Chainlink, 2017 yılının haziran ayında San Francisco şehrinde bulunan ve finansal teknoloji üzerine çalışan SmartContract şirketi tarafından ortaya atılmıştır, merkeziyetsiz ve sözleşmelere harici veri bağlantısı sağlayan uzman ağ olarak geliştirilmiştir.
Chainlink sayesinde blockchain’de yer almayan veriler ile güvenli ve doğrulanabilir akıllı sözleşmeler arasında bağlantı kurulabilir.
Uygulama programlama ara yüzü (API) ile akıllı sözleşmeler arasında merkeziyetsiz güvenli bağlantıyı sağlar ve ERC-20 tabanlı olarak geliştirilmiştir. Ethereum blockchain’i üzerine kurulan akıllı sözleşmeler, bu sözleşmelerde belirtilen koşulların dışarıdan müdahaleye ihtiyaç duyulmadan işlenebilmesine olanak sağlayan dijital sözleşmelerdir.
Geliştiriciler, Chainlink aracılığı ile veri sağlayıcılarının API ile sunduğu verileri akıllı sözleşmelere aktarabilirler. Akıllı sözleşmelere aktarılan veriler ise blockchain üzerinde doğrulanarak diğer akıllı sözleşmelerle bağlantıya geçebilir. Yani; Chainlink, Ethereum blockchain’i ile başka bir kriptopara blockchain’i arasındaki geçişi sağlar yorumu rahatlıkla yapılabilir. Buna ek olarak, veri sağlayıcıları ile ödeme platformları arasındaki ilişkiyi de kurar.
Chainlink Nasıl Çalışır?
Chainlink, merkezi değildir ve bu ağın temel görevi; zincir dışında bulunan veriyi akıllı sözleşmeler aracılığı ile zincire aktarmaktır. Bu veri aktarım işlemi, Chainlink ağındaki node’lar tarafından gerçekleştirilir. Zincirde bulunmayan verinin blockchain’e aktarılması için bir kullanıcının ya da kuruluşun aktarım işlemi talebini akıllı sözleşmeler aracılığı ile Chainlink ağına iletmesi gerekir.
Chainlink ağında ilk olarak zincirin dışında bulunan veriyi zincire aktaracak node seçilir. Zincir dışındaki veri, akıllı sözleşmeler aracılığıyla bu nodelar tarafından alınarak blockchain’e aktarılma işlemi için ağda bulunan node’lardan teklif alır. En cazip teklifi veren node, zincir dışındaki veriyi alarak blockchain’e aktarır.
Ethereum tabanlıdır ve Ethereum blockchain’inde akıllı sözleşmeye yazılan bir veri, alıcının akıllı sözleşmesi ile eşleştirilerek kullanıcıya ulaştırılır. Chainlink ağı, dışarıda bulunan veriyi alacak node’un otomatikman seçilmesini sağlayarak veri aktarımını kontrol eder. Dışarıdan alınarak blockchain’e aktarılan veri, sadece veriyi talep eden akıllı sözleşme sahibi ile paylaşılır. Yani; ağa dahil olan üçüncü bir kullanıcı veya node tarafından kullanılamaz.
Chainlink’in gerçek dünya ile blockchain arasındaki bağlantıyı sağlayarak köprü görevi gördüğü söylenebilir. Gerçek dünyada bulunan veriler Chainlink aracılığı ile alınarak blockchain’e entegre edilir. Blockchain’e entegre edilen bu veriler ise akıllı sözleşmeler tarafından kullanılır.
Chainlink Oracle Nedir?
Oracle, akıllı sözleşmenin dış dünyadan veri almasını ifade eder. Oracle sayesinde veriler akıllı sözleşmeler aracılığı ile blockchain’e giderek çeşitli işlemler gerçekleştirir. Chainlink oracle’ları; veri kümelerini, uygulama programlama arayüzünü ve neredeyse diğer tüm dış dünya kaynaklarını kullanabilir. Bu durum, çalışmak için harici verilere ihtiyaç duyan projelere fayda sağlayabilir.
Tüm bunlar ışığında Chainlink’in geleneksel bilgi ile blockchain arasındaki bağlantıyı kurduğu sonucuna varılabilir.
- Bu da ilginizi çekebilir: Blockchain Dünyasına Farklı Bir Bakış: Oracle
Chainlink’in Özellikleri
Chainlink’in konsepti akıllı sözleşmelerle çalışmak üzerine kuruludur ve istediğiniz herhangi bir uygulama programlama arayüzüne erişerek bunu akıllı sözleşmeye bağlamanızı sağlar. Bu sayede herhangi bir ödeme platformuna ödeme yapabilirsiniz.
Chainlink akıllı sözleşmeleri temelde 3 farklı işlevi yerine getirir.
- Akıllı sözleşmeleri dış verilerle çalışabilir. Hat içerisinde yer almayan oracle’lar seçildiği zaman Chainlink akıllı sözleşmeleri programatik bir anlaşma yaparak istenilen verilerin aktarımını sağlar.
- Akıllı sözleşmeler, kullanıcılar için itibar değerlendirmesi yapabilir. Kullanıcılar akıllı sözleşmeleri hizmet seviyesi kontratı adı verilen bir oracle itibarını da kapsayan bir parametre aralığıyla kullanabilir. Chainlink ağının kurallarını ihlal eden ve yanlış veri sağlayanlar ise cezalandırılır ve rütbeleri düşürülür. Akıllı sözleşme yeterli sayıda uygulama aldığı takdirde Chainlink ile yeni bir hizmet sözleşmesi oluşturulur.
- Üçüncü olarak ise akıllı sözleşmeler, toplama işlevini yerine getirir. Bu işlev doğrultusunda toplama sözleşmesi, zincirde yer almayan oracle’lar tarafından iletilen tüm verileri toplar. Bu işlemin ardından da ağırlıklı bir toplu yanıt oluşturmak için topladığı verilerin ortalamasını alır.
Chainlink ağı, blockchain sektörünün karşılaştığı en büyük sorunlardan birini çözmeye çalışır. Bu sorun, blockchain’e bilgi iletmeyi ve blockchain’den bilgi transfer etmeyi kapsar.
Chainlink; bankaların ve ödeme sistemlerinin sisteme dahil edilmesini sağlayarak Bitcoin, Ethereum arasındaki uyumu sağlar. Ayrıca, akıllı sözleşmeleri merkezden uzaklaştırarak bilginin güvenliğini ve doğruluğunu artırmış olur.
Chainlink (LINK) Nasıl Saklanır?
LINK, Chainlink ağının kripto para birimidir. Ethereum platformunda üretilmiş ERC-20 tabanlı akıllı sözleşme token’ olan LINK, ERC-20 destekli çevrimiçi, mobil, masaüstü veya soğuk cüzdanlarda saklanabilir.
LINK, madenciliği yapılmayan kripto para türlerinden biridir. Piyasada bulunan tüm LINK’ler, sadece şirket tarafından üretilmektedir. Şu anda piyasada 450 milyon adet LINK bulunuyor. Şirket tarafından yapılan son açıklamaya göre ise piyasadaki LINK miktarı 1 milyar oluncaya kadar üretim devam edecek.
- Bu da ilginizi çekebilir: KoinSaati Akademi: Binance Coin (BNB) Nedir?
Kriptoparalar ve blockchain hakkında; her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan bu içerik, genel anlamda bilgi vermeyi amaçlamakta olup; bu içeriğin, yatırımcıların alım satım kararlarını destekleyebilecek yeterli bilgileri kapsamayabileceği dikkate alınmalıdır. Bu sayfalarda yer alan çeşitli bilgi ve görüşlere dayanılarak yapılacak ileriye dönük yatırımlar ve ticari işlemlerin sonuçlarından ya da ortaya çıkabilecek zararlardan KoinSaati sorumlu tutulamaz.