in ,

FED: Olası Faiz Artırımı ve Etkileri

FED

FED kararları, küresel piyasaları yakından ilgilendirdiği için her zaman ilgi odağı olmuştur. Ancak bu günlerde bu ilgi doruk noktasına ulaştı. Nedeni ise Amerika Birleşik Devletleri bir enflasyon kriziyle karşı karşıya. Yıllık 6.8%’e ulaşan enflasyon, ülkedeki son 39 yılın en yüksek seviyesi.

Covid-19 nedeniyle durağanlaşan ekonomiyi canlandırmak amacıyla Varlık Alım Programını başlatan FED, Mart 2020’den beri, her ay düzenli olarak 120 milyar dolar varlık alımı yapmaktadır. Bu parasal genişlemenin pek tabii enflasyonu artıracağı tahmin ediliyordu.

FED
FED: Olası Faiz Artırımı ve Etkileri

Varlık Alım Programının başlamasıyla birlikte artan enflasyon FED’in aylık her toplantısında gündeme gelmekteydi ancak FED yetkilileri bunun Covid-19’dan ve pandemi kaynaklı yaşanan tedarik zinciri sorununu işaret edip finans aktörlerinin tersine, bu enflasyonun “geçici” olduğunu belirtmekteydi. Ancak durumun böyle olmadığı anlaşıldı ve geçtiğimiz ayki faiz toplantısında Jerome Powell; “Artık belki de ‘geçici’ ifadesini kullanmayı bırakmalıyız” yorumunu yapmıştı. Son faiz toplantısında ise “geçici” ifadesi, açıklama metninden tamamen kaldırıldı.

FED Faiz Artırırsa Küresel Piyasalara Etkisi

FED faiz artırdığında öncelikle borçlanma maliyetleri artan bankalar kârlarını koruyabilmek veya zarar etmemek adına müşterilerine verdikleri kredi faizlerini artırırlar. Dolayısıyla ülkede maliyetler artacağı için tüketim, harcamalar ve yatırımlar azalmaya başlar ve bu nedenle üretimde bir düşüş gözlenir. Üretimin düşmesi, işsizliği artırmaya meyillidir. Tüm bunların yanında, görece risksiz bir kazanç olması nedeniyle vatandaşlar riskli yatırımlar yerine birikimlerini faizde tutmayı tercih edebilirler. Böylelikle dolara artan talep nedeniyle dolar, diğer para birimlerine karşı değer kazanır. Doların değer kazanmasıyla ABD’de ithalat artar, ihracat azalır ve ABD’nin dış ticaret açığı büyür.

FED
FED: Olası Faiz Artırımı ve Etkileri

Doların değer kazanması diğer ülkeler için ne anlama gelir? Gelişmiş ülkelerde kur kaynaklı ticaret üzerinde etkileri olurken, gelişmekte olan ülkelerde daha farklı etkiler görülür. Dolar diğer ülke para birimlerinin karşısında değer kazanırken, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin para birimleri değer kaybeder. Gelişmekte olan ülkeler yatırım açısından riskli ülkelerdir. Bu nedenle bu ülkelere yapılan yatırımların miktarı azalabilir. Ülkedeki yabancı yatırımcının, yatırımlarını kısması çekilmesi yerel para biriminin de değer kaybının devam etmesi anlamına gelir.

Doların değer kazanması altın fiyatlarını da etkileyebilir. DXY/XAU ters korelasyona sahiptir. Dolayısıyla altın fiyatının kısa vadede gerilemesi olağandır.

Kriptopara Piyasasına Etkisi

Yukarıda da belirttiğim gibi FED’in faizleri artırması doların değer kazanması ve dolayısıyla risksiz yatırım cazip hale gelir. Yatırımcılar fonlarını risksiz getiriye, yani faize döndürmeye meyillidir. Kriptopara piyasası da hepimizin malumu oldukça volatil, oldukça riskli bir piyasadır. Bu nedenle yatırımcılar varlıklarını dolara döndürmesi oldukça muhtemeldir. DXY/ABD doları grafiğini incelediğimizde DXY ve ABD doları genellikle ters korelasyona sahip olduğunu görüyoruz. DXY yükseldiğinde, BTC fiyatı düşüş eğilimindedir, bunun tam tersi de geçerlidir.

BTC/DXY 2014/15
BTC/DXY 2017/18
BTC/DXY 2018/19

Ancak 2021 yılı, bu konuda geçmişe göre biraz ayrışıyor. Geçmiş grafiklere bakıldığında uzun vadede DXY/ABD doları ilişkisinin ters orantılı olduğunu görebiliyoruz. 2021 yılındaki grafiğe geniş pencereden baktığımızda (uzun vade, 1 yıllık) DXY/ABD doları ilişkisinin kısmen doğrusal olduğu dikkatimize çarpıyor. Fakat kısa vadede bakınca (aylık çapta) bu ilişkinin hala ters orantılı olduğunu görüyoruz.

BTC/DXY 2021

Tüm yatırım araçlarında olduğu gibi, ters korelasyonlar yaşanması gereken ürünlerde, bazı dönemlerde düz korelasyona döndüğü veya bunun tam tersi durumlar görülebiliyor.

Geçtiğimiz haftaki faiz toplantısında alınan kararlarda FED politika faizini sabit tutmuş ve tapering hızını iki katına çıkardığını belirtmişti. Bu nedenle FED’in piyasalara desteği 2022’nin ilk çeyreğinin sonunda biteceği düşünülüyor. Buna ek olarak 2023 sonuna kadar FED’den 6 kez faiz artışı bekleniyor.

Kriptoparalar ve blockchain hakkındaki her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.

Garen Varjabetoğlu tarafından yazıldı.

Fransa'da, Nice Sophia Antipolis Üniversitesi'nde Ekonomi-Yönetim bölümünden mezun oldum. Fransızca ve İngilizce dillerine hâkimim. Bir süre özel sektörde çalıştıktan sonra, blokzinciri teknolojisiyle tanıştım ve kendimi bu alanda geliştirmekteyim.

kriptopara

Terra (LUNA), Celo (CELO) ve Livepeer (LPT) Teknik Analizi | 23 Aralık 2021

Grise Metamoonverse, Cardano’da NFT Pazar Yerini Duyurdu