Hashrate, bir ağın (örneğin Bitcoin ağı) işlemleri gerçekleştirmek için ne kadar işlem gücü kullandığını ifade eder. Hashrate, yatırımcıların bir kripto para ağının sağlığını ve güvenliğini ölçmesine yardımcı olabilir.
Hashrate Neden Önemlidir?
Kripto yatırımcıları için hashrate, bir kripto para biriminin proof of work ağının bilgisayar korsanlarına karşı ne kadar merkeziyetsiz olabileceğinin önemli bir ölçütüdür. Bunun nedeni, hashrate ne kadar yüksekse birisinin ağa saldırmasının o kadar zor ve maliyetli olmasıdır. Hashrate’deki ani bir düşüş, kripto platformlarının müşterilerini korumak için ticareti durdurmasına veya bir varlığı listeden çıkarmasına yol açabilir.
Hashrate Nasıl Ölçülür?
Hashrate, saniyede kaç hesaplama yapılabileceğinin bir ölçüsüdür ve milyar, trilyon, katrilyon ve kentrilyon olarak ölçülebilir. Örneğin, 1TH/s’lik bir hashrate, her saniye bir trilyon hesaplama yapılabileceği anlamına gelir.
Ölçülen bu hesaplamalar madencilikle ilgilidir. Madencilik, Bitcoin gibi bir blok zinciri ağına işlemlerin doğrulanması ve eklenmesi sürecini ifade eder. Kripto para madenciliği yapan kişiler genellikle saniyede trilyonlarca hesaplama yapabilen özel donanımlar kullanırlar. İşlemleri doğrulama ve ekleme karşılığında ise kripto ile ödüllendirilirler.
Genel olarak, bir ağa ne kadar çok madenci katılırsa o ağın hashrate’i o kadar yüksek olur çünkü ödül için rekabet eden daha fazla madenci vardır. Ne kadar az madenci varsa hashrate o kadar düşük olur.
Hashrate’in Değişmesine Ne Sebep Olur?
Hashrate’i pek çok şey etkileyebilir. Madenciler hangi kripto paraları kazmak istediklerini seçebilirler. MAdencilik maliyet içerdiğinden (enerji, donanım, zaman) madenciler en yüksek potansiyel yatırım getirisine sahip kripto paraları çıkarmaya teşvik edilir.
Yüksek bir hashrate daha fazla rekabet olduğunu gösterir ancak ödül yine de buna değebilir. Örneğin, Bitcoin hashrate’i saniyede 179 exahash (1 exahash= 1 quintillion) kadar yüksek olmuştur, ancak madenciler yine de katılmaya teşvik edilmiştir çünkü potansiyel ödül maliyete değerdir.
Madenciler genellikle hangi kripto varlıkları çıkarmak istediklerine, bir varlığı çıkarmanın maliyeti ile ödülünü değerlendirerek karar verirler. Örneğin Bitcoin’i ele alalım. Her iki haftada bir, Bitcoin protokolü mevcut hashrate’e bağlı olarak yeni Bitcoin çıkarmanın ne kadar zor olduğunu otomatik olarak ayarlar. Hashrate yüksek olduğunda, madencilik zorluğu da yüksek olur. Hashrate düştüğünde, zorluk da onunla birlikte düşer.
Bu zorluğa bağlı olarak, madenciler söz konusu kriptoyu çıkarmak için harcadıkları çabaya değip değmeyeceğini hesaplayabilirler. Bu kendi kendini düzenleyen bir sistemdir.
Hashrate Düşerse Ne Olur?
Daha düşük bir hashrate, işlemleri doğrulamak ve o kripto paranın blok zincirine eklemek için daha az bilgi işlem gücü gerektiği anlamına gelir. Bu da söz konusu kripto parayı daha az merkeziyetsiz hale getirebilir çünkü ağı ele geçirmek için daha az madenci gerekir.
Bir kripto para ne kadar az merkeziyetsiz olursa, risk de o kadar fazla olur. Kötü bir aktör bir ağı ele geçirirse, ağı büyük ölüde bozabilir. Bu da yatırımcılar ve kripto platformları için büyük bir risk oluşturur.
Bir kripto para biriminin hashrate’i sürekli veya hızlı bir şekilde düşüyorsa kripto platformları kendilerini ve müşterilerini fon kaybından korumak için ticareti sınırlamayı veya bu kripto parayı listeden çıkarmayı seçebilir.
Hashrate Artarsa Ne Olur?
Daha yüksek bir hashrate, işlemleri doğrulamak ve o kripto paranın blok zincirine eklemek için daha fazla bilgi işlem gücü gerektiği anlamına gelir. Bu da söz konusu kripto parayı daha güvenli hale getirir çünkü ağı ele geçirmek için daha fazla madenci gerekir ve bu da daha fazla enerji ve zamana mal olur.
- Bu da ilginizi çekebilir: Düşen Madencilik Geliri Bitcoin (BTC)’ye Nasıl Yansır?
Kripto paralar ve blockchain hakkındaki her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir.
Hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan bu içerik, genel anlamda bilgi vermeyi amaçlamakta olup; bu içeriğin, yatırımcıların alım satım kararlarını destekleyebilecek yeterli bilgileri kapsamayabileceği dikkate alınmalıdır. Bu sayfalarda yer alan çeşitli bilgi ve görüşlere dayanılarak yapılacak ileriye dönük yatırımlar ve ticari işlemlerin sonuçlarından ya da ortaya çıkabilecek zararlardan KoinSaati sorumlu tutulamaz.