Temel analiz, yatırımcıların ve trader’ların pozisyonları hakkında daha iyi kararlar alabilmeleri için bir protokolün, değerinin üzerinde mi (overvalued) yoksa altında mı (undervalued) olduğunu belirlemeye çalışır.
DeFi varlıklarının “gerçek” değerini nasıl ölçebileceğinizi merak mı ediyorsunuz? O zaman en güçlü metriklerden bazıları hakkında bilgi edinmek için okumaya devam edebilirsiniz.
-
Total Value Locked (Toplam Kilitlenen Değer-TVL)
Adından da anlaşılacağı gibi TVL, bir DeFi protokolüne kilitlenen toplam fon miktarıdır. TVL’yi, belirli bir para piyasasının likidite havuzlarındaki tüm likidite olarak düşünebilirsiniz. Örneğin, Uniswap durumunda TVL, likidite sağlayıcıları tarafından protokole yatırılan fonların miktarı anlamına gelir.
TVL, DeFi’ye olan genel ilgi hakkında size bir fikir veren faydalı bir veri noktası olabilir. TVL, farklı DeFi protokollerinin “pazar payını” karşılaştırmada da etkili olabilir. Bu, özellikle undervalued DeFi projeleri arayan yatırımcılar için faydalı olabilir.
- Bu da ilginizi çekebilir: DeFi 2.0 Nedir ve Neden Önemlidir?
Ayrıca dikkat edilmesi gereken bir diğer husus, TVL’nin farklı adlar kullanılarak nasıl ölçülebileceğidir. Örneğin, Ethereum projelerinde kilitlenen TVL, genel olarak ETH veya USD cinsinden ölçülür.
-
Fiyat-Satış oranı (P/S Oranı- Price-to-sales)
Daha geleneksel bir işletme söz konusu olduğunda Fiyat-Satış Oranı, (P/S Oranı) şirketin hisse senedinin fiyatını gelirleriyle karşılaştırır. Bu oran daha sonra hisse senedinin değerinin düşük mü yoksa fazla mı olduğunu belirlemek için kullanılır.
Birçok DeFi protokolü de gelir sağladığından dolayı onlar için de benzer bir metrik kullanılabilir. Bunu yapmanız için ise gerekli olan işlem şu şekildedir. Protokolün piyasa değerini gelirine bölmeniz gerekecek. Temel fikir, oran ne kadar düşükse protokolün o kadar undervalued olabileceğidir.
Bunun değerlemeyi hesaplamanın kesin bir yolu olmadığını unutmayın. Ancak, piyasanın bir projeye ne kadar adil bir şekilde değer verdiği konusunda size genel bir fikir vermede yardımcı olabilir.
-
Borsalardaki Token Arzı (Total Supply)
Başka bir strateji, kripto para borsalarında token arzının izlenmesini içerir. Satıcılar, token’lerini satmak istediklerinde bunu genellikle merkezi borsalarda (CEX’lerde) yaparlar. Bununla birlikte bir aracıya güvenmeyi gerektirmeyen merkeziyetsiz borsalarda da (DEX’ler) kullanıcılar için giderek artan sayıda seçenek bulunmaktadır. Ancak belirtmemiz gerekir ki merkezileştirilmiş platformlar, çok daha güçlü likiditeye sahip olma eğilimindedirler. Bu nedenle CEX’lerdeki token arzına dikkat etmek önemlidir.
Token arzı hakkında basit bir örnek verelim. Borsalarda çok sayıda token olduğunda satış baskısı daha yüksek olabilir. Holder’ler ve balinalar, fonlarını kendi cüzdanlarında tutmadıklarından onları satmak istemeleri muhtemel olabilir.
Öte yandan birçok trader, marjinde veya vadeli işlemlerde alım satım yapmak için elindeki varlıkları teminat olarak kullanır. Dolayısıyla bir borsaya büyük bir fon göndermek, büyük bir satışın yakın olduğu anlamına gelmez. Yine de bu durum dikkat etmeniz gereken bir nokta olabilir.
-
Borsalardaki Likidite Değişiklikleri
Token arzı verilerinin faydalı olabileceğini biliyoruz. Ancak sadece token bakiyelerine bakmak yeterli olmayabilir. Bu dengelerdeki son değişikliklere bakmak da yardımcı olabilir. Borsalardaki büyük likidite değişiklikleri, genellikle volatilitede bir artışa işaret edebilir.
Örneğin, likidite değişikliği hakkında az önce verdiğimiz örneğin tersi senaryoyu düşünün. CEX’lerden büyük fonlar çekiliyorsa bu balinaların token’i biriktirdiğini/hold ettiğini gösterebilir. Bu durumda token hareketlerinin izlenmesi faydalı olabilir. Blockchain size bu şansı sunuyor.
-
Benzersiz Adres Sayısı
Sınırlamaları olsa da belirli bir coin veya token hold eden sürekli artan adres sayısı, artan kullanıma işaret edebilir. Daha fazla adres, daha fazla kullanıcı ve artan benimseme ile ilişkili olduğu görülüyor.
Yine de bu değişkenlik gösterebilecek bir metriktir. Birinin binlerce adres oluşturması ve bunlar arasında fon dağıtması kolaydır, böylece yaygın kullanım izlenimi verir. Temel analizdeki herhangi bir metrikte olduğu gibi benzersiz adres sayısını, diğer faktörlerle karşılaştırmalısınız.
-
Spekülatif Olmayan Kullanım
Token’in ne için kullanıldığını anlamak gerçek değerini bulmak için çok önemlidir. İdeal olarak bunu spekülasyon amacıyla yapılmayan işlemlerin sayısına bakarak ölçersiniz. Bu zor olabilir; ancak merkezi veya merkeziyetsiz borsalarda gerçekleşmeyen transferlere bakmak iyi bir başlangıç olabilir. Buradaki amaç, insanların token’i kullanıp kullanmadığını kontrol etmektir.
-
Enflasyon Oranı
Düşük bir arza sahip token iyiye işaret midir? Her zaman değil. Göz önünde bulundurulması gereken bir diğer hayati metrik de enflasyon oranıdır. Özellikle yeni token’ler sürekli olarak basılıyorsa sonsuza kadar küçük bir arzı garanti etmez. Bitcoin’in dikkate değer bir özelliği, gelecekte mevcut birimlerin değerinin düşmesini teorik olarak önlemesi gereken sürekli olarak azalan bir enflasyon oranıdır.
Kapanış
Her zaman olduğu gibi piyasalar tahmin edilemez, irrasyonelliğe ve volatiliteye eğilimlidir. Her şeyden önce kendi araştırmanızı yapmak başarı için oldukça önemlidir.
Kaynak: Binance Academy
Kripto paralar ve blockchain hakkındaki her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.