in , , ,

KoinSaati Akademi: Ethereum (ETH) Nedir?

Ethereum

Ethereum (ETH), bir tür kriptopara birimidir. Ethereum ise bu kriptopara biriminin arkasındaki blokzincir teknolojisidir.

  • Akıllı sözleşme özelliği bulunur.
  • Çok sayıda Altcoin’i vardır.
  • Merkeziyetsizdir.
  • Açık kaynak kodludur.
  • Hacim olarak düşünüldüğünde BTC’den sonraki en büyük kriptopara birimi ETH’dir.
  • Marka değeri yüksektir.

Ethereum’un Kısa Tarihi

Ethereum, ilk olarak 2013 yılında tanıtım amaçlı bir white paper üzerinde yayınlayan Vitalik Buterin tarafından tasarlandı. Ethereum’un ana fikri, Bitcoin’de olduğu gibi merkezi olmayan ve programlanabilir bir platform oluşturmak için kullandığı blokzinciri teknolojisine dayanmasıydı.

kriptopara, vitalik, ethereum

ETH, 2014 yılında ilk kez, 2.000 ETH 1 BTC karşılığında satışa çıkacak şekilde piyasaya sürülmüştür.

2016 yılında kitle fonlaması projesi aynı zamanda özerk bir organizasyon olan The DAO’nun hacklenmesi de Ethereum’un tarihinde bir izdir. Bunun nedeni ise bu olayda 3.6 milyon ETH çalınmıştır ve beraberinde ETH piyasasında ani bir çöküş yaşanmıştır. Hack olayını tekrar düzeltmek için Ethereum hard forku gerçekleşti. Bugün hem Ethereum’a hem de Ethereum Classic’e sahip olmamızın nedenlerinden biri bu olaydır.

2017 yılında ise CryptoKitties oyunu da dahil olmak üzere oldukça popüler olan dApps lansmanı gerçekleşmiştir. Yine yakın zamanlarda ETH’nin fiyatı yaklaşık 8 dolardan 700 doların üzerine çıkmıştır.

2021 yılında Ethereum London hard-fork güncellemesinde, ağ ücretlerini daha öngörülebilir hale getiren ve ETH arzını azaltan EIP-1559 dahil olmak üzere birçok önemli değişiklik yaşanmıştır.

Ethereum Nedir?

Ethereum açık kaynaklı, merkezi olmayan bir bilgi işlem platformu ağıdır. Aynı zamanda ETH, BTC gibi sadece bir kripto para birimi değildir. Alt dallarında her türden blokzincir projeleri barındıran Ethereum, merkezi olmayan akıllı sözleşmeler sayesinde genişletilmiş işlevlerle kullanıcılara çeşitli olanaklar sağlar. Bu bakımdan Ethereum’un, finansal anlaşmaların üçüncü bir tarafın müdahalesi olmadan tamamen yazılım tarafından doğrulanıp saklanabildiği dijital bir kamu defteri olduğundan bahsedebiliriz. İnsanlar Ethereum’da oyunlar, dijital sanat pazarları ve merkezi olmayan finans (Defi) uygulamaları da dahil olmak üzere çeşitli dApps’ler oluşturmuş ve piyasaya sürmüşlerdir.

Ethereum Nasıl Çalışır?

Ethereum, ağa güç sağlamak için bilgi işlem gücünü kullanarak çalışır. Uygulamaya bakıldığı zaman, kişilerin ve kuruluşların bilgisayarlarını belirli yazılımları veya düğümleri çalıştırmak için kullandıkları anlamına gelir. Yine herkes bilgisayarını bir düğümü çalıştıracak şekilde ayarlayabilir. Bunun sonucunda ilgili kişi ya da kurum bir ‘blok ödülü’, yani belirli sayıda ETH kazanır.

Ethereum

Ethereum blokzinciri akıllı sözleşmelerin öncüsüdür ve bu sözleşmelerin şartları kodlarla belirlenir. Akıllı sözleşmeler, Ethereum blokzincirinde depolanan ve belirli koşullar yerine getirildiğinde kendi kendini yürütebilen küçük programlardır. Ethereum platformuna bir dApps eklendiğinde, orijinal içerik oluşturucu onu kaldırmak veya tamamen dağıtmak istese bile bunu başaramaz. Aynı zamanda dApps’ler merkezi olmayan ve açık kaynaklı Ethereum ağı içerisinde tek bir varlık tarafından kontrol edilemez.

Ethereum 2.0 (ETH2)

Ethereum şu an Proof of Work “işlem kanıtı” madenciliği sistemi ile çalışıyor. PoW ise madencilerin belirli donanıma, zamana ve paraya ihtiyaç duyduğu sistemdir. Başarılı şekilde işlenen bir bloğun sonucunda madenciler belirli miktarlarda ödüller kazanır. Oldukça güvenli bir sistem olmasına rağmen ölçeklenebilirlik konusunda başarısız olan PoW, değişim aşamasının son durağında. Bu yüzden geliştiriciler, daha az enerji gerektiren ve madenciliği daha erişilebilir hale getiren Proof of Stake “hisse kanıtı” yöntemini benimsemeyi planlıyor. Benimsenecek olan Proof of Stake planı ise ETH2’nin en önemli başlıklarından biridir.

Kriptoparalar hakkında; merak ettikleriniz, öğrenmek istedikleriniz, soru-cevap, güncel analizler için Telegram kanalımızda bizi takip edin ve iletişimde kalın. KoinSaati’nin Telegram Kanalına katılmak için tıklayınız.

Ezgi Çoban tarafından yazıldı.

Başkent Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri aynı zamanda Uluslararası Ticaret ve Finansman Çift Anadal Programı öğrencisi. KoinSaati içerik editörü.

MetaMask Kendi Tokenini Çıkarmayı Düşünüyor

Hyve CEO’su Tudor Stomff ile AMA Etkinliği