Facebook’un metaverse planları kripto topluluğunda rahatsızlık yarattı, işte metaverse’lerin merkeziyetsiz geleceğine inanmak için bütün sebepler.
Facebook bir süredir, hatta muhtemelen birkaç yıldır metaverse adımını planlıyor. Ancak iddialı planların dünya genelinde ana akım manşetlerine düşmesi son zamanlarda gerçekleşti. Şirketin adını “Meta” olarak değiştirmek belki de en büyük ve en cesur hareketti. Finans sitelerinin dikkati bu gelişmekte olan sektördeki yatırım fırsatlarına dönmüşken, büyük haber kuruluşları da birdenbire bu konuda haber ve makaleler yayımlamaya başladılar.
Bununla birlikte kripto alanında tepkiler gittikçe sessizleşmeye başladı. Sonuçta merkeziyetsiz metaverse girişimleri birkaç yıldır geliştirilmekteydi. Daha da kötüsü, teknoloji devlerinin kullanıcı gizliliği ve veri toplama konusundaki tutumu, blokzincir ve kripto sektöründeki en değerli ilkelerin çoğuna bilgi sağladı.
Bununla birlikte, Decentraland ($MANA) ve Sandbox ($SAND) gibi metaverse token’ları haberlerin desteğiyle güzel rallilerin tadını çıkardı. Facebook’un duyurusundan birkaç gün sonra, merkeziyetsiz metaverse projesi The Sandbox, Softbank da dahil olmak üzere birtakım yatırımcılardan 93 milyon dolarlık yatırım fonu aldı.
Ancak şimdi ortalık yatıştığına göre eskiden Facebook olarak bilinen şirketin planları, kriptopara birimindeki metaverse projeleri ve NFT için iyi anlama geliyor mu? Yoksa Meta’nın bu henüz olgunlaşmamış sektörü batırma potansiyeli var mı?
Bildiklerimiz Neler?
Facebook metaverse sürümünden neler beklendiğine dair detayları açıklamış değil. Mark Zuckerberg’i ve onun metaverse avatarını içeren tanıtıcı video gayet gösterişliydi. Buna rağmen, sahne arkasında işlerin gerçekte nasıl yürüyeceğine dair verilen bilgi yetersizdi. Bununla birlikte, bilinenlere dayanarak, Facebook’un muhtemelen planladığı şey ile merkeziyetsiz metaverse projeleri arasında bazı ayrımlar yapılabilir.
Sıra Facebook’un coin’inin merkeziyetsiz olup olmayacağına dair sorulara geldiğinde, Facebook bir cevaba sahip. Eski adı Libra olarak bilinen Diem, izinli bir merkezi şirketler ağı tarafından koşturulan bir kriptoparadır. David Marcus, Diem’in başındaki şahıs, projenin ve dolayısıyla Facebook’un da Diem uyumlu cüzdan Novi vasıtasıyla NFT’leri entegre etmeyi düşündüğünü doğruladı.
Tüm bunlara dayanarak, Diem ağında yayınlanan NFT tabanlı varlıklarla, Facebook metaverse’ün Diem merkezli bir ekonomiye sahip olacağını söylemek doğru olur.
Facebook’un metaverse projesi ile kriptodaki metaverse projeleri arasındaki fark şudur ki ikincisi açık, izinsiz, blokzincir mimarisi üzerinde çalışır. Herhangi bir geliştirici gelip açık bir blokzincir üzerinde bir metaverse oluşturabilir, herhangi bir kullanıcı kendi sanal varlıklarını edinebilir ve sanal varlıklarla etkileşim kurabilir.
Merkeziyet Sorunu En Sınırlayıcı Faktör Olabilir
Diem’in zaten kapalı bir sistem olduğu gerçeğine dayanarak, Facebook’un metaverse’ünün de kapalı bir ekosistem olması ve merkeziyetsiz metaverse’ler ile doğrudan veya kolay entegrasyona izin vermeyecek olması muhtemel görünüyor. Böyle bir “çitlerle çevrili bahçe” yaklaşımı, şirketin tekelci eğilimlerine uyacak, ancak büyüme potansiyelini veya Facebook tarafından verilen NFT’lerin herhangi bir gerçek dünya değerine ulaşmasını sınırlayacaktır.
- Bu da ilginizi çekebilir: Meta: Facebook’un Metaverse Adımı
Kriptoparalar ve blockchain hakkındaki her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.