in ,

KoinSaati Akademi: Web3 Nedir?

Koinsaati Akademi gururla sunar: Web3’ün istikrarlı yükselişi ve popüler kültür ekonomisinin merkeziyetsizleştirilmesi

Kriptoda, DeFi artık nişten kurtularak spot ışığında yerini aldı ve daha geniş topluluk tarafından kucaklandı diyebiliriz. Tabii ki, merkeziyetsiz finans kriptoda yeni bir kavram değil, çünkü Bitcoin tam olarak bu: parayı kurumlardan uzaklaştırıp her bireyin eline dağıtmak.

Ancak DeFi uygulamalarındaki son dalga, merkeziyetsiz borç verme, hızlı krediler ve akışlı ödemelere kadar tamamen yeni iş modelleri oluşturmak için protokollerin üzerinde protokoller çalıştırarak inovasyonun sınırlarını zorladı.

Bir sonraki sınır, web’in merkeziyetsizleştirilmesidir. Bu hareket Web3 olarak anılır ve internetin her yönünü, şirketlerin oynadığı rolü ve bireylerin kendi deneyimleri üzerindeki gücünü kapsar.

Web3’ün neyle ilgili olduğuna ve internetin evriminde kriptonun nasıl bir rol oynayabileceğine daha yakından bakalım:

Web’in Şu Anki Modeli

Web3 hakkında konuşmadan önce, ondan önce gelen sürümleri anlamamız gerekir. Web1 orijinal internettir: karmaşık bir referans ağıyla birbirine bağlanan köprülerle birbirine bağlanmış geniş bir sayfa ağı. Web2, sosyal medya, forumlar, bloglar ve daha fazlasında kullanıcı tarafından oluşturulan içerikle sonsuz kanallar açtığı için sosyal web olarak da adlandırılır.

Ancak web her yerde gibi görünse de farklı cihazlarla dünyanın dört bir yanına yayılmış olsa da, gerçek şu ki internet gerçekten çok merkezi. Birbirimize bilgi gönderdiğimizde, veriler alınır ve sunucu adı verilen diğer bilgisayarlarda saklanır. Bu sunucular, biz talep ettiğimizde web sayfalarına hizmet eder. Şu anda okuduğunuz bu web sayfası gibi.

Web3

Sezgisel gibi görünse de bir sunucuya aynı anda kaç cihaz bağlanırsa bağlansın, sunucu her kullanıcıyla ayrı ayrı iletişim halinde olacaktır, ancak kullanıcılar doğrudan birbirleriyle iletişim kurmazlar.

WhatsApp’ta yanınızda oturan birine mesaj gönderdiğinizde, doğrudan telefondan telefona gitmez. Cihazlarınızın aynı hizmete bağlanmasını sağlayan bir sunucudan geçer. Telefonlarınız muhtemelen birbirine fiziksel olarak daha yakın olsa da sunucu her zaman iletişimde merkezi bir konum alacaktır, bu da merkezi bir web hizmetleri modeli yaratan şeydir.

Merkezi Web’in Sorunları

İlk web, içeriği oluşturan kişilerin sahip olduğu ve işlettiği bilgisayarlarda barındırılıyordu. Bugün, web’in çoğu, küçük bir grup dev teknoloji şirketine ait sunucularda barındırılıyor. İçeriğin kendisi öncekinden çok daha çeşitli olsa da bu içeriğin barındırılması ve dağıtılması üzerindeki kontrol de her zamankinden daha yoğun.

Şubat 2020’de bağımsız analistler, Amazon’un AWS’sinin Google, Microsoft, IBM ve Alibaba’nın toplamından daha fazla, %32.4 ile pazarın üçte birinden fazlasına sahip olduğunu bildirdi. Bir ağdaki merkezi node’lar, kasıtlı veya başka bir şekilde arızalanabilecek tek hata noktaları olduğundan, bu bir güvenlik tehdidi oluşturur. Örnek olarak, 2017’de AWS ile ilgili bir sorun, ABD’de Slack ve Quora dahil yüzlerce web sitesinin içerik sunamaz hale gelmesine neden oldu.

Ancak, merkezileşmeyle ilgili başka bir problem daha var, belki de istediğiniz zaman Quora hakkında soru soramamaktan daha önemli bir problem. İnternet deneyimimiz artık büyük ölçüde büyük teknoloji şirketlerinin gündemlerine göre şekilleniyor.

Örneğin, Facebook ve Google, Bitcoin veya kripto ile ilgili hiçbir şey konusunda hala rahat değil ve genellikle hesabınızın işaretlenmesine neden oluyor ve bir noktada yasaklanabiliyorsunuz. Aralık 2019’da, YouTube’daki kripto influencer’ları, içeriklerinin çoğunun zararlı veya tehlikeli içeriğe atıfta bulundukları için aniden silindiğini gördü.

Web3 Tarafından Sunulan Alternatif

Web3, eşler arası bir model üzerine inşa edilmiş, merkeziyetsiz bir alternatif önermektedir. Aslında, yasa dışı film indirmelerinin nasıl çalıştığını biliyorsanız, zaten aşina olabileceğiniz bir model.

Bir AWS sunucusundan içerik sunan Netflix’ten bir film akışı yapmak yerine, dosyaları doğrudan ağdaki diğer bilgisayarlardan indirirsiniz. Bu süreçte, her biri size veri gönderen 100 farklı “eş” bilgisayara bağlı olabilirsiniz. Birkaç kişi çevrimdışı olursa, çevrimiçi olan diğer eşlerden verileri indirmeye devam edebilirsiniz.

Merkeziyetsiz web’deki web sitelerine ve web uygulamalarına uygulanan doğrudan eşler arası ağlar ilkesidir. Bir kullanıcı olarak, ziyaret ettiğiniz bir web sitesinin bir kopyasını alırsınız, bu daha sonra sizinle aynı siteyi ziyaret eden ve sırayla siteyi başkalarına da tohumlayan diğer kullanıcılara ekilir. Bu eşler arası modelde, bir siteyi ne kadar çok kişi ziyaret ederse, yeni kullanıcılara hizmet verme kapasitesi o kadar yüksek olur ve birkaç merkezi oyuncuya olan bağımlılığı azaltır.

Web3

Merkeziyetsiz model, web barındırma, depolama, alan adı sistemleri, uygulamalar ve arama işlevleri dahil olmak üzere web ekosisteminin herhangi bir bölümüne uygulanabilir. Örnek olarak, merkeziyetsiz depolama alanında MaidSafeCoin ve Storj gibi alternatifler uzun süredir akılda tutuluyor.

Buradaki fikir, kullanıcıların verileri bugün Dropbox veya Google Drive kullanarak yaptıkları gibi depolamasıdır, ancak arka uçta verilerin depolandığı dağıtılmış bir ağ vardır. İlginçtir ki, herkes bir depolama sağlayıcısı olabilir ve ağa depolama alanına katkıda bulunabilir.

Bu senaryoda, herhangi bir merkezi kurumun internetteki bilgi akışını durdurması veya kontrol etmesi oldukça zor olacaktır. Ve kullanıcı verilerini toplamak ve analiz etmek isteyen herhangi bir aracı, artık bunun için tek bir kaynağa sahip olmayacak, bunun yerine verilerin potansiyel olarak milyonlarca depolama konumundan alınması gerekecek.

Bununla Web3, mevcut merkezi web’in dengesizliğini geri yükler ve bilgi dağıtımının gücünü bireyin eline geri verir. İlk öncülerin interneti tasavvur etme şeklinde olduğu gibi…

Kripto paralar ve blockchain hakkındaki her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.

Staking, cüzdan, bitcoin

Stake Etmek, Staking, PoS Nedir?

TrustFi Haftalık Raporu: 11 Temmuz— 17 Temmuz