in ,

Kaspa: BlockDAG Nedir?

Kaspa, kripto evrenindeki en hızlı ve en ölçeklenebilir Layer-1 katmanı olmayı hedefleyen bir blok zincir projesidir. 

Güvenlik, ölçeklenebilirlik ve merkeziyetsizlik arasındaki üçlemeyi çözmeyi amaçlayan Kaspa’nın BlockDAG olarak bilinen yenilikçi yaklaşımı, hızlı onaylama mekanizması, yüksek verim ve madenciliğin yerelleşmesi gibi hedeflere uygun hareket ederek kripto paralarla ilgili var olan düşünceyi değiştirmeyi hedefliyor.

Bilindiği üzere Kaspa, Bitcoin konsensüsünün ölçeklenebilir bir çalışması olan GhostDAG/PHANTOM protokolüne dayanır. Bitcoin kadar güvenli olduğunu ileri süren Kaspa, 2016 yılında Aviv Zohar ve Yonatan Sampolinsky tarafından piyasaya sürüldü.

Kaspa’nın BlockDAG’si blokları zincire entegre ederek Bitcoin’in teorik güvenlik garantilerini korurken iyi bağlantılı blokların hızlı ve verimli bir şekilde sıralanmasını sağlar. Kaspa’nın sunduğu avantajlarından biri ise saniyenin altında işlem kesinliğine izin vererek hızlı onayları destekleme yeteneğidir. Bu özellik, e-ticaret işlemleri gibi anında yayın kanıtı gerektiren kullanım durumlarında oldukça kullanışlıdır.

Bununla birlikte, projenin konsensus katmanı, geleneksel kripto para birimlerinin karşılaştığı ölçeklenebilirlik sorununu ele alır. Kaspa, GhostDAG’den yararlanarak ağın kapasitesine bağlı olarak blok hızında ve boyutunda artış sağlar. Bu, projenin hızdan veya onay süresinden ödün vermeden çok sayıda işlemi gerçekleştirebileceği anlamına gelir.

BlockDAG yaklaşımı madenciliğin yerelleşmesini hedefler. Hızlı blok oranı, madencilik gelirindeki değişkenliği azaltarak madencilerin büyük madencilik havuzlarına katılmasını aza indirger. BlockDAG, daha dağıtılmış bir konsensus gücüne katkıda bulunarak daha merkeziyetsiz bir ağ sağlar.

Kaspa’nın BlockDAG mimarisi, projeyi gerçekten merkeziyetsiz bir dijital varlık haline getirirken aynı zamanda geleneksel madencilik algoritmalarıyla ilgili çevresel kaygıları da gözetir. Kaspa, Bitcoin’e benzer şekilde güvenlik sağlamak için önlemler almıştır. SHA-256’nın güvenlik özelliklerini devralan kHeavyHash algoritmasıyla Kaspa’nın blockDAG’si, işlemleri onaylayan ve imzalayan merkeziyetsiz bir yapı sunar.

BlockDAG’ın kendisi, yeni nesil ölçeklenebilirlik, yüksek verimli işlemsel bant genişliği ve anlık onaylar sunan, dağıtılmış defterlerin yeni bir uygulamasıdır. Çok sayıda kullanıcı ve işlemle karşı karşıya kalındığında ölçeklenebilirlik sorunları yaşayan geleneksel blok zincirlerinin aksine, Kaspa’nın blockDAG’si kısa zaman dilimlerinde milyarlarca işlemi gerçekleştirebilir. Bu, merkeziyetsiz işlemlerin yalnızca birkaç günlük veri depolaması gerekmesini sağlayarak önemli depolama gereksinimleri olmadan ağ üzerinde çok sayıda düğüm oluşturulmasına olanak tanır.

Sonuç olarak, Kaspa’nın BlockDAG teknolojisi, kripto para birimleri dünyasında yenilikçi bir adımı temsil ediyor. Kaspa, güvenlik, ölçeklenebilirlik ve merkeziyetsizlik arasındaki üçlemi ele alarak hızlı onaylama mekanizması, yüksek iş hacmi ve madenciliği yerelleştirmeyi hedefler.

Kripto paralar ve blockchain hakkındaki her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir.

Hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan bu içerik, genel anlamda bilgi vermeyi amaçlamakta olup; bu içeriğin, yatırımcıların alım satım kararlarını destekleyebilecek yeterli bilgileri kapsamayabileceği dikkate alınmalıdır. Bu sayfalarda yer alan çeşitli bilgi ve görüşlere dayanılarak yapılacak ileriye dönük yatırımlar ve ticari işlemlerin sonuçlarından ya da ortaya çıkabilecek zararlardan KoinSaati sorumlu tutulamaz. 

Yasemin Ulutaş tarafından yazıldı.

Ege Üniversitesi'nden 2022 yılında dereceyle mezun oldum. Şimdi ise kendimi blok zinciri teknolojisi alanında geliştirmekteyim.

blockchain

Zero-Knowledge Proofs (ZKPs) Nedir?

dYdX, v4 Testnet’ini Gerçekleştireceğini Duyurdu