in ,

İnovasyonun Neresindeyiz?

Küreselleşme ile birlikte, kuşaklar değişiyor. Değişen kuşaklar, değişen pazarlar, açılan yeni iş alanları; yeni fırsatları birlikte getirmekte. ABD, Fransa, Almanya, Rusya gibi 21. yüzyıldan itibaren sanayi ve iktisadi alanda hegomonik güç olanlar ülkelere; yüzyılın son çeyreğinde Japonya, Kore, Singapur gibi ülkeler eklendi ve siyasi ve iktisadi güç haline geldiler. Japonya, Kore, Singapur gibi ülkelerin bugün iktisadi güç haline gelmelerinin arkasındaki ana faktör zamanına göre inovatif çalışmaları teşvik edip, öne çıkararak; kısıtlı insan gücünü verimli kullanabilmeleri. Peki, biz Türkiye olarak inovasyonun neresindeyiz?

Dünya ortalamasına göre hayli genç bir nüfusa sahip olduğumuz bir hakikat, ancak geçen her yılla birlikte ülkemizin yaş ortalaması yükselmekte, aynı zamanda nitelikli insan gücünü sürekli kaybeden ülkeler sıralamasında da ne yazık ki başı çekiyoruz. Genç ama giderek yaşlanan, nitelikli insan gücünü Batı ülkelerine kaptıran ülkemiz için, inovatif hamleler altın değerinde. Zira sanayi, teknoloji alanında atılım yapmak hem mali açıdan zor, hem de çok kısa vadede bunun sonuçlarını görmemiz pek olağan değil. İşte bu noktada, inovasyon hamleleri, bize bir sıçrama tahtası olup; Batı dünyası ile rekabet etmemizi sağlayabilir. Peki nedir bu inovasyon; kabaca “Yenilik, yenileşme hamlesi” diyebileceğimiz ama felsefik olarak çok daha geniş bir spektruma yayılan inovasyon; ürün-hizmet-pazarlama yöntemi-organizasyon yöntemi gibi aşamalarda yeniliği temsil eden bir kavram.

İnovasyon

Yani mevcut paradigmanın dışına çıkarak bir ürün geliştirmek, bir strateji geliştirmek ve organizasyon yöntemi geliştirmek demek. Yani başarılı bir hikayecinin kopyasını üretmek, rekabete hep bir adım geriden başlamak değil; kendi başarı hikayenizi oluşturmak demek. Tabii ki tüm bunların altyapısı için nitelikli bir eğitim, nitelikli insan yönetimi ve elbette nitelikli kaynak yönetimi şart. Artık teknoloji geliştirmek gibi meşakkatli bir süreç yerine, var olan teknolojileri yenilikçi bir çerçeve ile buluşturmak daha doğru bir strateji gibi gözükmekte. İnovatif süreçlerin, iktisadi ayaklarını oluşturmak için, ciddi bir organizasyon şeması ve devlet kurumları ve özel kurumların koordineli bir şekilde çalışması gerekli. Ne yazık ki bu süreçlerde fon bulma, iş girişimleri gibi aşamalarda bürokratik engellere takılma ihtimali var. Gelelim inovasyon alanlarına, aslında inovasyon deyince aklınıza hemen teknoloji gelmesin. Hizmet alınan, belli bir insan ağı ve organizasyon şemasının olduğu her alanda inovatif bir girişim sergilenebilir. Teknoloji, elbette dinamizmi sebebiyle bu alanda başı çekmekte. Ancak inovasyon sadece teknolojik hamlelerden oluşan bir kavram değil, zira “Branding” yani markalaşma süreçlerinin her aşamasında inovasyonu kullanabilir, mevcut sektörünüze bir yenilik katabilirsiniz.

İnovasyon

Bunu sadece ürünü geliştirirken değil, mevcut bir ürünü sunarken veya ürünün sergilenme/ulaştırılma/ kullanım alanları ve insan yönetimi alanında da inovasyon konusunda başı çekebilirsiniz. Tüm bu kavramsal analizlerin ışığında, inovasyon konusunda ciddi atılımlar yapmalı, özellikle “Markalaşma” ayağında ayakları daha sağlam yere basan adımlar atmalıyız. Tabi ki ben bir Blockchain meraklısı olarak, bu alanda da atılımlar konusunda heyecan duyuyor ve ülkemizin bu alanda ciddi atılımlar yapmasını istiyorum. Yani reel sektörün “Branding” konusunda ileriye gitmesi; bilişim sektörürünün ise blockchain, yapay zeka, dijital markalaşma gibi alanlarda öne çıkması; ülkemizi iktisadi olarak nitelikli ülkeler sınıfına sokabilir. Yine blockchain ayağına dönersek, bu alanda henüz kitleler kavramsal olarak bile temel bileşenlerden bihaberken; blockchain alanında insan gücü yetiştirmek ve start-up’ları desteklemek; çok kısa bir sürede ekonomik geri dönüş sağlayabilir. Bu sebeple Koinsaati’ni bir vizyon olarak ortaya koyduk; bu alanda inovasyonun merkezi olma niyetindeyiz. İnovasyonu sektörel bazda incelemek, “Markalaşma” gibi önemli bir mevzuyu daha derinden deşmek amacıyla ilerleyen yazılarda sizinle buluşacağız.

Kripto paralar hakkında; merak ettikleriniz, öğrenmek istedikleriniz, soru-cevap, güncel analizler için Telegram kanalımızda bizi takip edin ve iletişimde kalın. KoinSaati’nin Telegram Kanalına katılmak için tıklayınız.

Caner Ok tarafından yazıldı.

Kocaeli Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümü mezunu olduktan sonra uzun süre turizm alanında yöneticilik ve danışmanlık hizmetleri yürüttü. Sosyal medya ve dijital yayıncılık deneyiminin ardından blockchain teknolojisi alanına yöneldi. Son dört yıldır blockchain alanında editörlük, komunite yöneticiliği, sosyal medya yönetimi, marketing ve inovatif gelişimler alanlarında çalıştı. Koinsaati'nde Takım Lideri görevlerini sürdürüyor.

Safepal

Safepal OpenOcean Airdrop’una Nasıl Katılınır?

Stablecoin

İngiltere Stablecoin Regülasyonları İçin Harekete Geçiyor