Blockchain teknolojisi, bilgi teknolojisi dünyasında her geçen gün daha yaygın hale geliyor.
Çoğu insan için Bitcoin ve Ethereum gibi büyük kriptopara birimleri yabancı kavramlar değildir. Blockchain, zaman içerisinde bir dijital ödeme platformundan çok daha fazlası haline geldi.
Blockchain, banka gibi merkezi bir yönetim varlığına olan ihtiyacı ortadan kaldıran bir sistemdir. Bu sistem, bilginin dağıtık tutulması üzerine kuruludur. Sistem, bir işlem defterinde birbirine zincirlenen bir dizi veri bloğu olarak da değerlendirilir. Blockchain’in; açık kaynaklı ve geçirimsiz yapısı, eşsiz bir şeffaflık seviyesinin yolunu açar. Bu sayede her kayıt, dünya çapında milyonlarca bilgisayara dağıtılır ve verilerin doğruluğu kontrol edilir.
Blockchain’in kullandığı yeni nesil teknoloji, farklı endüstrileri çeşitli şekillere dönüştürüyor. Bu teknoloji, bankalara ve işletmelere ticari işlemler ve finansal kayıt tutma için otomatik bir süreç sağlar. Bu, bankalar ve işletmeler için çok caziptir. Çünkü daha ucuz ve daha hızlı bir çözüm anlamına gelir.
Bu yeni teknoloji, daha yaygın hale geldikçe ve gelişmeye devam ettikçe iş ve yaşam tarzı için birçok değişiklik ortaya çıkıyor. Bu yazımızda blockchain teknolojisinin geleceği hakkında 5 tahmini inceliyoruz.
1. Devlet Veri Dağıtımı
Hükümetler yakın zamanda geleneksel kâğıt tabanlı sistemlerin yerini alacak dağıtık muhasebe defteri teknolojisi (DLT) sistemlerini uygulamaya başlayabilir.
Bir süredir birçok farklı kurumda dijital veri sistemlerine geçiş devam ediyor. DLT ise sahip olduğu şifreleme ve doğrulama özellikleri ile kullanıcılarına daha fazla güven ve şeffaflık sağlıyor.
2. Endüstriler Arası Daha Fazla Şeffaflık
Yakın gelecekte çeşitli endüstriler arasında tek bir blockchain’in kullanılması öngörülüyor. Farklı şirketler ve endüstriler için ortak bir sisteme sahip olmak, halk için daha kolay ve erişilebilir bir sistemi ifade eder. Buna ek olarak; blockchain’in sahip olduğu doğal güvenliği ile sistem kullanıcılarına daha fazla şeffaflık sağlar.
3. Kurum Tarafından Verilen Kriptopara Birimi
Hükümetler, birçok farklı sebeple kullandıkları resmi para birimlerinden kriptopara birimlerine geçiş yapabilir. Bir kriptopara birimi, kağıt paraya göre daha kolay izlenebilir özelliğe sahiptir. Kriptoparalarla yapılan ödeme süreleri daha kısa olduğu için süreç de daha verimlidir.
Devletlerin resmi para birimi gibi kriptopara birimi de gerçek varlıklar tarafından desteklenebilir. Buna ek olarak da kriptopara biriminin fiyatı çeşitli yollarla manipüle edilebilir özelliktedir. Bu manipülasyon durumu, doların değerini düşürmek için daha fazla para basılmasına benzer. Örneğin, Zimbabwe, Bitcoin’i ulusal para biriminin değerini korumak için kullanmaya başladı. Zimbabwe buna ek olarak; kendi ulusal kriptopara birimini de yaratmayı planlıyor.
4. Blockchain ve Kimlik
Şu anda mevcut kimlik sistemleri pek çok açıdan kusurludur. Bu sistemler, izolasyon içinde çalışır ve hataya eğilimlidir. Blockchain sistemleri ise mevcut kimlik sistemlerindeki bu sorunları çözebilecek kapasiteye sahiptir. Buna ek olarak da kimlik ve varlıkları doğrulamak için tek bir kaynak sağlayabilir. Blockchain kimliği, önceden var olmayan bir tür “öz egemenlik” de sunabilir.
Çeşitli kaynaklardan edinilen istatistiklere göre gelişmekte olan ülkelerdeki yaklaşık 1,5 milyar insan, kimliklerini kanıtlamak için yeterli araçlara sahip değil. Uluslar arası bir blockchain kimlik tanımlama platformu, kimlik haklarından mahrum bırakılmış kişilere yasal belgelere ve bu belgelerle gelen ayrıcalıklara erişme olanağı sunar.
Kimlik bilgileri blockchain’de daha güvende olacaktır. Çünkü blockchain, açık kaynaklı şifreli bir defterdir. Bu defterde saklanan tanımlayıcı bilgiler, blockchain’de şüpheli bazı üçüncü dünya ajanslarının elinde olacağından daha güvenli olacaktır.
5. Blockchain ile Dünya Ekonomisi
Günümüzdeki uluslararası ticaret; ülkeler arasındaki ticareti yavaşlatan, verimsiz ve işlevsiz bir süreçtir. Uluslararası ticaret; dolandırıcılık, kalpazanlık, kirli siyaset ve hatalarla doludur.
Devletler, uluslararası ticaret denklemine kriptopara birimlerini dahil ederek yukarıda bahsedilen mevcut sorunların çoğunu hafifletme imkanına sahiptir. Ayrıca devletler; ödeme, evrak ve düzenleme yöntemlerini tek bir uluslararası dijital sistem üzerinden birleştirerek dolandırıcılık ve benzeri sorunların çoğunu ortadan kaldırabilecek imkana da sahiptir. Bu durum, uluslararası ticareti artırarak ve uluslararası güveni teşvik ederek yeni bir çağa ışık tutabilir.
Blockchain teknolojisi olgunlaşmaya ve gelişmeye devam ettikçe birçok farklı alanda da gelişmeler yaşanıyor. Bu gelişmeler sadece kriptopara birimlerinde değil; aynı zamanda akıllı sözleşmelerde, otomatik izleme ve politika uygulama gibi çeşitli iş uygulamalarında da yaşanıyor. Bu doğrultuda blockchain’in iş ve toplum üzerindeki etkisinin çoğu insanın düşündüğünden daha büyük olması muhtemeldir.
- Bu da ilginizi çekebilir: Blockchain Alternatifleri: Hashgraph, Dag ve Holochain
Kriptoparalar ve blockchain hakkındaki her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.