in ,

Geleceğin Dünyası Ve Robotların Dünyası

Robotlar, onlar hayatımızın her alanına girdiler. Artık daktilolar, plak çalarlar, çevirmeli telefonlar daha bir kuşak öncesinde hayatta devinimi, gelişimi sembolize eden bu aletler; artık antikacı raflarında yahut ortama egzantirik bir ambians vermek için kafe vitrinlerinde dekoratif unsurlar oldular. Plak kasete, kaset cd’ye, cd ise telefonlarda birkaç mega-bayt yer kaplayan müzik uygulamalarına evrildi. Cihazlar ufaldıkça ufalıyor, dünya her geçen gün daha dijitalize oluyor. 

Dijitalleşme çağındayız. Peki, bu dijital çağın neresinde robotlar? Robot nedir? İlk robotu kim tasarladı, bu soruları çoğumuz bilmeyiz. Onlarla çok hızlı tanıştık, tanışırken kimimiz arkadaş oldu. Seksen kuşağı için yeri ayrıydı robotların. Çoğu erkeğin transformers oyuncağı vardı, pazar yerlerinde ve oyuncakçılarda prototip robotlar satılırdı. Robotlarla oynayan o çocukların bazıları mühendis oldular; o robotların üretimi, dizayn edilmesi gibi tüm süreçlerde aktif olarak görev alıyorlar artık.

Günümüz dünyası yavaş yavaş üç boyutlu yazıcıların, robotların, yapay zeka ile donatılmış yeni nesil bilgisayarların dünyası haline gelmekte. Üç boyut teknolojisi de geliştikçe, hem üretim maliyetlerin düşmesi hem de üretim süresinin kısalması ile birlikte; üç boyutlu yazıcıların eseri olan robotlar dünyasına merhaba diyeceğiz. Peki tüm bu robotlar, gündelik hayatımızı nasıl etkileyecek. Gelecekte robotların görevi ve önemi ne olacak?

Robotlar

Öncelikle biraz geriye gidelim. Eski Mısır ve Yunan medeniyetlerinde adı geçen otomatik su saatleri, bahsedilen ilk robotlar, Leonarda da Vinci’nin yürüyen mekanik aslanı, ve tabi ki adını çok sık duymadığımız ve değerini ancak yakın zamanda anladığımız Cezeri robotları. El Cezeri bizden bir alim, adını Cizre’den alıyor, tasarladığı robotun Da Vinci’ye ilham verdiği söylenmekte. Yani insanlığın robotlarla tanışıklığı çok yeni değil kısacası. Sonrasında ise sanayi devrimi ile birlikte mekanik aletler gündelik hayatımıza girmese de, endüstri hayatına giriyorlar.

1893 yılında Kanadalı profesör George Moore, çelikten yapılma, buhar motoruyla çalışan insansı robot prototipi Buhar Adam’ı (Steam Man) üretti. Bu, insansı robotların ilk örneğiydi. Ünlü mucit Nikola Tesla, 1898’de New York’ta uzaktan kumanda edilebilen bir dalgıç teknesi modelini tasarladı. Çağının çok ötesinde bir mucit olan Tesla’da geleceğin dünyasında robotların yerinin oldukça fazla olacağına inananlardandı.

Robotlar

Peki ya bugün, robotları hangi alanda kullanıyoruz? En temel alan tabii ki endüstri. Artık bazı fabrikalarda mekanik üretimde insan eli değmeden elektronik aletler üretilmekte. Üretim aşamasından, kargolama aşamasına kadar tüm endüstriyel süreçlerde robotların tahakkümü var. Ancak robotların geleceğimizi etkileyeceği alan, uzay endüstrisi. Örneğin çok yakın zamanda onlarca robot prototipi üstünde çalışıldı. Robot teknolojisinden faydalanılarak üretilen Curiosity gezgin robotunu NASA çok yakın zamanda Mars’a göndererek insanoğlu için çok önemli veriler elde etti. Curiosity robotu gezegendeki radyasyon düzeyinden, biyolojik çeşitlilik olup olmadığı,
coğrafi verilen gibi çok farklı alanlardaki verileri derleyerek, NASA’ya iletti. Yani, insanoğlunun uzay yolculuğunda insanlardan çok robotlardan söz edeceğiz gibi.

Sadece endüstri, uzay endüstrisi gibi alanlar değil; tıp, madencilik, havacılık gibi değişik alanlarda da robotlardan faydalanıyoruz ve faydalanacağız da. Özellikle yapay zeka devrimi ile birlikte, robotlar artık bizlerin kontrolü olmadan verileri ayıklayacak, birleştirecek ve eyleme geçecek. Bir sonraki içeriğimizde bilimkurgu’da robot olgusunu ele alacağız.

**Kripto paralar hakkında; merak ettikleriniz, öğrenmek istedikleriniz, soru-cevap, güncel analizler için Telegram kanalımızda bizi takip edin ve iletişimde kalın. KoinSaati’nin Telegram Kanalına katılmak için tıklayınız.

Caner Ok tarafından yazıldı.

Kocaeli Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümü mezunu olduktan sonra uzun süre turizm alanında yöneticilik ve danışmanlık hizmetleri yürüttü. Sosyal medya ve dijital yayıncılık deneyiminin ardından blockchain teknolojisi alanına yöneldi. Son dört yıldır blockchain alanında editörlük, komunite yöneticiliği, sosyal medya yönetimi, marketing ve inovatif gelişimler alanlarında çalıştı. Koinsaati'nde Takım Lideri görevlerini sürdürüyor.

Fan Tokenleri, Binance Listelemeden Önce Nasıl Alınır?

XRP (Ripple) Bitstamp Borsası Tarafından Delist Edildi!