in ,

High-Cap, Mid-Cap ve Low-Cap Projelerin Sınıflandırması

Cap, piyasa değeri için bir terimdir. Piyasa değeri, bir kripto para biriminin gerçek piyasa değerini ölçmek için kullanılan bir metriktir ve genellikle üçe ayrılır: High-Cap, Mid-Cap ve Low-Cap. Tüm token’lar bu üç kategoriden birine girer. Bir kripto para biriminin hakimiyetini ve popülaritesini gösteren metriktir.

High-cap, mid-cap ve low-cap yalnızca kripto para birimlerini sınıflandırmak için kullanılan bir ölçü değildir. Aynı zamanda borsalarda yaygın olarak kullanılan yaygın bir terimdir. Borsada high-cap ile low-cap arasındaki fark; Apple, Microsoft, Tesla hisse senetlerini kuruş hisse senetleriyle karşılaştırmak gibidir. Aynı şekilde kripto sektöründe de Bitcoin’i, yeni piyasaya sürülen bazı altcoin’ler ile karşılaştırmak gibidir.

Peki, kripto para birimlerini nasıl high-cap, mid-cap ve low-cap olacak şekilde sınıflandırabiliriz?

High-Cap

High-cap kripto para birimleri, piyasa değeri 10 milyar dolardan fazla olanlardır. Mevcut piyasaya bakarsak high-cap olarak sınıflandırılabilecek 11 kripto para birimi var.

Bu projeler uzun vadeli olacak şekilde kanıtlanmış bir geçmişe, güçlü bir güvenliğe ve kripto para birimi alanındaki majör projelerdir.

Mid-Cap

Mid-cap kripto paralar genellikle 1 milyar dolar ile 10 milyar dolar seviyeleri arasında bulunan bir piyasa değerine sahiptirler. Bu projeler gelecekte hızlı bir büyüme yaşayacak olabilirler. Bu kategoriye giren popüler coin ve token’lardan bazıları Avalanche, Cronos, Litecoin, Polygon ve Near Protocol’dur.

Low-Cap

Piyasa değeri 1 milyar dolardan az ve 100 milyon dolardan fazla olan coin’ler ve token’lar low-cap olarak sınıflandırılırlar. Bu projeler majör projelere ile kıyaslandığında çok fazla geçmişe ve de çok fazla finansal kaynağa sahip değiller. Kurulma yılları ve büyüklükleri nedeniyle high-cap ve mid-cap projelere göre daha yüksek risk taşıyabilirler. Buna rağmen doğru bir şekilde araştırılma ve temel analiz sonucu büyüme potansiyeli yüksek olan bir mücevher bulabilirsiniz.

Bu kategoriye giren popüler coin ve token’lardan bazıları IOTA, STEPN, Fantom’dur.

Temel olarak kripto paraları piyasa değerine göre sıralayarak aslında projelerin popülerlik ve risk faktörüne göre de sınıflandırmış oluyoruz. Yatırım yaparken ne kadar riskle karşı karşıya olduğumuzu tahmin etmek önemlidir. Dikkat edilmesi gereken temel faktörler; projelerin gücü, temel değerler, volatilite, likidite ve yanıt verebilirliktir.

High-Cap: Yüksek Likidite, Daha Az Volatilite ve Düşük Risk

Her şeyden önce kripto genel olarak spekülatif bir varlık sınıfıdır ve bu nedenle yalnızca kaybetmeyi göze alabileceğiniz varlıklarınızı riske atmalısınız. Bununla birlikte, söz konusu majör kripto para birimleri, üç kategorinin hepsinden en az riskli olanlardır.

High-cap kripto para birimleri yüksek likiditeye sahiptir. Bu, onları hemen hemen her kripto para borsasında bulabileceğiniz ve yüksek işlem hacmine sahip oldukları anlamına gelir. Yüksek likidite ile bir yatırımcının girip çıkması kolaylaşır. Büyük bir alım veya satış emri verilebilir. High-cap projeleri daha az volatildir, yani mid-cap ve low-cap’lere kıyasla her iki yönde de hareket ettirmek daha zordur. Ancak yine de hisse senetleri gibi geleneksel varlıklara kıyasla daha volatil varlıklardır.

Mid-Cap: Orta Risk, İyi Likidite ve Büyüme Potansiyeli

Mid-cap kripto paralar daha volatildir ve high-cap’lere göre daha yüksek risk taşırlar. Bu coin’ler high-cap’ler kadar yerleşik değildir. Mid-cap projeler hala faydalarını artırma ve gelişme aşamasındadır ve birçoğu henüz tam potansiyeline ulaşmamıştır. Bu nedenle, high-cap coin’lere kıyasla daha yüksek büyüme potansiyeline sahiptirler.

Genel olarak mid-cap kripto para birimleri uzun vadede iyi performans gösterme eğilimindedir ve bunları portföyünüzde bulundurmak iyi bir çeşitlendirme olabilir. Ancak, tüm kripto paraların high-cap projelere dönüşme potansiyeline sahip olmadığını unutmayın.

Low-Cap: Yüksek Risk, Yüksek Volatilite ve Likidite Eksikliği

Bir kripto para biriminin volatilitesi, riski belirleyen ana faktörlerden biridir. Bununla birlikte, low-cap bir kripto paranın, daha yüksek piyasa değeri olan bir kripto paradan daha fazla fiyat oynaklığı yaşaması muhtemeldir. Bunun nedeni, küçük piyasa değerine sahip projenin fiyat dalgalanmalarına daha duyarlı olmasıdır. Tek bir büyük alış veya satış emri, fiyatı hızla hareket ettirebilir. Fiyatların kısa sürede keskin bir şekilde yükselmesi ve düşmesi nedeniyle yatırımınız risk teşkil edebilir.

Low-cap’ler piyasa hareketlenmesine karşı daha hassastır. Bu kripto paralar çoğunlukla yeni olduğu ve fazla bir geçmişi olmadığı için medyada tek bir olumlu veya olumsuz haber, projenin token fiyatını hızla etkiler.

Kriptopara

Low-cap’ler ile ilgili bir diğer sorun, daha az likiditeye sahip olmalarıdır. Yani bu coin’leri genellikle büyük borsalarda bulamazsınız. Borsa ve işlem hacminin olmaması nedeniyle de büyük miktarlarda low-cap projeler ile işlem yapmak zordur.

Önemli Hatırlatmalar

Sepetinizi çeşitlendirin: Tüm coin’ler ve token’lar aynı değildir. Her projenin farklı özellikleri vardır ve çoğu, belirli kullanım durumlarını ve problemleri çözmek için tasarlanmıştır. Ayrıca bu üç piyasa değeri sınıflandırmasının tümü, aynı büyüme oranını yaşamamaktadır ve risk-ödül oranları da büyük ölçüde farklılık göstermektedir. Bu nedenle yatırım yaparken portföyünüzü çeşitlendirmek ve üç kategorinin de doğru bir karışımına sahip olmak daha iyi olabilir.

Bu da ilginizi çekebilir: 2022’de Ayı Piyasası ile Başa Çıkmanın En İyi Beş Yolu

Cap Sınıflandırması Tek Temel Metrik Değildir: Kripto para birimine yatırım yaparken sermaye büyüklüğüne göre yatırım yapmak tek önceliğiniz olmamalıdır. Piyasa değeri, bir kripto para biriminin popülaritesini ve hakimiyetini değerlendirmek için güzel bir ölçümdür. Ancak tek ölçüm aracı bu değildir. Bir kripto para birimini seçip yatırım yaparken göz önünde bulundurmanız gereken başka faktörler de vardır.

Piyasa değerini büyük ölçüde etkileyen coin / token arzı adlı önemli bir metrik daha vardır. Çoğu merkezi proje, coin yakma ve tedarik özelliklerini değiştirme gücüne sahiptir.

Bir yatırımcı olarak kripto paralara yatırım yapmadan önce projeyi detaylıca araştırmalısınız. Projelerin geçmiş verilerini kontrol edebilirsiniz. Ayrıca, mid-cap ve low-cap projelerin çoğu yüksek oranda manipüle edildiğinden günlük işlem hacmine göz atabilirsiniz.

Kriptoparalar ve blockchain hakkındaki her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan bu içerik, genel anlamda bilgi vermeyi amaçlamakta olup; bu içeriğin, yatırımcıların alım satım kararlarını destekleyebilecek yeterli bilgileri kapsamayabileceği dikkate alınmalıdır. Bu sayfalarda yer alan çeşitli bilgi ve görüşlere dayanılarak yapılacak ileriye dönük yatırımlar ve ticari işlemlerin sonuçlarından ya da ortaya çıkabilecek zararlardan KoinSaati sorumlu tutulamaz.

Ezgi Çoban tarafından yazıldı.

Başkent Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri aynı zamanda Uluslararası Ticaret ve Finansman Çift Anadal Programı öğrencisi. KoinSaati içerik editörü.

Binance CEO’su CZ’den Boğa Yorumu

kripto, hack, zincir

Cetus Ön Satışı Duyurdu