Blockchain teknolojisinin faydalarından bahsedilirken, dezavantajlar genellikle göz ardı edilir. Bunlardan biri, blockchain’lerin uzun işlem süresidir. İşte bu noktada Kadena, (KDA) devreye giriyor.
Ethereum’un Daha Hızlı Versiyonu
Kadena, blockchain’lerin işlem süresini önemli ölçüde azaltmayı, bu şekilde daha iyi ölçeklenebilirlik ve daha düşük işlem maliyetleri sağlamayı hedefliyor. Yaklaşık1,5 saniyelik bir blok süresi ile Kadena ortalamadan daha hızlıdır. Benchmark Ethereum, PoW kullanılması nedeniyle çok yavaş ve pahalıdır.
Kadena (KDA) Nedir?
Kadena, geliştiricilerin optimize edilmiş merkeziyetsiz uygulamalar oluşturmasına olanak tanıyan bir PoW blockchain’dir. KDA, Ethereum’a alternatif olarak geliştirildi.
Kadena, her ikisi de JPMorgan için çalışan Stuart Popejoy ve Will Martino tarafından kuruldu. Bu isimler aynı zamanda JPMorgan’ın ilk blockchain’ini ve her ay trilyonlarca doları taşımak için kullanılan JP Morgan’ın internal token’i geliştiren kişilerdir.
2019 yılında initail coin offering gerçekleşti. Kadena, piyasa değeri açısından yaklaşık 300 milyon ABD doları ile 123. sırada yer alıyor. Dolayısıyla oldukça küçük bir proje.
Nasıl Çalışıyor?
Projenin ayırt edici bir özelliği, Kadena’nın bütün bir ekosistemi içermesidir. Proje, klasik blockchain’lerin hız, maliyet, sürdürülebilirlik ve ölçeklenebilirlik sorunlarını çözmeyi amaçlayan iki blockchain’den (Chainweb ve Kuro) oluşuyor.
Chainweb, işlemlerin yapılabileceği layer 1 blockchain’dir. Geliştiriciler ise uygulamalarını layer 2 blockchain olan Kuro üzerinde oluşturabilir.
Chainweb
Chainweb, PoW algoritmasını kullanır. Ancak Kadena, PoW’u farklı mining chain’lere böler. Bunlar, işlem üzerinde paralel olarak çalışabilir ve böylece çok daha fazla sayıda işlemi daha hızlı işleyebilir. Bireysel blokların iki kez kontrol edilmesi güvenlik vaat ediyor.
Kuro
Kadena’daki layer 2 blockchain’dir. Akıllı sözleşmelerin burada oluşturulabilir. Kuro, Bizans Hata Toleransı (BFT) algoritmasına dayanır. BFT, yüksek ölçeklenebilirlik özelliğiyle bilinir ve layer 2 blockchain’lerdeki transaction’ların hızlı işlenmesini sağlar. Bloklar 1,5 saniye içinde oluşturulabilir.
Kuro’da developer’lar, çeşitli dApp’ler geliştirmek için Pact programlama dilini kullanır. Kuro ağında saniyede yaklaşık 500.000 işlem gerçekleştirilebilir.
Fırsatlar
Hızlı İşlem Süresi
Bitcoin ve Ethereum’un en büyük sorunlardan biri transaction işleme süresidir. Buna karşılık Kadena, saniyede neredeyse yarım milyon transaction işleyebilir. Bu durum, ortalamadan daha hızlı olmakla birlikte saniyede birkaç yüz bin transaction’un işlenebileceği anlamına gelebilir.
Düşük İşlem Ücretleri
Kullanıcılar, Kadena ağında bir işlem yapmak için düşük işlem ücretleri öderler.
Akıllı Sözleşmeler ve NFT Desteği
Kadena’nın blockchain’i, akıllı sözleşmeleri ve NFT’leri destekler. Bu, geliştiricilerin DeFi için uygun dApp’ler oluşturmasına olanak tanır.
Riskler
Son aylardaki düşük performans, güçlü bir ekosistemin olmamasına bağlanabilir. Kadena ağında geliştirilen hemen hemen hiç uygulama bulunmamaktadır.
DeFi Llama’ya göre, ağda yalnızca dört DeFi uygulaması var: Babena, KDSwap, Kaddex, Anedak ve KDLaunch. Bu uygulamalar yaklaşık 2,5 milyon dolarlık TVL’ye sahipler. Diğer taraftan Kadena kendi web sitesinde yaklaşık 46 projeyi listeliyor.
Kadena’nın en büyük ve en bilinen rakibi kesinlikle Ethereum’dur. Ethereum nispeten uzun işlem sürelerinin sorunu ile uğraşmak zorundadır. Bu sorunu çözmek için Polygon gibi layer 2 çözümleri de var. Ethereum’un Proof of Stake’e geçmesi durumunda önemli ölçüde daha yüksek bir hız ile sonuçlanacak.
Ethereum’un bir diğer rakibi ise Solana’dır ve doğrudan Kadena ile rekabet etmektedir. Solana, özellikle hızıyla beğeni topluyor ve yüksek ölçeklenebilirlik sağlıyor.
Diğer taraftan Avalanche’ın şu anda saniyede 4.500’den fazla işlem gerçekleştirilebiliyor ve bu eğilim artıyor. Avalanche, birden çok işlemi paralel olarak işlemek için farklı node’lardan yararlanır.
KDA Token
KDA, Kadena’nın utility tokeni’dir. Kadena ekosistemi için bir ödeme yöntemi olarak kullanılır. Kullanıcılar işlem ücretlerini ödemek için kullanabilirler. Öte yandan Kadena madenciliği yaparak ağın güvenliğini sağlamaya ve karşılığında KDA almaya yardımcı olurlar.
Toplamda bir milyar KDA token’i üretilecek. Bunların yüzde 20’sinden biraz daha azı, yaklaşık 185 milyon KDA şu anda dolaşımda bulunuyor.
Token’lerin%70’i madenciler tarafından üretilebilir. Token’lerin %20’si proje için ayrılmıştır, %7’si yeni başlayan yatırımcılara tahsis edilir ve kalan %3’ü çalışanlar arasında dağıtılır.
Sonuç
Teoride proje, geleneksel blockchain sorunlarına birçok çözüm sunuyor. Kadena’nın en büyük avantajı, hızdır. Böyle bir özellik çok sayıda sektör ve endüstride önemlidir.
Yol haritasındaki sonraki gelişmeler, projenin olumlu bir şekilde gelişmesine de yol açabilir.
Buna ek olarak, projenin arkasındaki geliştiriciler, Kadena ile EVM arasında köprü kurmak için bir testnet ve diğer ekosistemleriyle birlikte çalışabilirliği kolaylaştıran Kadena ile Cosmos arasında bir köprü başlatma planlarını duyurdular.
Bununla birlikte proje, Avalanche, Fantom, Solana ve Cardano gibi güçlü rakiplerle mücadele etmek zorunda.
Kaynak: Medium
- Bu da ilginizi çekebilir : Temel Analiz Öğrenirken Okumanız Gereken Makaleler
Kripto paralar ve blockchain hakkındaki her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan bu içerik, genel anlamda bilgi vermeyi amaçlamakta olup; bu içeriğin, yatırımcıların alım satım kararlarını destekleyebilecek yeterli bilgileri kapsamayabileceği dikkate alınmalıdır. Bu sayfalarda yer alan çeşitli bilgi ve görüşlere dayanılarak yapılacak ileriye dönük yatırımlar ve ticari işlemlerin sonuçlarından ya da ortaya çıkabilecek zararlardan KoinSaati sorumlu tutulamaz.