Stake işlemi (Staking), işlemleri doğrulamak için Bitcoin (BTC) blockchain’i gibi bazı kripto para birimleri tarafından kullanılan Proof-of-Work (PoW) protokolünün artan enerji talebine çözüm olarak ortaya çıkmıştır.
Kripto para birimi “stake etmek”, blockchain aracılığıyla yapılan işlemleri doğrulamak için kullanılacak belirli sayıda token’a sahip olarak bu token’ları bir yere “kilitlemek” demektir. Proof-of-Stake (PoS) olarak bilinen bu yenilikçi protokol, blockchain’i güvende tutmak için çok sayıda madencilik ekipmanı kullanma ihtiyacını ortadan kaldırdığı veya azalttığı için daha az enerjiye ihtiyaç duyar.
Stake Süreci Nasıl İşler?
Stake süreci, ağda belirli sayıda token satın alarak başlar. Stake işlemi, yalnızca PoS protokolünü destekleyen bir ağda yapılabilir. Bitcoin blockchain’inde PoW desteklendiği için BTC stake edilemez. Satın alma işlemi tamamlandıktan sonra, kullanıcının artık her bir belirli ağın geliştiricileri tarafından belirtilen prosedürü izleyerek varlıklarını kilitlemesi gerekir. Çoğu durumda, cüzdan talimatları takip edilerek birkaç dakika içinde bir stake işlemi gerçekleştirilebilir.
Şimdi de PoS destekleyen, öne çıkan bazı kripto para birimlerinin nasıl stake edileceğini inceleyelim.
Fantom (FTM) Nasıl Stake Edilir?
Fantom, önceki nesil blockchain platformlarının sınırlamalarını kaldırmak için tasarlanmış yüksek performanslı, ölçeklenebilir ve güvenli bir akıllı sözleşme platformudur. İzinsiz, merkeziyetsiz ve açık kaynaklı bir protokoldür. Fantom (FTM), PoS protokolüyle çalıştığı için FTM stake edilmesine imkân sağlar.
- Fantom’un (FTM) nasıl stake edileceğini öğrenmek için: Fantom (FTM) Nasıl Stake Edilir?
Oasis Network (ROSE) Nasıl Stake Edilir?
Oasis Network, gizliliği ve güvenliği ile öne çıkar. Ethereum’a bir alternatif olarak ortaya çıkan Oasis Network, kullanıcıların ağda daha hızlı ve ucuz işlemler yapmasını sağlar. Kendi ağında özel bir gizlilik protokolü yer alan Oasis Network, yatırımcılarına staking, kredi alma ve varlıklarını sigortalama imkânı sunar.
Oasis Network, mülkiyeti bireylere geri vermek için verilerin tokenize edilmesini sağlayan bir Layer 1, Proof-of-Stake platformudur.
- Oasis Network’ün (ROSE) nasıl stake edileceğini öğrenmek için: Oasis Network (ROSE) Nasıl Stake Edilir?
NEAR Protocol (NEAR) Nasıl Stake Edilir?
NEAR Protocol, 2018’den bu yana geliştirilmeye devam eden açık kaynaklı, yüksek hızlı ve düşük işlem ücretine sahip bir layer-1 blockchain’dir. 2020’nin Ekim ayında mainnet’i aktif olan Near Protocol, içerisinde Google, Facebook, Microsoft gibi dünyanın en başarılı şirketlerinde çalışmış 90’dan fazla geliştiriciden oluşan bir ekibe sahiptir.
Ethereum’un en büyük rakiplerinden biri olan NEAR Protocol (NEAR), Proof-of-stake mekanizmasıyla çalışır.
- NEAR Protocol’ün (NEAR) nasıl stake edileceğini öğrenmek için: NEAR Protocol (NEAR) Nasıl Stake Edilir?
Avalanche (AVAX) Nasıl Stake Edilir?
2020 yılında Ava Labs CEO’su Emin Gün Sirer tarafından hayata geçirilen Avalanche, özel blockchain’lerin ve merkeziyetsiz uygulamaların (dApp’ler) oluşturulmasını kolaylaştıran bir akıllı sözleşme platformudur. Avalanche, Ethereum’un en büyük rakiplerinden biridir.
Yerel AVAX token’ı, platformun işlem ücretlerini ödemek ve Avalanche’ın fikir birliği sürecinde stake yapmak için kullanılan hesap birimidir.
- Avalanche’ın (AVAX) nasıl stake edileceğini öğrenmek için: AVAX Nasıl Stake Edilir?
IOTA (MIOTA) Nasıl Stake Edilir?
IOTA, insanlar ve makineler arasında değer ve veri alışverişi için bir ağ olan “Her Şeyin İnterneti” (İnternet of Everything) için oluşturulmuş ilk dağıtık defterdir.
IOTA’da staking süreci, geleneksel Proof of Stake’den farklı şekilde çalışacaktır.
- IOTA’nın (MIOTA) nasıl stake dileceğini öğrenmek için: IOTA (MIOTA) Nasıl Stake Edilir?
Polygon (MATIC) Nasıl Stake Edilir?
MATIC, Polygon Network’ün yerel token’ıdır ve Ethereum kullanıcıları ve geliştiricileri için işlem hacmini artırmak ve işlem ücretlerini düşürmek için tasarlanmış bir layer-2 ölçeklendirme çözümüdür.
Polygon Network, Ethereum’un blockchain güvenlik seviyesini korurken işlemlerin doğrulanması için bir proof-of-stake (PoS) konsensüs mekanizması kullanır.
- Polygon’un (MATIC) nasıl stake edileceğini öğrenmek için: Polygon (MATIC) Nasıl Stake Edilir?
Ethereum (ETH) Nasıl Stake Edilir?
Ethereum, Rus asıllı Kanadalı bilgisayar programcısı Vitalik Buterin ve İngiliz programcı Gavin Wood tarafından 2013 yılında hayata geçirildi. Oldukça popüler olan ve market değeri sıralamasında 2. sırada yer alan Ethereum, PoS (Proof of Stake) konsensüs mekanizmasıyla çalışmaktadır.
- Ethereum’un (ETH) nasıl stake edileceğini öğrenmek için: Ethereum (ETH) Nasıl Stake Edilir?
Cardano (ADA) Nasıl Stake Edilir?
Cardano, merkeziyetsiz üçüncü nesil Proof-of-Stake blockchain platformudur ve ADA, ağın yerel token’ıdır. Cardano’nun temel özelliği merkeziyetsiz olması ve bunu geliştirmenin en önemli aracı olarak ADA token’larının kullanılmasıdır.
- Cardano’nun (ADA) nasıl stake edileceğini öğrenmek için: Cardano (ADA) Nasıl Stake Edilir?
Solana (SOL) Nasıl Stake Edilir?
Solana (SOL); merkeziyetsiz, yüksek işlem hızlarına ulaşmayı hedefleyen ve ölçeklenebilir uygulamaları barındırmak için tasarlanmış bir blockchain platformudur. Ekosistemin yerel token’ı SOL; işlem ücretlerini ödemek, staking ve projelerde oy kullanma hakkı tanır.
- Solana’nın (SOL) nasıl stake edileceğini öğrenmek için: Solana $SOL Nedir ve Nasıl Stake Edilir?
Biconomy (BICO) Nasıl Stake Edilir?
Biconomy, Web3.0’ı sorunsuz ve ana akım yapmak için ortaya çıkmıştır. Merkeziyetsizliğin herkes için erişilebilir olmasını sağlayarak işlemlerin geleceğini basitleştirir.
- Biconomy’nin (BICO) nasıl stake edileceğini öğrenmek için: Biconomy (BICO Coin) Nasıl Stake Edilir?
Kripto paralar ve blockchain hakkındaki her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan bu içerik, genel anlamda bilgi vermeyi amaçlamakta olup; bu içeriğin, yatırımcıların alım satım kararlarını destekleyebilecek yeterli bilgileri kapsamayabileceği dikkate alınmalıdır. Bu sayfalarda yer alan çeşitli bilgi ve görüşlere dayanılarak yapılacak ileriye dönük yatırımlar ve ticari işlemlerin sonuçlarından ya da ortaya çıkabilecek zararlardan KoinSaati sorumlu tutulamaz.