in

Kripto Piyasasında Wells Bildirimi Nedir ve Neden Önemlidir?

Kripto endüstrisi ABD’deki düzenleyici yönlere uymak için yorulmadan çalışırken, düzenleyiciler ve SEC aktif olarak sektördeki birçok farklı oyuncuyu hedef alıyor.

Bu yıl 22 Mart’ta, halka açık şirket ve popüler kripto ticaret platformu Coinbase, o korkunç Wells bildirimlerinden birini aldı. SEC’den bu mektubu aldıktan kısa bir süre sonra Coinbase CEO’su Brian Armstrong aşağıdaki tweet’i paylaştı:

Wells bildirimi, son zamanlarda kripto firmalarını para cezasına çarptıran ve soruşturan ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun bir dizi eylemi arasında yer alıyor.

Coinbase, bir Wells bildirimi alan ilk kripto firması değildi, çünkü stablecoin ihraç eden Paxos’a SEC’den stablecoin ile ilgili benzer bir mektup verildi. Şimdi tüm bunların ne anlama geldiğini, potansiyel sonuçlarını ve kriptoyu nasıl etkilediğini inceleyelim.

Wells Bildirimi Nedir?

Wells bildirimi, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) tarafından, bireyleri veya firmaları menkul kıymetler yasalarının olası ihlalleri konusunda bilgilendirmek için verilen resmi bir bildirimdir. Esasen, SEC yasal işlem başlatmanda önce bildirimin alıcısına iddia edilen ihlallere yanıt vermesi için biraz zaman tanıyan bir uyarı görevi görür.

Wells bildirimleri, piyasa manipülasyonu veya kayıtlı olmayan menkul kıymetlerin ticaretinin kolaylaştırılması gibi çeşitli nedenlerle yayınlanır.

Bir şirket bu bildirimi aldığında, itibari üzerinde geniş kapsamlı sonuçlar doğurabilir. Ancak firmalar yasal olarak bir Wells bildirimin alındığını açıklamak zorunda değildir. Örneğin, Kraken kısa bir süre önce SEC ile stake programı hakkında bir meseleyi çözdü. Bu da sektördeki bazı kanaat önderlerinin kendilerine de bir Wells bildirimi verildiğine inanmasına yol açtı. Bunun doğru olup olmadığı bilinmemektedir. Her durumda, SEC bir Wells bildirimi yayınladığında, firmalar oldukça hızlı yanıt verme eğilimindedir.

Menkul Kıymet Nedir?

Şirketler veya bireyler potansiyel olarak ABD Menkul Kıymetler yasalarını ihlal ettiğinde Wells bildirimleri yayınlandığından, bir menkul kıymetin ne olduğunu anlamak önemlidir. Ne yazık ki, bu tam olarak birçok kripto firmasının karşılaştığı zorluktur, düzenleyici ortam belirsizdir.

Neyin menkul kıymeti olduğuna dair makul ölçüde açık kurallar osla da (örneğin Howey testi) SEC, Ethereum gibi kripto para birimlerinin menkul kıymeti olup olmadığı konusunda belirsizdir. FTX iflasını da kapsayan yakın tarihli bir kongre oturumunda SEC Başkanı Gary Gensler, Ethereum’un bir menkul kıymet olduğuna inanıp inanmadığını söylemeyi reddetti.

Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu (CFTC) Ethereum’u bir emtia olarak adlandırırken, New York Eyaleti Başsavcısı bunun bir menkul kıymet olduğunu iddia ettiğinde durum daha da kafa karıştırıcı hale geldi. Sonuç olarak, kripto söz konusu olduğunda, menkul kıymet nedir sorusunun cevabı belirsizliğini koruyor.

Neden Wells Bildirimi Deniyor?

Wells bildirimi terimi ve kavramı yetmişli yıllarda Wells Komitesi kurulduğunda ortaya çıkmıştır. Komite, adaşı John A.Wells tarafından yönetiliyordu. A Wells tarafından yönetilen ve en az dört üyeden oluşan komitenin temel amacı SEC kanun uygulamalarını ve politikalarını değerlendirmekti. Dikkatli bir değerlendirmeden sonra, mevcut SEC politikasına dahil edilen birkaç prosedür önerdiler. Bu prosedürlerden biri bugün Wells bildirimi olarak bilinen prosedürdür. Esasen, Wells bildirimi adını bu kavramı icat eden komisyon başkanından almıştır.

Wells Bildiriminin Potansiyel Sonuçları Nelerdir?

Bir firma bir Wells bildirimi aldığında, SEC personelinin firmanın itibarına zarar verebilecek bir yaptırım eylemini değerlendirdiğine dair bir uyarı görevi görür. Peki bir Wells bildiriminin diğer sonuçları nelerdir?

İlk olarak firma yaptırımlar, para cezaları veya diğer baskı biçimleriyle karşı karşıya kalabilir. Ayrıca belirli hizmetleri kapatmak zorunda kalabilirler.

SEC, Wells bildirimini yayınladıktan sonra yaptırım eylemlerine devam etmeye karar verirse, bir firmanın varlıklarını dondurabilir veya federal bir mahkemede şirket aleyhine resmi şikayetlerde bulunabilir. Bu, firmanın kendisini bir yargıç önünde savunma fırsatına sahip olacağı uzun ve karmaşık bir yasal süreci başlatır.

SEC Nasıl ve Neden Wells Bildirimi Gönderir?

Asında, buna yol açan bir süreç vardır ve bir bildirimin yayınlanması, takip eden adımlardan oluşan bir süreci de başlatır.

SEC, düzenleyici netlik sağlamak ve federal menkul kıymetler yasalarını uygulamak için vardır. Birincil amacı yatırımcıların çıkarlarını korumak ve suistimalleri önlemektir. Bir Wells bildirimi yayınlamak, SEC’nin işini yapmak için elindeki birçok araçtan sadece biridir. Genel olarak, böyle bir bildirimin yayınlanma süreci aşağıdaki gibidir:

  • SEC, bir veya daha fazla menkul kıymetler yasasını ihlal ettiğine inandığı bir şirket hakkında soruşturma başlatır ve iddia edilen ihlallere ilişkin kanıt toplar.
  • SEC, bir veya daha fazla menkul kıymetler yasasını ihlal ettiğine inandığı şirkete, soruşturmanın ana hatlarını ve iddia edilen ihlallerin olası sonuçlarını belirten bir Wells bildirimi yayınlar.
  • Bildirimi alan firmanın masumiyetine dair bir dava oluşturmak üzere iddialara yanıt vermek için 30 günü vardır.
  • SEC, firmanın Wells bildirimine verdiği yanıtı dikkatle inceler ve yaptırım uygulayıp uygulamayacağına karar verir.
  • Esasen Wells bildirimi, SEC’nin menkul kıymetler yasalarını potansiyel olarak ihlal ettiğini düşündüğü bir kişi veya firma ile görüşmelere girmesi için bir araçtır ve suçlamada bulunup bulunamayacağına karar vermeden önce konumlarını netleştirmelerine olanak tanır.

Wells Bildirimi Kripto Piyasasını Nasıl Etkiler?

Wells bildirimleri kripto para piyasası için geniş kapsamlı sonuçlar doğurabilir. Coinbase’e yapılan Wells bildirimi Bitcoin fiyatlarında %8’lik bir harekete neden olmakla kalmadı, aynı zamanda kripto borsasını staking hizmetini veya spot piyasa teklifinin bir kısmını kapatmaya da zorladı. Benzer şekilde, Paxos’a yapılan Wells bildirimi, blockchain altyapı platformunu yeni BUSD tokenlerinin ihracını durdurmaya zorlayarak stablecoin alanındaki rekabeti azalttı.

Sonuç olarak, bu tür bildirimler yalnızca dalgalanmaya neden olmakla kalmaz, aynı zamanda kripto endüstrisinde mevcut ürün ve hizmetleri de azaltabilir. Tek yapabileceğimiz SEC’in yatırımcı çıkarlarını koruma misyonuna sadık kalmasını ummak.

Kaynak: https://coinmarketcap.com/academy/article/what-is-a-wells-notice-and-why-does-it-matter-in-crypto

Kripto paralar ve blockchain hakkındaki her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir.

Hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan bu içerik, genel anlamda bilgi vermeyi amaçlamakta olup; bu içeriğin, yatırımcıların alım satım kararlarını destekleyebilecek yeterli bilgileri kapsamayabileceği dikkate alınmalıdır. Bu sayfalarda yer alan çeşitli bilgi ve görüşlere dayanılarak yapılacak ileriye dönük yatırımlar ve ticari işlemlerin sonuçlarından ya da ortaya çıkabilecek zararlardan KoinSaati sorumlu tutulamaz. 

Onur Çaliş tarafından yazıldı.

Beykent Üniversitesi, Radyo ve Televizyon Programcılığı bölümünden 2020 senesinde mezun oldum. Başkent İletişim Akademisi'nde Diksiyon, Sunuculuk ve Spikerlik eğitimi aldım. Stajımı China Radio International bünyesinde tamamladım. Kripturk ile başladığım profesyonel çalışma hayatıma Bitlo Teknoloji ve Coinkolik ile devam ettim. Şu anda ise Koinsaati çatısı altında editörlük ve sunuculuk yaparak devam etmekteyim.

MetaMask’a AVAX Nasıl Eklenir?

Proof-of-Stake (PoS) ve Delegated Proof-of-Stake (dPoS) Nedir?