in , ,

IOTA Kurucusu: DLT Akıllı Şehir Altyapı Sistemleri İçin İdeal Bir Çözüm

IOTA’nın kurucu ortağı olan Dominik Schiener, “akıllı şehir altyapısının araştırılmasının önemi” üzerine yayınladığı makalede, akıllı şehir sistemlerinin blockchain entegrasyonu ile ilgili önemli bilgilere yer verdi. Makaleye göre, 21. yüzyılın ortasına doğru ilerlerken, şehir sistemlerinin verimliliğini yükseltme konusunda artan bir ilgi var. Bu konuda teknolojik çözümler arasında en ön plana, blockchain çıkıyor.

Makalede yer verilen akıllı altyapı sistemi, yerel yönetimlerin kentte yaşayanların yaşam kalitesini artırmasına yardımcı olurken, yerel işletmelere ve kültür ile turizm ekosistemine de sorunsuzluk vadediyor. Bunun yanı sıra idari açıdan da gelir kaynaklarının düzene girmesine ve operasyonel yetkinliğe olanak tanıyor.

Akıllı Şehirlerde Blockchain’in Rolü Nedir?

Hepimizin deneyimlediği gibi COVID-19 pandemisinin ortaya çıkmasıyla ulaşım altyapısı da değişti. Pandemiden önce, şehirler ve bölgelerdeki gelirlerin çoğu; araç geçiş ücretleri, İSPARK, Kültür ve Reklam İştirakleri ve benzeri kamu iktisadi teşebbüsleri vasıtasıyla elde edilen gelirler ve belediye vergileri yoluyla toplanıyordu. Birçok ülkede görülen sosyal mesafe önlemleri ve kilitlenmeler nedeniyle bahsi geçen bu kaynaklar artık kurumuş durumda.

Schiener, Singapur’un trafik farkındalığını geliştirmek için bağlantı belirleme sistemleri, park yönlendirme sistemleri ve otoyol izleme sistemleri gibi yeni teknolojileri devreye aldığını vurguladı. Schiener, daha fazla şehrin gerçek zamanlı verilere sahip olması durumunda sorunları ve çözümleri anlayabileceklerini ve daha iyi akan trafik koşullarına sahip olabileceklerini sözlerine ekledi.

Dağıtılmış Defter Teknolojisi (DLT) için makalesinde Schiener, şu ifadelerde bulundu:

“DLT doğru uygulandığında, bir şehrin altyapısı için mevcut teknolojilerin yapamadığını yapabilir. Mevcut teknolojilerin ağır olduğu, pahalı hizmetler ve daha büyük enerji tüketimi gerektiren yerlerde, Dağıtılmış Defter Teknolojisi maliyet ve iş yükü bakımından hafiftir ve tıkanıklıklarda doğrudan müdahale edebilir, trafik sensörleri vasıtasıyla uygulanabilir.”

Schiener’e göre her bir idarenin kendine ait bir sistem kullanıyor olması halinde ulaşım altyapısı dağınık halde olur ve DLT bunların arasında bir köprü görevi görüp gelen verileri bir araya getirebilir.

Sonuç olarak Schiener’e göre DLT ulaşımda verimliliği arttırabilir. Tabi Schiener bu makaleyi yazarken Amerika Birleşik Devletleri’ni model almakta. Başka bir deyişle bu Türkiye gibi üniter yapıdaki devletlerden çok, federal yani eyaletli ülkeleri ilgilendiriyor. Ancak Türkiye açısından bakıldığında da merkezi hükümet ile belediye sistemleri arasında kullanılması etkili sonuçlar doğurabilir. Örneğin Türkiye’de çevre yolları ve ara hatlar belediye idaresindeyken şehirlerarası otoyollar hükümet idaresindedir. DLT bu ikisine ait altyapıyı bir araya getirebilir.
Schiener’e göre bu teknoloji daha kolay, daha güvenli ve gizliliğe daha saygılı bir çözüm sağlayabilir.

**Kripto paralar hakkında; merak ettikleriniz, öğrenmek istedikleriniz, soru-cevap, güncel analizler için Telegram kanalımızda bizi takip edin ve iletişimde kalın. KoinSaati’nin Telegram Kanalına katılmak için tıklayınız.

Av. Barış Hocaoğlu tarafından yazıldı.

Özyeğin Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun olduktan ve stajını tamamladıktan sonra 2017 yılında serbest avukatlığa başlayan Hocaoğlu, Kriptopara, Ödeme Sistemleri ve Finans Hukuku alanlarında kendisini geliştirdi. Türkiye'de aktif pek çok kriptopara ve finans şirketinin aktif olarak danışmanlığını yapmakta olan Hocaoğlu, 2017 yılından bu yana kriptoparalar üzerine özel ilgi duymakta ve çalışmalar yürütmektedir. KoinSaati.com'da CMO, Hukuki Danışman ve Co-Founder görevlerinin yanı sıra kriptopara alanında yazdığı yazıları yayınlamaktadır.

Bittrex

XRP İçin Yeni Bir Şok Daha: Bittrex Borsası Da XRP İşlemlerini Askıya Aldı!

2020 Yılının Sonuna Gelirken Bitcoin, Ethereum Ve Ripple’a Genel Bakış