Binance Coin (BNB), birçok farklı kripto para birimlerinin ticareti için platform oluşturan Binance kripto para borsasının ortaya çıkardığı bir kripto para birimidir.
Binance Coin (BNB), ilk ortaya çıktığında ERC-20 tabanlı bir kripto para birimi olsa da daha sonradan Binance’in kendi zincirini kurmasıyla BEP2 tabanlı bir alt yapıya geçmiştir. 2018 yılının ocak ayı itibariyle Binance, işlem hacmi bakımından dünyanın en büyük kripto para borsası haline geldi. Binance’in borsa hacmi ile doğru orantılı olarak da BNB kripto para biriminin hacmi ve reel para karşısındaki değeri artış göstermektedir.
Binance Coin (BNB) Nasıl Ortaya Çıktı?
Binance Coin veya kısaltılmış adıyla BNB 2017 yılında 26 Haziran – 3 Temmuz tarihinde borsanın açılmasından 11 gün önce ICO (initial coin offerings) veya diğer adıyla ilk coin arzı ile piyasaya sürülmüştür. Piyasaya ilk sürüldüğünde reel para karşılığı yaklaşık olarak 0.11 ABD doları olan BNB’nin değeri zamanla büyük artış göstermiştir.
Piyasaya ilk olarak sürüldüğü 2017 yılında 100.000.000 olan Binance Coin miktarının günümüzde dolaşımda olan miktarı ise 155.000.000 BNB civarındadır. Binance Coin’i piyasaya sürerken Binance’in temel amacı; Binance borsasını kullanan trader’lardan alınan ücretler için alternatif bir komisyon ödeme yöntemi sunmak ve alınan komisyonların BNB olarak ödenmesi halinde bu komisyonlarda indirim sağlamaktır.
Binance Coin (BNB) Nasıl Çalışır?
Binance Coin, ilk ortaya çıktığında Ethereum alt yapısına sahipti ve dolayısıyla ERC-20 protokolüne dayanıyordu. Ancak daha sonra Binance’in kendi blockchain’ini oluşturmasıyla Binance Coin, Binance Chain alt yapısına geçti. İlk çıktığında toplam 200 milyon arza sahip olan BNB ile ilgili olarak Binance, her yıl bu arz miktarının azaltılacağını belirtilmiştir.
Bu, Binance borsasının her yılın belirli ya da belirsiz zamanlarında piyasadaki BNB miktarını bir daha geri gelmemek üzere piyasadan kaldıracağı anlamına gelir. Bunun sebepleri arasında BNB borsasında meydana gelebilecek enflasyonun önüne geçmektir. Bunlarla birlikte Binance, her sene elde ettiği kar miktarının bir kısmı ile BNB alıp yakacağını da Binance Coin yatırımcıları ile paylaşmıştır.
Binance Coin (BNB) “Yakma” İşlemi Nedir?
Binance, yıllık planları ve yaptığı açıklamalar doğrultusunda her yıl karının bir kısmını piyasadaki ve kullanıcılardaki BNB alımı için harcar. Elinde bulundurduğu BNB’leri “yakma” işlemi ile kalıcı olarak yok eden Binance, bununla BNB piyasasında oluşabilecek enflasyonu engellemeyi amaçlar.
Yakma işlemlerini düzenli olarak gerçekleştiren Binance’in son BNB yakma işlemi 15 Nisan 2021 tarihinde gerçekleşti. Son açıklamasına göre piyasada 100 milyon BNB kalana kadar yakma işlemlerine devam edeceğini belirten Binance, bu işlemlerin hepsini Blockchain’e kaydediyor. Binance, bu sayede kullanıcılarının bu işlemleri istedikleri zaman görmelerine de olanak sağlıyor.
Binance Coin (BNB) Sahip Olduğu Avantajlar
Binance Coin (BNB) çoğu kriptopara çeşitlerinin aksine madenciliği yapılamayan bir kripto para çeşididir. Yani mevcut tüm Binance Coin miktarı, Binance borsası tarafından projenin başında üretilmiştir. BNB, Binance’e ait bir kripto para projesi olduğu için Binance üzerinde kullanıldığında pek çok avantajı da beraberinde getirir. Örneğin; Binance üzerinde yapacağınız herhangi bir işlem için hesabınızda Binance Coin bulunması durumunda işleme daha az ücret ödemiş olursunuz.
Binance Coin’in sahip olduğu avantajlardan biri de kripto para borsalarında meydana gelebilecek ani dalgalanmalarda hareket eden ilk altcoinlerden olmayışıdır. Bununla birlikte kullanıcıların BNB’ye yatırım yapması halinde borsadaki olumlu gelişmelerin BNB’ye diğer altcoinlere oranla daha hızlı yansımasıdır.
Binance Coin (BNB) Neler İçin Kullanılır?
Binance Coin veya kısaltılmış adıyla BNB, yatırım aracı olarak kullanılır. Bu sayede hem komisyon ücretlerini düşüren hem de kullanıcıların getirilerini arttıran BNB, kullanıcılarına Launchpad üzerinden birçok farklı projeye yatırım yapmalarını da sağlamış olur. BNB, kullanıcılar tarafından istenilen Launchpad projelerinde kaynak olarak da kullanılabilir.
Binance Launchpad, sıralanan kripto paraların borsaya arzında çok önemli bir roldedir. Bu sayede siz de dilerseniz BNB’ler aracılığı ile beğendiğiniz projeleri Launchpad üzerinden fonlayabilirsiniz. Binance Coin (BNB), komisyon ücretlerini düşürmede de oldukça aktif bir role sahiptir. Binance, kullanıcıların ellerinde bulundurdukları BNB miktarına göre komisyon ücretlerinde belli indirimler yapar.
Bu sayede elinizde bulunan BNB miktarına göre alınacak komisyon çok küçük oranlara düşebilir. Binance Coin’de kullanıcıların en yüksek seviyeye ulaşabilmesi için minimum 11.000 BNB’ye ya da aylık aşırı derecede yüksek işlem hacmine sahip olmaları gerekir.
BNB, kullanıcıları tarafından özellikle borç alıp verme kısmında ödeme aracı olarak oldukça efektif bir şekilde kullanılabilir. Binance Coin’ler borç alıp verme aşamasında hem fon alacak hem de fon sağlayacak şekilde kullanılabilir. Kullanıcılar, sahip oldukları BNB’leri Binance Trustwallet üzerinden ödeme yöntemi olarak da kullanabilir.
BNB’ler anlaşmalı internet sitelerinde turizm rezervasyon işlemleri için de kullanılabilir. Binance Coin, rezervasyon işlemlerinde kullanılarak hem kullanıcının işini görmüş hem de yeni bir kullanım alanına sahip olmuş olur.
- Bu da ilginizi çekebilir: SEC, BNB Hakkında Soruşturma Başlattı! BNB Düşüşe Geçti!
Kripto paralar ve blockchain hakkındaki her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan bu içerik, genel anlamda bilgi vermeyi amaçlamakta olup; bu içeriğin, yatırımcıların alım satım kararlarını destekleyebilecek yeterli bilgileri kapsamayabileceği dikkate alınmalıdır. Bu sayfalarda yer alan çeşitli bilgi ve görüşlere dayanılarak yapılacak ileriye dönük yatırımlar ve ticari işlemlerin sonuçlarından ya da ortaya çıkabilecek zararlardan KoinSaati sorumlu tutulamaz.