in ,

Fiat Rezerv Destekli Stablecoin’lerin Önemi

Stablecoin'ler

Terra’nın UST’sinin çöküşü, kripto piyasası duyarlılığını ciddi şekilde düşürürken, stablecoin’ler konusunda da ciddi tartışmalara yol açtı.

UST kriziyle stablecoin’ler arasında en popüler olan Tether (USDT) bile dolar sabitini kaybederken Binance USD (BUSD), dolar sabitini korumayı başardı. Peki, neredeyse tüm stablecoin’ler dolar sabitini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalmışken BUSD’nin bunu yaşamamasın bağımsız olarak onaylanmış itibari para rezervleri ve lisanslama sayesinde mi gerçekleşti?

Bu yazımızda geçen hafta kripto piyasasında yaşanan stablecoin krizi üzerinden fiat rezerv destekli stablecoin’lerin öneminden ve özelliklerinden bahsediyoruz.

BUSD, düzenli tasdiklere tabi rezervler tarafından düzenlendiği ve desteklendiği için piyasadaki en güvenilir stablecoin’lerden biri olmaya devam ediyor. Algoritmik stablecoin’ler de dahil olmak üzere kripto piyasasındaki diğer stablecoin’ler, son zamanlarda güvence eksikliğinden büyük zarar gördü.

BUSD, sağlam rezervler, düzenli Withum tasdikleri ve NYDFS yeşil listesi aracılığıyla sabit konumunu korumaya devam ediyor.

Stablecoin’lere Olan Güven Nereden Gelir?

Şimdiye kadar, BUSD’nin güvenilir itibarının en önemli bileşeni, düzenleyici gözetimi ve uyumluluğudur. BUSD, katı yönergelere bağlı kalarak ve kullanıcı topluluğuna karşı şeffaf kalarak, son zamanlardaki depeg olaylarının yarattığı kriz ortamında bile kullanıcı beklentilerini karşılamaya devam ediyor.

BUSD, algoritmik stablecoin’lerden farklı olarak rezervleri doğrulayan, koruyan ve güvence altına alan şeffaf bir ürün sunarak ABD doları sabitini etkin bir şekilde korur. Bu durum, piyasada bulunan tüm stablecoin’ler için geçerli değildir.

2014’te Tether’in kurulmasından bu yana stablecoin’ler, kripto piyasası için son derece önemli olmuştur. Değişken piyasalarda istikrarlı bir varlığın faydalarını görmek kolaydır, bu da onları oldukça popüler hale getirir. Bununla birlikte, tüm bu noktalar bir anahtar faktöre dayanmaktadır: dolar sabitini korumak.

Bir coin’in ABD dolarına, euro’ya veya diğer kripto varlıklarına nasıl sabitleneceği büyük ölçüde değişir. Zamanla bazı yöntemler, diğerlerinden daha popüler olmuştur. Birkaçı ise daha yüksek derecelerde başarı göstermiştir. Son zamanlarda yaşanan depeg olaylarını göz önünde bulundurarak geleceğe baktığımızda, bir şey açık görünüyor: Stablecoin’lerdeki düzenlemenin önemi, stablecoin’in istikrarını korumak konusunda artmaya devam edecek.

BUSD Gibi Bir Stablecoin’in Başarılı Olmak İçin Neye İhtiyacı Var?

Başarılı bir stablecoin, yatırımcılarına gönül rahatlığı sağlamak için en az üç temel alanı kapsamalıdır:

  • Düzenleme
  • Denetimler
  • Sağlam rezervler

1. Güvenli Teminat Sağlayan Rezervler

Dolar sabitini korumak, değişken zamanlarda bile fiyatı sabit tutmak için piyasa güçlerine dayanır. Fiat destekli bir stablecoin, her zaman değerini koruyacak güvenli varlıklarla desteklenmelidir. Tüm olası rezerv varlıklar arasında, sabit fiat para birimi iyi bir seçenektir. Bu nedenle BUSD rezervlerinin %96’sını nakit ve nakit türevlerinde, diğer %4’ü ise ABD Hazine Bonolarında tutmuştur. Bu durum, özellikle ABD Hazine Bonolarının dünyanın en güvenilir faiz getiren menkul kıymetlerinden biri olarak nitelendirilmesi göz önüne alındığında USD sabitini korumak konusunda BUSD’yi öne çıkarır.

Paxos, BUSD token’ının tamamen teminat altına alındığını garantilemenim yanı sıra token’ların basımı ve yakılması için şeffaf bir süreç sağlar. Ayrıca; Paxos, yasa dışı faaliyetler nedeniyle hesapları dondurma ve gerektiğinde fonları kaldırma hakkına da sahiptir. Bu ilkelerin tümü, Paxos’un Güven Tüzüğü (Trust Charter) ve stablecoin’ler için geçerli New York bankacılık yasalarının gerekliliklerine uygundur.

2. Mevcut Rezervlerin Şeffaf Denetim Süreci

Binance, itibari paraya sabitlenmiş bir stablecoin’in ancak onu destekleyen rezervler kadar iyi olabileceğine inanıyor. Bu teminat, güvenilir bir denetçi tarafından düzenli olarak onaylanmalıdır. Bu şekilde, kullanıcılar BUSD’yi destekleyen teminata erişebileceklerini de bilirler.

BUSD ve Withum’dan gelen raporlarda olduğu gibi bu tasdikler aylık olarak yayınlanır.

3. Bir Lisans Almak, Sürdürmek ve Düzenlemelere Tabi Olmak İçin Regülatörlerle Birlikte Çalışmak

Regüle edilmiş (düzenlenmiş) bir stablecoin, daha güvenilir bir stablecoin’dir. Yatırımcılar, sunulan varlığı değerlendiren bir düzenleyici kurumun korumasına sahiptir. Stablecoin’in geleceği, bu alandaki düzenleyici kurumlarla yapılan iş birliğine dayanacaktır.

BUSD, New York Eyaleti Finansal Hizmetler Departmanı (NYDFS) tarafından denetlenen Binance’in ortağı Paxos tarafından düzenlenir. Yani, İhraççı ve stablecoin’in kendisi, bu alanda lider bir düzenleyici olan NYDFS tarafından denetlenir ve düzenlenir. Bu, BUSD’yi kullanıcılar için koruma ve güvenlik sağlayan düzenleyici uyumluluğu da talep edebilen nadir bir stablecoin haline getirir.

Ayrıca; BUSD, NYDFS tarafından yeşil listeye alınmıştır. Bu da BUSD’nin birçok büyük rakibinin aksine; NYDFS’nin sanal para birimi lisans sahiplerinden herhangi biri tarafından saklama ve alım satım için önceden onaylandığı anlamına gelir.

Düzenlemeler, Denetimler ve Rezervler Neden Bu Kadar Önemlidir?

Yukarıda bahsedilenleri özetleyecek olursak düzenleyici gözetim, düzenli tasdikler ve sağlam rezervlerin tümü, depeg olaylarını engellemek için birlikte çalışır.

Çoğu zaman, daha az sıkı gözetime ve rezerv uygulamalarına sahip bir stablecoin, dolar sabitini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıyadır. Bunun nedeni, iddia ettiği rezervlere sahip olmaması, riskli teminatlara sahip olması veya yanlış yönetiliyor olmasıdır. Yukarıda bahsedilen üç temel faktör, ekosistemdeki en önemli kişileri, yani kullanıcıları nihai olarak korumak için bu faktörlere karşı iyi bir güvenlik sağlar.

Kripto paralar ve blockchain hakkındaki her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan bu içerik, genel anlamda bilgi vermeyi amaçlamakta olup; bu içeriğin, yatırımcıların alım satım kararlarını destekleyebilecek yeterli bilgileri kapsamayabileceği dikkate alınmalıdır. Bu sayfalarda yer alan çeşitli bilgi ve görüşlere dayanılarak yapılacak ileriye dönük yatırımlar ve ticari işlemlerin sonuçlarından ya da ortaya çıkabilecek zararlardan KoinSaati sorumlu tutulamaz.

Peter Brandt: Ethereum (ETH) 300 Dolara Düşecek!

Bitcoin (BTC) ve Ethereum (ETH) Haftaya Pozitif Başladı I Güncel Fiyat Analizleri