in

Kripto Para Tarihinde Şimdiye Kadar Yaşanmış En Büyük Hack Vakaları

Merkeziyetsiz yapısıyla öne çıkan kripto dünyasında güvenlik konusu yatırımcılar için hayati önem taşıyor. Kripto para tarihinde yaşanan büyük çaplı hack vakaları ise yatırımcıların güvenlik endişesinin artmasına neden oluyor. Bu yazımızda kripto para tarihinde yaşanan en önemli ve ses getiren hack olaylarını derledik. 

Ronnin Network, Kuzey Koreli hacker grubu Lazarus tarafından gerçekleştirilen bir siber saldırıya maruz kalmıştı. Bu hack basit bir phishing saldırısı sonucu gerçekleşmişti. Köprüdeki validatör ağırlığının çoğunluğunu ele geçiren hacker’lar 625 milyon dolar değerinde kripto para çalarak tarihteki en önemli hack’ler listesinde ilk sırada yerini aldı.

Poly Network ağında gerçekleşen 611 milyon dolarlık hack listenin ikinci sırasında yer alıyor. Poly Network’ün saldırı sonrası yaptığı açıklamaya göre hacker’ın sadece eğlence ve challenge için saldırmış olduğu belirtildi. Poly ekibi ve hacker arasında gerçekleştirilen iş birliği sonrası çalınan fonlar geri alındı.

Binance Smart Chain de yakın tarihlerde bir siber saldırıya maruz kalan platformlardan biri. Köprüdeki bir kod hatasından faydalanan hacker grubu platformu 570 milyon dolarlık zarara uğrattı. Hacker’lar taktiksel ilerleyerek 2 milyon BNB bastı ve 89 milyon dolarlık varlığı BSC dışına çıkarmayı başardı. Hack saldırısından sonra kalan varlıkları roll back metoduyla geri alan BSC ekibi, sonrasında kullanıcıları mağdur etmemek için zararı telafi etmeye çalıştı.

Döneminin en büyük kripto borsalarından biri olan CoinCheck, 2018 yılının Ocak ayında 534 milyon dolarlık bir saldırıya uğradı. Sıcak cüzdanlarındaki varlıklarının büyük bir bölümünü çaldıran borsa, bu hack vakasıyla listenin 4. sırasında yer alıyor.

Ethereum ve Solana’yı birbirine bağlayan ve en büyük köprülerden biri olan Wormhole, 2022 Şubat ayında hack saldırısına uğradı. Başlangıçta hacker’ların 94.000 Ethereum’un çalındığı belirtilirken sonradan yapılan açıklamada miktarın 120.000 ETH olduğu ileri sürüldü. DeFi tarihindeki en büyük hack saldırısı, sistemdeki bir açıktan dolayı gerçekleşti. Bu açığın Github’daki kodlarda düzeltilmiş olmasına rağmen köprünün kendisinde güncellenmemesi hacker’ların 326 milyon dolarlık bir vurgun gerçekleştirmesiyle sonuçlandı.

Listenin sonlarına yaklaşırken karşımıza çıkan Nomad hack vakası, köprüdeki bir açığı kapatmak için geliştirilen güncellemedeki kod hatasından kaynaklandı. Toplamda 190 milyon dolarlık bir paranın çalındığı bu saldırı da ilk etapta 30 milyon dolar ikinci etapta 160 milyon dolar varlık çalındığı açıklandı.

En büyük piyasa yapıcılardan biri olan Wintermute de saldırıya uğrayan platformlar arasında yer alıyor. Saldırının kim veya ne amaçla yapıldığı hala belirsizliğini korurken yaklaşık olarak 160 milyon dolarlık varlığın çalındığı açıklandı. Kripto sektörünün önde gelen isimleri saldırı sonrası Wintermute’un durumuyla ilgili açıklamalar yapmıştı. Hacker’ların 2.5 milyon dolar değerinde olduğu tespit edilen 90 çeşitten fazla altcoin’i çaldığı yapılan açıklamalarda belirtildi.

160 milyon dolar ile listenin son hack vakasında Compound platformu bulunuyor. Diğer hack vakalarından farklı olarak yaşanan bu hack olayı, projenin token dağıtımı sırasında yaşanan dikkatsizlikten dolayı gerçekleşti. Compound token’ın dağıtımı sırasında önce 80 milyon dolar değerinde COMP token farklı cüzdan adreslerine gönderildi. Bu hatayı düzeltmek için getirilen güncelleme, başka bir açığa sebep olarak yaklaşık 68 milyon dolar değerinde COMP token daha çalınmasına sebep oldu.

Kripto paralar ve blockchain hakkındaki her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir.

Hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan bu içerik, genel anlamda bilgi vermeyi amaçlamakta olup; bu içeriğin, yatırımcıların alım satım kararlarını destekleyebilecek yeterli bilgileri kapsamayabileceği dikkate alınmalıdır. Bu sayfalarda yer alan çeşitli bilgi ve görüşlere dayanılarak yapılacak ileriye dönük yatırımlar ve ticari işlemlerin sonuçlarından ya da ortaya çıkabilecek zararlardan KoinSaati sorumlu tutulamaz.

Yasemin Ulutaş tarafından yazıldı.

Ege Üniversitesi'nden 2022 yılında dereceyle mezun oldum. Şimdi ise kendimi blok zinciri teknolojisi alanında geliştirmekteyim.

RIF Nedir?

Bear, bitcoin

FED Enflasyonu Dizginleyemiyor, Ne Olacak?