destek seviyesini göstermektedir. İlk denemede, fiyat kısa süreliğine seviyenin altında düşüyor ancak hızla geri kazanılıyor. Birkaç saat sonra ikinci deneme gerçekleşiyor. Kırılmalar sırasında her iki mumdaki işlem hacimleri tamamen farklı. Yüksek hacimli kırılma ve ardından çok düşük hacimli bir geri alım, satıcıların kontrolde olduğunu gösterebilir.
Ayrıca hareketli ortalamaların veya destek seviyelerinin yüksek hacimde tekrar test edilmesini de görmek isterim. Bu, özellikle fiyatın seviyeye bir fitil atması ve seviyenin üzerinde kapanmak için geri getirilmesi durumunda ilginçtir. Bu faktörlerin kombinasyonu genellikle seviyenin tersine çevrileceğini gösterir.
Eylül 2020’de, aşağıdaki grafikteki gibi fiyat hareketi ve hacim kombinasyonunun başarılı bir yeniden testi ve daha fazla yukarı yönlü hareket için bir ipucu verdiği kırılım ile birlikte yeniden test edilişini gördük.
Sonuç olarak, bakılması gereken bir diğer önemli şey de trend ve hacim arasındaki farklılıktır. Fiyatlar trenddeyken hacim azaldığında genellikle temkinli davranırım. Örneğin, fiyat düşük hacimle yükselmeye devam ettiğinde, bu durum yalnızca birkaç kişinin trende katkıda bulunduğunu gösterir. Bu durumda genellikle pozisyonlarımdan çıkmaya çalışırım.
Bahsettiğim durumlar, geçmişte hacmi nasıl kullandığıma dair örneklerdir. Temel çıkarım, hacmin teyit ini faydalı bir araç olduğudur. Analizinizi diğer alım satım göstergelerini kullanarak yaptıysanız, hacim size güvenle hareket etmeniz için ekstra bilgi verebilir.
Alım Satım İşlemlerinde Hacim Profili Nasıl Kullanılır?
Az önce bahsettiğimiz hacim göstergesinin aksine, hacim profili hacmi zaman göre değil, fiyat seviyesine veya alana göre çizer. Aşağıdaki grafik, birkaç notla birlikte iki farklı göstergeyi temsil etmektedir.
Gördüğünüz gibi, hacim profili yatay yerine dikey olarak çizilir. Farklı fiyat seviyelerinde ne kadar hacmin işlem gördüğünü gösterir. Destek ve direnç alanlarını belirlemek için kullanılabilir.
Yüksek hacimli düğümlere kontrol noktaları (POC) da denir. Bu POC’lara genellikle destek seviyeleri olarak saygı duyulur. Mavi çizgiler, seçilen alan için tüm işlemlerin %70’inin gerçekleştiği değer alanını işaretler. Görsel VAH&VAL, değer alanı yüksek ve değer alanı düşük anlamına gelmektedir.
Yüksek hacimli düğümleri kullanmanın yanı sıra, çok az hacimli veya hiç hacimli olmayan alanlar da bulacaksınız. Kimse bu bölgelerde alım ya da satım yapmakla ilgilenmediğinden, fiyat genellikle bu bölgeleri çok hızlı bir şekilde geçer.
Tradingview’de Hacim Profili Göstergesine Nasıl Erişirim?
Ekranınızın sol tarafındaki araç çubuğunda “Sabit Aralık Hacim Profili” seçeneğini bulun. Daha sonra, analiz etmek istediğiniz grafiğin alanına uygulamanız yeterli olacaktır, araç gerisini kendi kendine halleder. Araç çubuğunda seçeneği bulamazsanız, sol üst açılır menüdeki “Hızlı Arama” seçeneğine tıklayın.
Hacim profillerini ilgi alanlarını, likidite boşluklarını, direnç ve destekleri bulmak için kullanabilirsiniz. Aynı zamanda, alım satım analizinde daha fazla netlik elde etmek için zamana dayalı hacim kullanılabilir.
Kaynak: https://coinmarketcap.com/academy/article/how-to-maximize-profits-using-trading-volume
- Bu da ilginizi çekebilir: Ticarette Stop Loss ve Take Profit Nasıl Kullanılır?
Kripto paralar ve blockchain hakkındaki her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir.
Hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan bu içerik, genel anlamda bilgi vermeyi amaçlamakta olup; bu içeriğin, yatırımcıların alım satım kararlarını destekleyebilecek yeterli bilgileri kapsamayabileceği dikkate alınmalıdır. Bu sayfalarda yer alan çeşitli bilgi ve görüşlere dayanılarak yapılacak ileriye dönük yatırımlar ve ticari işlemlerin sonuçlarından ya da ortaya çıkabilecek zararlardan KoinSaati sorumlu tutulamaz.