Küçük bir bankaya Meta ismi için yüksek dolarlar ödeyen Facebook, metaverse’de bir hak talebinde bulunma girişiminde ne kadar iddialı olduğunu gösteriyor.
Facebook’un metaverse’e olan ilgisi ne kadar büyük? O kadar büyük ki, sosyal medya devi yakın zamanda bir Güney Dakota bankasına Meta Financial adıyla bağlantılı ticari marka haklarını almak için 60 milyon dolar ödedi.
Her iki şirket de geçen hafta Reuters’e Facebook’un (Ekim ayında Meta olarak yeniden adlandırıldı) ticari marka haklarını elde etmek için Beige Key LLC adlı bir paravan şirketi kullandığını doğruladı.
Bu anlaşma, aralarındaki geçen paranın boyutuyla dikkat çekiyor: 60 milyon dolar, 928 milyar dolarlık bir piyasa değeri olan bir şirket için çok fazla bir miktar gibi görünmese de ticari marka dünyasında çok büyük bir miktar.
Neden Meta?
Bir ticari markaya sahip olmak, rakiplerin belirli kelimeleri, cümleleri veya logoları kullanmalarını engelleme konusunda marka sahibine ekstra avantaj sağlar. Ancak bu, başka bir şirketin, ilgili bir ürün için aynı adı kullanmasını engellemez; bu nedenle Apple bilgisayarlar, Apple Records ve Apple Autoglass bir arada var olabilir.
Normal bir ticari marka anlaşmasında, alıcı yalnızca bir isim değil, müşterilerin belirli bir ürün veya hizmete gösterdikleri ilgiyi de elde etmek için ödeme yapar. Meta Financial söz konusu olduğunda, bu ilgi Güney Dakota ve Iova’daki bölgesel bankalarından ve bankanın finansal katılımı desteklediğini söylediği çevrimiçi ödeme ürünlerinden geliyor.
Facebook, kripto cüzdanı Novi aracılığıyla ödemelerle uğraşırken, Meta Financial’ın icraatları ile, Facebook’un geleneksel sosyal medya işletmeleri ve Facebook’un bayrak dikmeye çok hevesli olduğu metaverse ile yapacak çok az şeyi kaldı.
Bu, 60 milyon dolarlık anlaşmanın Facebook tarafından diğerlerinin “meta” veya “metaverse” terimlerini kullanmaktan uzaklaştırmak için, güç oyunu olarak hizmet edebileceğini gösteriyor. New Hampshire Üniversitesi’nde ticari marka hukuku profesörü olan Alexandra Roberts, Facebook’un bu kararını destekledi. Ayrıntılı bilgi için aşağıdaki tweeti inceleyebilirsiniz:
is fb taking over this whole co.? sounds like no. is it just paying co. to change names so new meta can acquire the broadest rights possible? sounds like more than that. but new meta getting priority based on old meta's earliest use is sketchy, esp if fb isn't in that space yet.
— alexandra j. roberts (@lexlanham) December 18, 2021
Facebook, yeni ticari markasını diğer şirketlere baskı yapmak için kullanırsa, metaverse’e kimin hâkim olacağı konusundaki var olan gerilim daha da artacaktır. CEO Mark Zuckerberg, bu terimin şirketinin yeniden trend olmasını sağladığını düşünüyor. Ancak bundan daha büyük olan kripto topluluğu, metaverse’ün, kimsenin sahip olmaması gereken, merkezi olmayan, izne ihtiyaç duyulmayan bir alan olması gerektiği konusunda mesaj verdi.
Facebook’un yaklaşımı, Instagram’daki (Facebook’a ait olan) bir sanatçıdan @metaverse ismini açıklama yapmadan kaptığı ortaya çıktıktan sonra medyada tartışma konusu oldu. Şirket daha sonra medyada oluşan bu tartışmaya açıklamalarıyla birlikte son verdi.
Ancak Facebook, metaverse hakkında ilerleme kat etmeye çalışan tek şirket değil. Pepsi ve Budweiser da dahil olmak üzere birkaç marka, genellikle utanç verici sonuçlarla Ethereum, NFT veya dijital gayrimenkul satın alıyor.
Kripto devi Coinbase, müşterilerinin metaverse’de kendilerini tanımlamak için kullanacağı NFT’leri ve avatarları yönetmelerine yardımcı olmak için en iyi hizmeti vermeye çalışıyor. Şirketin CEO’su Brian Armstrong, uzun süredir ademi merkeziyetçilik tarafında olsa da Coinbase, kimlikle ilgili planları meyve verirse metaverse’de çok büyük bir rol oynayabilir.
Sonuç olarak, metaverse’ü kimin kontrol edeceğini belirlemek için çok erken, ancak mevcut internet çağındaki dev şirketler, özellikle Facebook bu işe erken girmek için para harcamaya ve muhtemelen zor kullanmaya istekli görünüyor.
- Bu da ilginizi çekebilir: Metaverse Kavramının Geleceği
Kriptoparalar ve blockchain hakkındaki her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.