CEO Mark Zuckerberg’in 28 Ekim’de şirketin yıllık Connect konferansında bahsettiği isim değişikliği belli oldu. Facebook şirketinin yeni ismi “Meta” oldu.
Yeniden markalama, mavi Facebook uygulamasını Instagram, WhatsApp, Oculus ve daha fazlası gibi grupları denetleyen bir ana şirketin altındaki birçok üründen biri olarak konumlandıracaktır. Facebook, Zuckerberg’in sonunda akıllı telefonlar kadar yaygın olacağına inandığı AR gözlükleri gibi tüketici donanımları üreten 10.000’den fazla çalışana sahip. Temmuz ayında The Verge’e, önümüzdeki birkaç yıl içinde “bizi öncelikle bir sosyal medya şirketi olarak gören insanlardan bir metaverse şirketi olmaya etkili bir şekilde geçeceğiz” yorumunda bulunmuştu.
Facebook, hedefleri genişledikçe şirket adını değiştiren ilk tanınmış teknoloji şirketi değil. 2015’te Google, kısmen artık sadece bir arama motoru değil, sürücüsüz arabalar ve sağlık teknolojileri üreten şirketlerden oluşan genişleyen bir holding olduğunun sinyalini vermek için Alphabet adlı bir holding altında tamamen yeniden örgütlendi. Ayrıca Snapchat, 2016’da Snap Inc. olarak yeniden markalaştı, aynı yıl kendisini bir “kamera şirketi” olarak adlandırmaya başladı ve ilk Spectacles kameralı gözlük çiftini piyasaya sürdü.
Zuckerberg’in yorumlarının yanı sıra Facebook şirketi, yeni nesil teknolojiye daha fazla odaklanmak için sürekli olarak zemin hazırlıyor. Geçen yaz, özel bir metaverse ekibi kurdu. Daha yakın zamanda, AR ve VR başkanı Andrew Bosworth’un baş teknoloji sorumlusuna terfi ettirileceğini duyurdu. Sadece birkaç gün önce Facebook, Avrupa’daki metaverse üzerinde çalışmak için 10.000 çalışanı daha işe almayı planladığını duyurdu.
- Bu da ilginizi çekebilir: Metaverse Nedir?
Zuckerberg, bu yaz The Verge’den Casey Newton’a verdiği demeçte, metaverse “büyük bir odak noktası olacak ve bence bu, internetin mobil internetten sonra nasıl geliştiği konusunda bir sonraki bölümün büyük bir parçası olacak ve şirketimiz için de bir sonraki büyük bölüm olacak, bu alan gerçekten çok büyüyecek” dedi.
Facebook’un son haftalarda metaverse fikrini yoğun bir şekilde teşvik etmesine rağmen, bunun hala geniş çapta anlaşılan bir kavram olmaması da ayrı bir konu. Terim, ilk olarak bilimkurgu romancısı Neal Stephenson tarafından insanların distopik, gerçek bir dünyadan kaçtığı sanal bir dünyayı tanımlamak için icat edildi. Şimdi dünyanın en büyük ve en tartışmalı şirketlerinden biri tarafından benimseniyor ve Facebook, bu sanal dünyaya neden dahil olmanın değerli olduğunu açıklamak zorunda kalacak.
Kriptoparalar ve blockchain hakkındaki her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.