Hathor Network (HTR) Mimarisinin Temeli Olan Nano Contract Nedir?

Hathor

Hathor Network (HTR) mimarisi; iki veya daha fazla kişinin fonlarını Hathor Network aracılığıyla nano sözleşme adı verilen ve daha sonra çözülecek özel bir işleme aktardığı akıllı sözleşmelerin basitleştirilmiş bir versiyonu olarak tanımlanır. Bir sözleşme, fonların nihai dağılımına, yani sözleşmenin her bir katılımcısının kaç token alacağına karar vermek için uygulanan bir dizi kurallar bütünüdür.

Bir diğer önemli kavram da Oracle kavramıdır. Bunlar, gerçek dünyadan (ağ dışından) ağa bilgi besleyen aracılardır. Hisse senedi fiyatları, puanlar veya oylama sonuçları gibi gerçek olayların sonucuna bağlı olarak işlenen nano kontratların uygulanması için önemli bir konuma sahiptir.

Nano Kontratlar, Ethereum’un Akıllı Kontratlarına Benzer mi?

Motivasyon aynı olsa da daha sade bir tasarım Hathor Network tarafından tercih edilmiş. Akıllı kontratlar çok güçlü bir araçtır, ancak bu karmaşıklık ve hatalara sebebiyet verebilir. Böyle bir hatanın sonuçlarını düzeltmek için Ethereum’un kendisini forklaması gerekiyordu (Ethereum vs. Ethereum Classic).

Hathor Network

Buna ilaveten, akıllı kontratların işlenmesi büyük miktarda bilgi işlem gücü tüketebilir. Bu nedenle, Ethereum’da akıllı kontratların işlemlerini işlemek için ek ücret ödemeniz gerekir (gas fee). Hathor Network’e özel, kullanıcıların kaçınılmaz olarak hatalara yol açan tüm karmaşıklıklar olmadan çok güçlü kontratlar oluşturmasına olanak tanıyan bir takım talimatlar geliştirildi. Bu basitlik, aynı zamanda bir nano kontrat işleminin işlenmesinin ucuz olduğu ve Hathor’un bedelsiz işlem felsefesine göre ekstra ücret olmadan işlemlerin sonuçlandığı anlamına gelmektedir.

Kriptoparalar hakkında; merak ettikleriniz, öğrenmek istedikleriniz, soru-cevap, güncel analizler için Telegram kanalımızda bizi takip edin ve iletişimde kalın. KoinSaati’nin Telegram Kanalına katılmak için tıklayınız.

Batuhan Görbulak tarafından yazıldı.

Hacettepe Üniversitesi Almanca Mütercim Tercümanlık bölümünden mezun olduktan sonra kendisini çeviri ve yerelleştirme alanlarında geliştirdi. Farklı şirketlerde serbest çevirmenlik yapmakta olan Batuhan, 2020’de kripto paralar ile tanışmasıyla birlikte iş ağını genişleterek FinTech alanında birçok projenin çevirisinde tecrübe kazandı. Son 1 senedir çalışmalarını FinTech alanına yoğunlaştırarak Blockchain'i keşfetme yolunda çalışmalarını genişletiyor ve şimdilerde ise koinsaati.com'da co-founder ve "chief editor" olarak aktif bir şekilde çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

polkadot

KoinSaati Akademi: Polkadot (DOT) Nedir?

Moda İnovasyonu: Modanın Geleceğini Yaratan En İyi 22 Teknoloji