Bu hafta finansal gelişmelerdeki konu başlıklarımız; Çin Merkez Bankasının nakit enjeksiyonu, St. Louis FED Başkanının faiz ve bilanço hakkındaki görüşleri, Rusya Merkez Bankasının, Rusya’nın SWIFT sisteminden çıkarılması hakkındaki açıklamaları ve IMF’nin G20 ülkeleri hakkındaki raporu…
Gelin bu hafta öne çıkan finansal kurumlardaki gelişmelere hep birlikte göz atalım.
Çin Merkez Bankası
Çin Merkez Bankası PBOC (The People’s Bank of China) orta vadeli krediler aracılığıyla piyasaya 300 milyar yuan (47.19 milyar dolar) enjekte etti, politika faizini ise sabit bıraktı.
ABD Merkez Bankası
Bloomberg HT haberine göre St. Louis FED Başkanı James Bullard, temmuz ayına kadar 100 baz puanlık faiz artışı söylemini yineledi. ABD’nin, son 40 yılın zirvesine çıkan enflasyon hakkında yeterince hızlı aksiyon alınmadığını belirten Bullard, ikinci çeyrekte bilançonun küçültülmeye başlanmasının ve sıradaki 3 toplantıda toplam 100 baz puanlık faiz artışının gerekli olduğunu belirtti.
Rusya Merkez Bankası
Hafta boyunca Rusya’nın SWIFT sisteminden çıkarılması gündemdeydi, dün akşam saatlerinde yapılan açıklamayla Rusya’nın artık SWIFT sisteminden çıkarıldığı açıklandı.
Rusya’nın finans kuruluşlarının her senaryo için net eylem planları olduğu belirtildi. Rusya Merkez Bankası’nın perşembe günü yaptığı açıklamada ise döviz piyasasına müdahale etmeye ve bankacılık sektörüne ek likidite sağlamak için operasyonlar yürütmeye karar verdiği ifade edildi. Rezervlerinde 643 milyar doların bulunduğu da açıklamaya eklendi.
International Monetary Fund
IMFBlog haberine göre, ekonomik göstergeler yıl başında büyüme momentumunun düştüğünü işaret ediyor.
G20 economies grew more slowly in January compared to the prior 2 months, based on gauges of economic activity, and a few even showed signs of shrinking, like Australia and Spain. See the latest #IMFBlog Chart of the Week for more. https://t.co/qYzJChsxwi pic.twitter.com/eWpDEYiSCF
— IMF (@IMFNews) February 25, 2022
Gelişmiş ekonomilerin, enflasyonu artırmaya ve toparlanmaya ağırlık vermeye devam ederken pandeminin yarattığı baskılar ve arz-talep uyumsuzlukları yaşadığı belirtiliyor. Omicron varyantının hızla yayılması nedeniyle geçici olarak azalan hareketlilik, Euro bölgesi, Japonya ve Birleşik Krallık da dahil olmak üzere hizmet sektörünü etkiledi. Devam eden arz kesintileri Euro bölgesi ve Birleşik Krallık’ta yüksek derece hissedilmeye devam ediyor. Ayrıca ABD’de toparlanma emareleri güçlü olmasına rağmen, virüs, tüketici duyarlılığını biraz da olsa sarsmış durumda.
- Bu da ilginizi çekebilir: Haftalık Finansal Gelişmeler | 20.02.2022
Kriptoparalar ve blockchain hakkındaki her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.