Stablecoin’ler, fiyat istikrarı sağlamaya çalışan kriptopara birimleridir. Bitcoin ve Ethereum önde gelen iki kripto para birimi olsa da önemli fiyat dalgalanmaları yaşarlar.
Piyasa değerini harici bir referansa bağlayan stablecoin’ler ise fiyat farkını azaltırlar. Bu nedenle, dijital para varlıkları olarak popüler hale geldiler.
Fiat teminatlı stablecoin’ler; ABD doları, Euro, Yen gibi para birimlerinin değerini yansıtır. Altın, petrol gibi istikrarlı varlıkların değerini de yansıtabilirler. Verilen teminat, uygun kripto token sayısını belirler.
Diğer kripto para birimleri, kripto teminatlı stablecoin’leri destekler. Kriptolar yüksek fiyat farkına sahip olduklarından, aşırı teminatlı olma eğilimindedirler. Daha az sayıda sabit kripto para ihraç etmek için daha fazla sayıda kripto token rezervi yapılabilir.
Teminatsız veya algoritmik stablecoin’ler herhangi bir rezerv kullanmazlar. Sabit bir fiyat elde etmek için merkez bankası gibi çalışan bir mekanizma içerirler. Bazıları token arzını artırmak veya azaltmak için bir konsensüs mekanizması kullanır.
ABD doları, dünyanın rezerv para birimidir. Piyasa değerine göre önde gelen sabit paralardan Tether (USDT), USD’ye sabitlenmiştir. Finans dünyası FinTech’i benimserken, devlet tarafından verilen dijital para birimleri ortaya çıkıyor. Bunlar, ABD doları gibi para birimlerine sabitlenmiş sabit paraların yerini alabilir.
İlk Dijitalleşen Çin Olacak
Çin, dijital yuan yolunda ilerliyor. Son altı ayda, dünyanın en kalabalık ülkesindeki bu dijital para birimi, işlemlerde 8,3 milyar dolar kazandı. Bu arada, Çin Halk Bankası’na göre, kümülatif dijital yuan işlemleri 87.57 milyar yuan’a (13.68 milyar dolar) ulaştı.
Çin, dijital para biriminin test aşamasına 2020’de başladı. Bireysel dijital yuan kullanıcılarının sayısı 2021’in sonunda 261 milyona yükseldi.
ABD Dijitalleşmeden Geri Kalıyor
Geçen hafta FED, merkez bankası dijital para birimi çıkarma konusunda uzun zamandır beklenen bir çalışma yayınladı. 40 sayfalık makale, dijital dolarla ilgili birçok konuyu ve görüşü inceledi. Bazı meslektaşları şüpheciyken, Eski FED Başkanı Lael Brainard projenin önde gelen savunucusu olarak ortaya çıktı.
Çalışma, 120 günlük bir yorum dönemiyle birlikte kamu geri bildirimi için 22 farklı madde listeledi. Rapor, merkez bankasının dijital doları destekleyip desteklemeyeceği konusunda herhangi bir pozisyon almadı.
Özet olarak; ABD, FinTech ve dijital para birimi konusunda eğrinin çok gerisinde.
Tether: Liderlikte Üçüncü Kripto Para
Tether, herhangi bir finans kuruluşunun onayı olmasa da resmi olmayan bir ABD dijital para birimidir. Tether, ABD dolarına sabit ve 28 Ocak’ta yaklaşık 78.23 milyar dolarlık piyasa değeriyle 1.0008 dolardan işlem görüyor. USDT, fiyatı ABD dolarından çok farklı olmadığı için sabit bir kripto para.
Tether, onaylanmamış dijital ABD doları haline gelmesine rağmen; piyasa, hükümet tarafından çıkarılan bir dijital para birimine ihtiyaç duyuyor.
Dijitalleşmemenin Geçerli Bir Sebebi Yok
FED, dijital ABD dolarını tartışmaya devam ederken FinTech, merkez bankası olsun ya da olmasın gelişmeye devam ediyor.
Kripto para birimleri, düzenleyiciler için tartışılmaya devam ediyor çünkü para arzının kontrolü, hükümetten alıp bireylere veriliyor. Kripto paraların değişkenliği, hükümet yetkililerine ve merkez bankalarına bu devrime karşı çıkmak için sebep veriyor.
Bununla birlikte, işlem hızını ve kayıt tutma verimliliğini artırdığı için blokzinciri teknolojisinin geleceği konusunda bir fikir birliği var. Pek çok savunucu, küresel rezerv para birimine ev sahipliği yapan ABD’nin dijitalleşmemesi konusunda hiçbir engel olmadığını söylüyor.
Hükümetlerin Yavaşlığı ve Işık Hızında Gelişen Teknoloji
Devlet kurumları ve Merkez bankaları kaplumbağa gibi hareket ederken, teknoloji ışık hızında gelişiyor. Teknoloji zaten finans dünyasını değiştiriyor, ancak hükümetler buna ayak uyduramıyor.
Ekonomide ikinci olan Çin, liderlik rolü için ABD’nin hemen arkasında. FinTech’i benimseme konusunda ise Çinliler ABD’nin en az iki yıl önündeler. ABD ve Avrupa, dijital dolar ve avroyu planlamaya başladığında, dijital yuan muhtemelen 1 milyardan fazla Çin vatandaşı tarafından kullanılıyor olacak.
Aşağıdaki dokuz ülke çoktan dijital fiat birimi oluşturdu:
- Bahamalar
- Nijerya
- Antigua ve Barbuda
- Grenada
- Saint Kitts ve Nevis
- Saint Lucia
- Dominik
- Montserrat
- Çin
FED ve Avrupa Merkez Bankası, dijital para birimlerini tartışmaya devam ederken, bu gecikme her iki finans kurumunun da geride kalmasına neden oluyor.
Dijital fiat para birimlerinin, sonunda Tether (USDT) gibi sabit paraların yerini alması muhtemel. Ancak, FED’in mevcut hızına bakarsak USDT bir süre daha piyasada olacak gibi görünüyor.
- Bu da ilginizi çekebilir: Tether (USDT), İlk Kez Rezervlerini Detaylı Olarak Açıkladı
Kriptoparalar ve blockchain hakkındaki her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.