Kripto Para ve Hisse Senetlerinde Temel Analiz Nedir?

Herhangi bir varlığa yatırım yaparken, kendi araştırmanızı yapmalısınız. Ne satın aldığınıza dair sağlam bir anlayışa sahip olmanız çok önemlidir. Çoğu kripto yatırımcısı bunu teknik analiz kullanarak yaparken, diğerleri temel analiz kullanır. Bu makalede hem hisse senetleri hem de kripto paralar için farklı temel analiz yöntemleri ele alınmaktadır. 

Temel analiz becerilerinizi geliştirmek sizi daha çok yönlü bir yatırımcı haline getirebilir. Teknik analiz kısa vadeli alım satımlar için uygun olsa da, uzun vadeli yatırımcılar bir varlığın daha uzun bir süre boyunca değer kazanıp kazanmayacağını belirlemek için temel analizi kullanır.

Finansal Metrikler

İkinci olarak, finansal ölçümler kripto temel analizinin bir diğer önemli parçasıdır. Bu tür bir metrikte, bir projenin arkasındaki sayılara ve büyüme potansiyeline bakarız. Bu sayılardan bazıları şunlardır:

Piyasa Değeri

Bir projenin piyasa değeri, dolaşımdaki arz ve mevcut fiyat kullanılarak hesaplanır. Bu ikisini çarparak, blok zincirinin değerinin kabaca bir temsilini elde edersiniz.

Yine de piyasa değeri yanıltıcı olabilir. Örneğin 5 milyon token ihraç etmek ve ardından bunlardan birkaçını tanesi 100 dolardan takas etmek kolaydır. Bu nedenle piyasa değerini likidite, hacim ve arz gibi diğer finansal ölçütlerle birlikte kullanmak önemlidir.

Buna rağmen, temel analistler bir projenin büyüme potansiyelini belirlemek için piyasa değerini kullanmaktadır. Genellikle mikro ölçekli bir projenin Ethereum gibi büyük ölçekli bir tokena kıyasla büyümek için daha fazla alana sahip olduğuna inanırlar. Aynı zamanda, Ethereum’un başarısız olmak için çok büyük olduğuna, oysa küçük bir tokenin iz bırakmadan kaybolabileceğine inanıyorlar.

Likidite ve İşlem Hacmi

Daha önce de belirtildiği gibi, piyasa değeri tek başına yanıltıcı olabilir. Ancak, piyasa değerindeki büyüme likidite ve işlem hacmini takip ediyorsa, piyasa değerinin meşru olduğunu varsayabilirsiniz.

Likidite, bir tokenı ne kadar kolay satabileceğinizi veya satın alabileceğinizi gösterir. Likiditesi iyi olan bir token, tokenınızı piyasa fiyatından satmanıza olanak tanır. Örneğin, Bitcoin ve Ethereum’daki likidite genellikle yeni piyasaya sürülen bir altcoinden daha iyidir. Yüksek likidite, başkalarının tokenı işlem fiyatı ne olursa olsun alıp satmaktan çok mutlu olduğunu ve piyasa değerini meşrulaştırdığını gösterir.

İşlem hacmi de bu tür bir güven ölçüsüdür. Belirli bir zaman diliminde ne kadar değerin işlem gördüğünü gösterir. Özellikle hacmin piyasa değerine oranı, 24 saat içinde toplam değerin ne kadarının işlem gördüğünü göstermesi açısından ilginçtir.

Arz ve Tokenomi

Dikkate alınması gereken bir diğer temel faktör de tokenın arz mekaniğidir. Maksimum arz, dolaşımdaki arz, enflasyon ve hak ediş süresi gibi hususlar büyük fark yaratabilir.
Örneğin, Bitcoin’in blok ödülü yarılanmaları nedeniyle, yeni bitcoin ihracı her birkaç yılda bir azalır ve Bitcoin’i daha kıt hale getirir. Bu azalan yeni bitcoin arzının fiyatları daha yüksek seviyelere çıkardığı kanıtlanmıştır.

Tokenomics, toplam token arzının dağılımını belirlemek için kullanılır. Birçok yeni altcoin, tohum yatırımcılarının aylar hatta yıllar süren kilitlenmeden sonra tokenlarına erişebildiği token kilitlerini açar. Bu durum genellikle piyasaya satış baskısı ekler ve fiyatta önemli düzeltmelere neden olabilir.
Bu nedenle, yatırımınızın performansında hayati bir rol oynadığı için arz faktörlerini göz önünde bulundurmak önemlidir.

Kaynak: https://coinmarketcap.com/academy/article/what-is-fundamental-analysis-in-cryptocurrency-and-stocks

Kriptoparalar ve blockchain hakkındaki her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız. 

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir.

Hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan bu içerik, genel anlamda bilgi vermeyi amaçlamakta olup; bu içeriğin, yatırımcıların alım satım kararlarını destekleyebilecek yeterli bilgileri kapsamayabileceği dikkate alınmalıdır. Bu sayfalarda yer alan çeşitli bilgi ve görüşlere dayanılarak yapılacak ileriye dönük yatırımlar ve ticari işlemlerin sonuçlarından ya da ortaya çıkabilecek zararlardan KoinSaati sorumlu tutulamaz.

Yasemin Ulutaş tarafından yazıldı.

Ege Üniversitesi'nden 2022 yılında dereceyle mezun oldum. Şimdi ise kendimi blok zinciri teknolojisi alanında geliştirmekteyim.

Bitcoin Lightning Network Nedir?

Bitcoin (BTC) ve Ethereum (ETH) Fiyat Analizi