in ,

Finansal Kurumlardaki Haftalık Gelişmeler | 16.01.2022

Bu hafta finansal kurumlardaki konu başlıklarımız; TCMB’nin Piyasa Katılımcıları Anketi sonuçları, FED’in olası faiz artırımları, IMF’nin kriptoparalar ve hisse senetlerindeki korelasyon ve Romanya merkez bankasının aldığı faiz kararı… 

Gelin bu hafta öne çıkan finansal kurumlardaki gelişmelere hep birlikte göz atalım.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası

TCMB, Piyasa Katılımcıları Anketi sonuçlarını açıkladı. Finansal ve reel sektördeki aktörlerin, uzman kişilerin, temsilcilerin katıldığı ve çeşitli makroekonomik değişkenlerle ilgili beklentilerinin izlenmesi amaçlanan ankette, yıl sonu enflasyon beklentisi %29,75 olurken 12 ay sonrası enflasyon beklentisi ise yüzde 25,37 olarak kaydedildi. Ankette yıl sonu dolar/TL beklentisi ise 16,13 oldu.

Federal Reserves

ABD’de perşembe günü açıklanan tüketici ve üretici enflasyonları, bunların yanında pandemi sonrası artan tüketici talepleri ve devam eden tedarik zinciri sorunu ile enflasyon, piyasalarda ciddi bir sorun olmaya devam ediyor. Finans aktörlerinin ve Amerikan bankalarının, FED’in, artan bu sorunlara artık daha fazla kayıtsız kalamayacağı yönündeki düşünceleri artarak devam ediyor ve 2022 yılı için 4 kez faiz artırımının altını çiziyorlar.

JP Morgan

New York merkezli yatırım bankası J.P Morgan CEO’su Jamie Dimon, Fed’in bu yıl toplam 4 kez faiz artıracağı yönündeki açıklamasını inandırıcı bulmadı ve sadece bu yıl 6-7 faiz kez faiz artırımı beklediğini belirtti.

14 Ocak 2022 tarihinde, JP Morgan’ın dördüncü çeyrek bilançosu açıklandı. Bilançonun açıklandığı toplantıda bir konuşma yapan Dimon; “Benim düşüncem 4’ten daha fazla faiz artışı olacağı yönünde. 6 veya 7 olabilir.” dedi.

Goldman Sachs ve Deutsche Bank, Fed’in bu seneyi 4 faiz artırımı ile tamamlayacağı öngörüsünde bulunmuştu.

International Monetary Fund

IMFBlog habrine göre, pandemiden önce kriptoparalar majör hisse senetleriyle daha az senkronize hareket ederken, bu korelasyonun 2020 yılının başlarındaki olağanüstü koşullar karşısında merkez bankalarının verdiği tepkiler nedeniyle arttığı belirtiliyor.

2017-19 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri için S&P 500 ile Bitcoin getiri katsayısı sadece 0.01’di, ancak varlıklar birlikte yükselerek veya birlikte düşerken daha fazla birbirine yakın hareket ettikçe bu değer 2020-21 yıllarında 0.36’ya sıçradığı belirtiliyor.

Romanya Merkez Bankası

Romanya Merkez Bankası (NBR) politika faizi oranını 25 baz puan artırarak politika faizini %1,75’ten %2’ye çıkarmış oldu.

Romanya’da yılık enflasyon %7,80 olarak açıklanmıştı.

Kriptoparalar ve blockchain hakkındaki her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.

Garen Varjabetoğlu tarafından yazıldı.

Fransa'da, Nice Sophia Antipolis Üniversitesi'nde Ekonomi-Yönetim bölümünden mezun oldum. Fransızca ve İngilizce dillerine hâkimim. Bir süre özel sektörde çalıştıktan sonra, blokzinciri teknolojisiyle tanıştım ve kendimi bu alanda geliştirmekteyim.

Bitcoin Varlığını El Salvador’dan Sonra 3 Ülke Daha Benimseyebilir

Türk Kripto Fenomenleri Bu Hafta Neler Konuştu? | 16 Ocak 2022