in ,

Kripto Ayı Piyasası Bitti mi? En İyi 5 İndikatörün Analizi

Bitcoin, Ayı,

Kripto para piyasası, yaklaşık 3 trilyon dolarla tüm zamanların en yüksek küresel piyasa değerine ulaştıktan sonra Kasım 2021’den bu yana keskin bir düşüş yaşıyor. 

Tarihsel olarak ortalama bir kripto para ayı piyasası, bir önceki tüm zamanların en yüksek seviyesini takiben 300 gün sürmüştür. Bitcoin’in ve diğer birçok kripto paranın şimdiye kadarki en yüksek değerlerine ulaşmasının üzerinden bir yıldan fazla zaman geçtiği göz önüne alındığında bazıları dibin ya içinde ya da çok yakın olduğuna inanıyor. 

Kripto

Kripto kışı en sağlam kripto varlıklara bile zarar verdi ve dünyanın dört bir yanındaki yatırımcılar hala dibi görüp görmediğimizi merak ediyor. Ancak belirsiz bir makro görünümle birlikte, oyunun mevcut durumu hemen belli olmuyor. 

Bunu akılda tutarak piyasanın teknik açıdan nasıl göründüğünü görmek için beş popüler kripto para piyasası indikatörüne göz atacağız. Hiçbir göstergenin piyasayı mükemmel bir şekilde tahmin edemeyeceğini unutmayın. 

200 Haftalık Hareketli Ortalama 

Hareketli ortalamalar, Bitcoin’in zaman içindeki fiyatını takip etmenin popüler bir yoludur ve 200 haftalık hareketli ortalama, yani Bitcoin’in son 200 haftadaki ortalama fiyatı, her ayı piyasası için yaklaşık dip olarak kabul edilmiştir. 

Yukarıda gösterildiği gibi Bitcoin ayı piyasasının en düşük noktalarında genellikle 200 haftalık MA’nın hemen altında işlem görmektedir. Şu anki fiyatı yaklaşık 28.000 dolar olan Bitcoin, 200 haftalık MA’sının altında 7 ay geçirdikten sonra 200 haftalık MA’sının üzerine geri döndü. Bu, bugüne kadar 200 haftalık MA’sının altında geçirdiği en uzun süre. 

BTC’nin 200 haftalık MA’nın üzerinde işlem görmeye devam etmesi, dibin artık geride kaldığını ve piyasanın yükseliş bölgesine doğru ilerlediğini gösteriyor. 

Gökkuşağı Grafiği

Bitcoin Gökkuşağı Grafiği şaşırtıcı derecede güçlü bir tepe ve dip göstergesidir ve gücünü defalarca kanıtlamıştır. 

Grafik, Bitcoin fiyatının zaman içindeki gelişimini gösteren temel bir logaritmik regresyon şeklindedir. Grafiğin üst kısmında, Bitcoin’in öngörülen fiyatına kıyasla pahalı, ucuz ya da doğru olduğu dönemleri belirtmek için dokuz farklı renkli bant üst üste bindirilmiştir. 

Tarihsel olarak, mavi ateş satışı bandı piyasanın dibe vurduğunun sağlam bir göstergesi olmuştur ve Bitcoin nadiren bu bandın içinde uzun süre işlem görmüştür. Bu durum en son Mart 2020’de COVID-19 kaynaklı ani çöküş sırasında ve en son Aralık 2022’de Bitcoin’in 18.000 doların altına düştüğü zaman meydana gelmiştir. 

Bitcoin’in mavi banttan kurtulduğu ve şu anda yeşil “AL” bölgesinde seyrettiği göz önüne alındığında, bu Aralık 2022’de dibe ulaşıldığını gösteriyor. 

Hash Ribbons Göstergesi 

Bitcoin’in Hash Ribbon göstergesi, varsayılan kapitülasyon noktalarını arayarak Bitcoin madencilerinin stresini inceler. Varsayım, BTC kritik derecede düşük seviyelere gerilediğinde, işlem karsız hale geldiğinden madencilerin ağdan düşeceği yönündedir. 

Hash Ribbons Göstergesi esasen madencilerin ne zaman pes ettiklerini ve sistemlerini kapatmaya başladıklarını vurgulayarak maksimum ekonomik stres altında olduklarını gösterir. Bu da hash oranının düşmesine neden olur. Eğer 30 günlük hareketli ortalama 60 hünlük hareketli ortalamanın altına düşerse bu, madencilerin teslim olduğunu gösterir. Bu trendin tersine dönmesi ise madencilerin toparlandığını ve hash oranının arttığını gösterir. 

Tarihsel olarak 30 ve 60 hünlük hash oranı hareketli ortalamaları, Bitcoin dibine yakın bir yerde düşmektedir. Göstergenin mucidi Charles Edwards’a göre madenci kapitülasyonu muhtemelen şimdiye kadarki en güçlü Bitcoin alım sinyalidir. 

Yukarıdaki grafikte kırmızı çizgiler madencilerin kapitülasyon dönemlerini göstermektedir. 

Hash oranının hem 30 hem de 60 günlük hash oranı MA’larındaki düşüşün ardından toparlandığı göz önüne alındığında, bu madencilerin artık teslim olmadığının bir göstergesidir yani bir yükseliş sinyalidir. Hash oranı 30 günlük MA şu anda 60 günlük MA’dan daha yüksek, bu da bir yükseliş sinyalidir. 

Haftalık RSI 

Göreceli güç endeksi (RSI), en yaygın momentum göstergelerinden biridir ve bir varlığın değerinin düşük mü yoksunuz aşırı değerli mi olduğunu izlemek için yaygın olarak kullanılır. 

Bu, bir varlığın aşırı alım ya da aşırı satım durumunda olup olmadığını belirlemek için fiyat değişikliklerinin büyüklüğünü ölçen basit bir göstergedir. RSI grafiği, 0 ila 100 arasında bir değer okumasını gösteren basit bir osilatör grafiğidir. 

Sayı ne kadar düşükse varlık o kadar aşırı satılmıştır. Diğer taraftan, daha yüksek bir puan varlığın aşırı satın alındığını gösterir. 

RSI değerlerinin Bitcoin için genellikle nasıl yorumlandığını aşağıdan inceleyebilirsiniz:

  • RSI=> 70: BTC potansiyel olarak aşırı alımdadır ve bir geri çekilme meydana gelebilir.
  • RSI <= 30: BTC potansiyel olarak aşırı satılmıştır ve toparlanma yaşanabilir.
  • RSI 30-70: Nötr bölge, BTC ne aşırı satımda ne de aşırı alımdadır.

TradingView göreli güç endeksi grafiğine göre Bitcoin’in haftalık RSI değeri şu anda 60’ın hemen kuzeyinde yer alıyor, yani şu anda nötr durumda. Ancak kısa süre önce Haziran 2022’de görülen 5 yıldan uzun bir sürenin en düşük haftalık RSI değerinden toparlandı. Buna dayanarak Bitcoin, şu anda nötr bölgede ve en kötü senaryo artık geride kaldı. 

CBBI Endeksi 

Göstergelere gelince CoinTalksCrypto Bitcoin Boğa Koşusu Endeksi, kavraması daha basit göstergelerden biridir. 

Grafik, şu anda kripto para piyasası döngüsünün hangi aşamasında olduğumuzu göstermek için tasarlanmıştır. Endeks, 2013 ve 2017’de görülen patlama zirvelerinden elde edilen verilerle eğitilmiştir ve bu nedenle Bitcoin’in en yüksek seviyeye yaklaştığı zamanları tanımada özellikle iyidir. 

Bu listedeki diğer göstergelerin aksine CBBI endeksi, diğer birden fazla göstergeyi 0 ila 100 arasında değişen tek bir CBBI puanında toplar. 

  • Pi Döngüsü Üst Göstergesi: Hareketli ortalamaları kullanarak piyasa zirvelerini tahmin eder.
  • RUPL/NUPL Grafiği: Gerçekleşmemiş kar/zarar oranları aracılığıyla yatırımcı duyarlılığını ölçer. 
  • RHODL Oranı: Piyasa döngüsü tahminleri için HODLer davranışını ölçer.
  • Puell Çoklu: Satış baskısını tahmin etmek için madenci davranışını analiz eder. 
  • 2 Yıllık Hareketli Ortalama: Bitcoin’in uzun vadeli fiyat trendini izler. 
  • Bitcoin Trololo Trend Çizgisi: Bitcoin için uzun vadeli logaritmik büyüme eğrisi.
  • MVRV Z-Skoru: Gerçekleşen/gerçekleşmeyen değere dayalı olarak piyasa tepelerini/diplerini gösterir. 
  • Rezerv Riski: HODLer davranışını ve fiyatı kullanarak risk/ödül dengesini değerlendirir. 
  • Woobull Top Cap vs CVDD: Zirveleri tahmin etmek için değerlem modellerini karşılaştırır. Sayı ne kadar yüksekse Bitcoin’in bu döngünün zirvesinde olma şansı o kadar yüksektir. Tersine, sayı son derece düşükse bu dibin içinde olduğuna işaret edebilir. 

CBBI skoru, bir boğa piyasasının zirvesine yakın 80’e kadar çıkabilir veya dibe yakın 10’un altına kadar düşebilir. 

Bu yazının yazıldığı sırada, rahat bir 25 seviyesinde bulunuyor. Bu da ayı piyasasının en kötü döneminin geride kaldığını gösteriyor. 

Kripto paralar ve blockchain hakkındaki her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir.

Hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan bu içerik, genel anlamda bilgi vermeyi amaçlamakta olup; bu içeriğin, yatırımcıların alım satım kararlarını destekleyebilecek yeterli bilgileri kapsamayabileceği dikkate alınmalıdır. Bu sayfalarda yer alan çeşitli bilgi ve görüşlere dayanılarak yapılacak ileriye dönük yatırımlar ve ticari işlemlerin sonuçlarından ya da ortaya çıkabilecek zararlardan KoinSaati sorumlu tutulamaz. 

Onur Çaliş tarafından yazıldı.

Beykent Üniversitesi, Radyo ve Televizyon Programcılığı bölümünden 2020 senesinde mezun oldum. Başkent İletişim Akademisi'nde Diksiyon, Sunuculuk ve Spikerlik eğitimi aldım. Stajımı China Radio International bünyesinde tamamladım. Kripturk ile başladığım profesyonel çalışma hayatıma Bitlo Teknoloji ve Coinkolik ile devam ettim. Şu anda ise Koinsaati çatısı altında editörlük ve sunuculuk yaparak devam etmekteyim.

Bu Haftanın Artan 10 Coin’i

Chirpley Seçmeniz için 10 Neden