On-chain Analiz (zincir içi analiz), trader’ların kripto ticaret stratejilerini geliştirmelerine yardımcı olmak için halka açık blok zincirinde bulunan bilgilerden yararlanan bir araştırma stratejisidir.
Zincir içi veriler genellikle belirli bir kamuyu, halka açık blokzinciri ağında meydana gelen tüm işlemlerle ilgili bilgileri içerir. Örneğin, gönderme ve alma adresleri, aktarılan tokenler veya para birimleri, işlem tutarı, işlem ücreti ve belirli bir adres için kalan fonlar gibi işlem ayrıntıları.
Ayrıca zaman süreçlerini, madenci ücretleri, ödüller ve akıllı sözleşme kodu gibi blok verileri de içerir.
- Bu da ilginizi çekebilir: İnovasyon, Blockchain, Yapay Zekâ ve Kuantum Bilgisayarlar Nedir?
On-chain Analiz Nasıl Çalışır?
Zincir içi analiz için metrikler genel olarak üç kategoride sınıflandırılabilir: Kriptopara piyasası değeri, bir varlığın HODL durumu ve kriptopara biriminin gelecekteki beklentileri.
Piyasa Kapitilasyonu
Bir kriptopara biriminin piyasa değeri, blok zinciri ağının net değerini tanımlar. Bir ağın toplam değeri, kriptopara fiyatının toplam dolaşımdaki arzıyla çarpımı olarak tanımlanır. Ağın net değerini belirlemenin yanı sıra piyasa büyüklüğünü, benimsemeyi ve kripto varlığıyla ilgili riskleri değerlendirmek için piyasa kapitalizasyonunu da kullanabiliriz.
HODL Durumu
Analistler, piyasadaki eğilimi ve kullanıcı tarafından tutulan kriptopara birimlerini belirlemek için HODL dalgası adı verilen bir metrik kullanır. HODL dalgası, analistlere yatırımcıların varlığı bir tokeni HODL edip etmediklerini veya hızlı bir şekilde satıp satmadıklarını söyler. Piyasanın ruh halini ve HODLer’ların bakış açısını, yani fiyatın düşebileceğini hissedip hissetmediklerini veya bir artış bekleyip beklemediklerini belirler.

On-chain analizleri ağdaki “balinaların” ve büyük yatırımcıların konsantrasyonunu belirlemek için kriptopara konsantrasyon ölçümlerini de kullanır. Örneğin, birkaç adreste tokenin önemli bir yüzdesine sahip olduğu bir varlık olduğunu varsayalım, bu, balinaların ve büyük ölçekli yatırımcıların token’ları boşaltarak piyasayı kolayca manipüle edebilecekleri anlamına gelir. Bu nedenle, büyük token HODLer’larının konsantrasyonunu analiz etmek, kriptopara yatırım risklerini en aza indirmek için çok önemlidir.
Bir Kriptopara Biriminin Gelecek Beklentileri
Bir kripto varlığının yatırımcılar arasında çekiş kazanıp kazanmadığını anlamak için gelecekteki vadeli işlemlerin toplu açık pozisyonu takip edilebilir.

Bir token’ın veya altcoin’in fiyatını Bitcoin fiyatıyla ilişkilendirmek, yatırımcılar için riski en aza indirir, çünkü Bitcoin fiyat düşüşleriyle daha güçlü bir şekilde ilişkili olan kriptoparalar için kayıpları azaltmalarına yardımcı olabilir. Ayrıca, bir borsadan (belirli zaman dilimlerinde) belirli token’ların giriş ve çıkışları, On-chain analistlerin varlığın benimsenme durumunu değerlendirmesine yardımcı olurken, yüksek net değerli bireylerin ve kurumsallların ticaret faaliyetleri için bir alarm sinyali görevi görür.
Kriptopara Sektöründe On-chain Analizi Nasıl Kullanılır?
Kriptopara birimi ve blok zinciri verileri şeffaf olduğu için On-chain, analistlere somut verilere ve temellere dayalı bir yaklaşıma dayalı olarak kriptopara sektörünün daha kapsamlı resimlerini oluşturmaları için harika bir fırsat sağlar.
Gelecekteki Piyasa Hareketlerinin Tahmin Edilmesi
Yatırımcı davranışını ve ağın sağlığını gerçek zamanlı olarak değerlendiren On-chain analiz, trader’ların stratejilerini geliştirmelerine yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda gelecekteki piyasa hareketlerini daha iyi tahmin etmelerini olanak tanır.
Örneğin, trader’lar aktif adreslerin sayısını ve bir kriptopara biriminin işlem sayısını dikkate alarak, o kriptoparaya olan ilginin artacağını veya azalacağını tahmin edebilir. Aktif adreslerin ve işlemlerin sayısında keskin bir artış varsa, bu genellikle yükselen kriptopara birimi fiyatıyla ilişkilidir.
Yatırımcı Davranışlarını İnceleme
On-chain metrikler ayrıca belirli yatırımcı davranışlarının detaylarını da sunar. Örneğin, On-chain analistler, bir adresin bir kriptopara birimini taşımadığı süreyi ve varlığı elinde tutan yatırımcı sayısını inceleyebilir. Varlığı elinde tutan yatırımcıların sayısı artarsa, dolaşımdaki kriptopara arzının daha düşük olduğu anlamına gelebilir. Bu durumun On-chain analizi, talep sabitse o kriptopara biriminin fiyatının artması gerektiğini söyler. Ayrıca, varlığın gelecekteki performansına olan güveni de gösterir.
Kısaca özetlemek gerekirse; On-chain (zincir içi analiz), kriptopara trader’larına bir blok zinciri ağının gerçek zamanlı içgörülerini araştırmak için muazzam bir olanak sağlar. Bu, onlara daha fazla veri ve şeffaflık sağlayarak kriptopara sektörünün sunduğu avantajlardan yararlanma fırsatı verir.
Kriptoparalar ve blockchain hakkındaki her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.