in ,

Finansal Kurumlardaki Haftalık Gelişmeler | 31.10.2021

Kriptopara

Finansal piyasalardaki sakin seyir devam ediyor, ancak haftaya bu durum, FED toplantısında çıkan kararlarla her an değişebilir. Gelin bu haftanın öne çıkan finansal kurumlardaki gelişmelere hep birlikte göz atalım.

TCMB – Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası

Konu Dijital Türk Lirası. Açıklama TCMB’den gelmedi ancak konu, ülkemizdeki finans yetkililerini yakından ilgilendiriyor. 2022 yılı Cumhurbaşkanlığı yıllık programı Resmî Gazete’de yayımlandı. Yayımlanan programda “Blokzinciri tabanlı dijital merkez bankası parası uygulamaya konulacaktır” ifadeleri yer verildi.

“TCMB’nin Dijital Türk Lirası Araştırma Geliştirme Projesi birinci faz pilot bulguları doğrultusunda, daha yaygın ve geniş katılımlı ileri aşama pilot testler yapılacak. Mevcut ve ileri teknolojilerin dijital Türk lirası gereksinimlerine uygunluklarına yönelik araştırma ve geliştirme çalışmaları devam edecek.”

ECB – European Central Bank

Avrupa Merkez Bankası faizde ve Pandemi Acil Varlık Alım Programı’nda (PEPP) değişikliğe gitmeyeceğini açıkladı. Açıklamaların sahibi ECB Başkanı Christine Lagarde, Pandemi Acil Varlık Alım Programı’nın en az Mart 2022’ye kadar devam edeceklerini belirtti.

Bunun yanında ECB, politika faizini %0, mevduat faizini %-0,50, ve marjinal fonlama faizini %0,25’te sabit bıraktı.

FED – Federal Reserves

Aslında FED’in bu hafta bir açıklaması bulunmuyor ancak önümüzdeki hafta önemli bir toplantıları var. Bunu hatırlatma mahiyetinde dikkat çekmek istiyorum. Toplantı konusu faiz ve varlık alım programının geleceği.

Küresel piyasalardaki tüm aktörlerin gözleri bu toplantı üzerinde olacak. Toplantı tarihi ise 2-3 Kasım. FED’in parasal gevşemeyi azaltması yani tapering’i açıklanması durumunda, küresel piyasaların hareketli bir hafta geçirmesi muhtemel.

IMF – International Monetary Fund

IMF, G20 Zirvesi öncesinde “Güçlü, Sürdürülebilir, Dengeli ve Kapsayıcı Büyüme” başlığı altında bir rapor yayımladı.

Rapor aracılığıyla IMF, Covid-19 sebebiyle küresel boyutta yaşanan tedarik zinciri sorunlarına, ülkelerin yükselen enflasyonuna ve borç seviyelerine dikkat çekti. IMF, yoksul ülkelerin aşı için kısıtlı erişimi, finansal toparlanmaları engellediği ve ekonomik beklentiler üzerinde baskı oluşturduğunu belirtti.

IMF, G20 ülkelerine, ekonomik toparlanmayı desteklemek amacıyla ortak hareket etme, finansal açıkların kapatılması ve aşıların paylaşılması gerektiğini vurguladı.

Kriptoparalar ve blockchain hakkındaki her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.

Garen Varjabetoğlu tarafından yazıldı.

Fransa'da, Nice Sophia Antipolis Üniversitesi'nde Ekonomi-Yönetim bölümünden mezun oldum. Fransızca ve İngilizce dillerine hâkimim. Bir süre özel sektörde çalıştıktan sonra, blokzinciri teknolojisiyle tanıştım ve kendimi bu alanda geliştirmekteyim.

Web3

Web 3.0 Kavramının Geleceği Nasıl Şekilleniyor?

Bloktopia Nedir? Yükselişinin Ardında Neler Vardır?