Türkiye’de kripto paralara yönelik ilgi artarak devam ederken kripto para sektörünü hedef alan dolandırıcıların da yapabileceklerinin sayısı artıyor. Özellikle kripto para sektörüne yeni giren ve yeterince araştırma yapmayan yüzlerce hatta binlerce kullanıcı, dolandırıcıların hedefinde kalabilmekte.
Türkiye’de Yeni Bir Kripto Para Dolandırıcılığı
Türkiye’de son dönemde kripto para dolandırıcılıklarının sayısı bir hayli artsa da bu yeni dolandırıcılıkların gerçekleştirilmesine engel olmuyor. İstanbul Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan son operasyon da bunun en büyük kanıtı. Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, bir çetenin yatırım odaklı sahte bir site kurduğunu ve bu yolla 12 milyon TL değerinde Bitcoin yatırımına ulaştığını tespit etti.
İlk olarak katılımcılara yüksek kazanç vaadinde bulunulurken daha sonra tahmin edilebileceği gibi bu vaatler gerçekleştirilmedi ve bütün hesaplara bloke konuldu. Kullanıcıların gerek savcılık gerekse de emniyete giderek şikayetlerde bulunması ve şikayetlerin artması ise polisleri harekete geçirdi. Soruşturmada İstanbul merkezli 3 ilde eş zamanlı operasyon yapıldı ve toplamda şüpheli 9 kişinin 8’inin yakalandığı belirtildi. 12 milyon lira değerindeki BTC’yi kendi cüzdanlarına aktardıkları tespit edilen çetenin sonuncu üyesi için de soruşturma devam ediyor.
Anadolu Ajansı tarafından aktarılan bilgilere göre operasyon bu sabah gerçekleştirildi ve zanlıların emniyetteki ifadeleri sürüyor. Dolandırıcıların kullandığı yöntem net olarak ifade edilmese de bunun aslında klasik bir ponzi yapısı olduğu söylenebilir.
Ponzi Yapılarının İşleyişi ve Dikkat Edilecek Konular
Ponzi yapılarında kullanıcılar önce sisteme küçük bir miktarda sermaye girişi yapar ve vaat edilen ancak gerçek olamayacak kadar güzel kazançlar elde eder. Bu sistem genellikle faiz üzerinden ilerler ve “1.000 tl yatır, ayda 300 TL gelir elde et” benzeri bir işleyişe sahiptir. Kullanıcılar bu riskli sistemi küçük miktarlarla deneyip emin olduktan sonra ise daha fazla para yatırmaya başlar. Ponzi yapısında bu kadar fazla faiz ödemesi ise sisteme yeni girenlerin paraları sayesinde ödenir. Ancak sistem tıkandığında ve yeni para girişi olmadığında yavaş yavaş ödemeler geciktirilir. En sonunda ise Türkiye’deki Çiftlik Bank örneğinde olduğu gibi hiçbir ödeme yapılmaz ve kurucular firar eder.