Piyasalarda hareketli bir haftayı geride bıraktık. Gelin bu haftanın öne çıkan finansal kurumlardaki gelişmelere hep birlikte göz atalım.
TCMB – Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası
Bu hafta TCMB Başkan’ı Şahap Kavcıoğlu, kur yükselişinin ardından 21 Ekim’de alınacak faiz kararı hakkında açıklamalarda bulundu.
“Biz çalışmalarımızı yapıyoruz teknik olarak. Gelişmeleri dikkate alarak 21 Ekim’de ülkemiz için en hayırlı karar neyse, bütün Para Politikası Kurulu’ndaki arkadaşlarımla birlikte, en doğru kararı vereceğimizden kimsenin şüphesi olmasın.” dedi.
13 Ekim akşamında Resmî Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı’yla Merkez Bankası Başkan Yardımcıları Semih Tümen, Uğur Namık Küçük ve PPK Üyesi Abdullah Yavaş görevden alınmıştı.
FED – Federal Reserve System
13 Ekim’de ABD TÜFE ve enflasyon rakamları açıklandı:
- Yıllık TÜFE, Açıklanan: 5,4% Beklenti: 5,3% Önceki: 5,3%
- Aylık TÜFE, Açıklanan: 0,4% Beklenti: 0,3% Önceki: 0,3%
- Eylül ayı enflasyon yıllık %5,4 şeklinde açıklandı.
Tapering konusu yine gündemde. Tutanaklarda, varlık alımlarının kademeli azaltılmasının Kasım veya Aralık ortasında başlanabileceği belirtilirken, 2022’nin ortalarında sonlanması gerektiği vurgulandı.
SEC – Security and Exchange Commission
Kriptopara dünyasını heyecanlandıran gelişme ise Cuma günü yaşandı. Gündemde bir Bitcoin Futures ETF’sinin onaylandığı söylentileri dolaşmaya başladı. Nasdaq’ın Bitcoin Futures ETF onayı haberi piyasalara düşerken, SEC’in Proshares tarafından teklif edilen Bitcoin Futures ETF’si onayladığı haberi geldi.
Ancak önemli bir detayı hatırlatmak isterim, SEC’in henüz resmi bir açıklaması yok. Bu haberleri/söylentileri ne onayladı ne yalanladı. Pazartesi (18.10.2021) günü gözler SEC’in üzerinde olacaktır.
IMF – International Monetary Fund
IMF yayınladığı Global Ekonomik Görünüm raporuna göre, 2021 küresel büyüme tahminini %6’dan %5,9’a çekti. Türkiye için ise, büyüme tahmini 2021 yılı için %9, 2022 yılı için ise %3,3 oldu.
IMF Projections: 2022
USA🇺🇸: 5.2%
Germany🇩🇪: 4.6%
France🇫🇷: 3.9%
Italy🇮🇹: 4.2%
Spain🇪🇸: 6.4%
Japan🇯🇵: 3.2%
UK🇬🇧: 5%
Canada🇨🇦: 4.9%
China🇨🇳: 5.6%
India🇮🇳: 8.5%
Russia🇷🇺: 2.9%
Brazil🇧🇷: 1.5%
Mexico🇲🇽: 4%
KSA🇸🇦: 4.8%
Nigeria🇳🇬: 2.7%
S. Africa🇿🇦: 2.2%https://t.co/j0FIiCr9li #WEO pic.twitter.com/SLNNQqHyt1— IMF (@IMFNews) October 12, 2021
IMF yaşanan arz sıkıntısına, yükselen enflasyona, artan enerji maliyetlerine dikkat çekti.
IEA – International Energy Agency
IEA Başkanı Fatih Birol “Dünyanın son derece cesaret verici temiz enerji ivmesi, enerji sistemlerimizdeki fosil yakıtların inatçı yüküne karşı koşuyor. Hükümetlerin, geleceğin temiz ve dayanıklı teknolojilerini hızla büyütmeye kararlı olduklarının açık ve hatasız bir sinyalini vererek COP26’da bunu çözmeleri gerekiyor. Temiz enerji geçişlerini hızlandırmanın sosyal ve ekonomik faydaları çok büyük ve eylemsizliğin maliyeti çok büyük.” Dedi.
🗣 “Governments need to give a clear & unmistakeable signal that they are committed to rapidly scaling up the clean & resilient technologies of the future.”
Our Executive Director @fbirol launching our #WEO21 report 👉 https://t.co/gHGaZFfGlt pic.twitter.com/lk2rO0mGby
— International Energy Agency (@IEA) October 16, 2021
2021 yılında, emisyon artışları gözleniyor ve tüm zamanların en yüksek seviyesine yaklaşıyor.
- Bu da ilginizi çekebilir: Varlık Alım Programı, Tapering ve Piyasalara Etkisi
Kriptoparalar ve blockchain hakkında; her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.