in ,

Ethereum Token Nedir? DeFi Varlık Türleri için Bir Kılavuz

DeFi

Ethereum, birçok farklı amaç için geliştirilmiş binlerce token’ı bünyesinde barındırır. Bu kategorileri ve token türlerinin merkeziyetsiz finans ekosistemindeki rolünü anlamak DeFi ve daha geniş blok zinciri alanında gezinmeyi kolaylaştırabilir.

Ethereum Token’ları Nelerdir ve ETH’den Farkı Nedir?

Ethereum token’ları, Ethereum blok zincirinin üzerine inşa edilmiş aktarılabilir dijital varlıklardır. Ağ, çok sayıda dijital varlığa ev sahipliği yapıyor. Etherscan.io, yalnızca popüler ERC20 token standardına dayalı 900’den fazla majör projeyi listeliyor. Bunlar aynı açık standarda göre oluşturulduğundan, Ethereum tabanlı dapps ve DeFi protokolleri ile kolayca entegre edilebilirler.

Ethereum ağında yalnızca bir adet native token bulunurken (ETH), yaklaşık 400.000 ERC20 token sözleşmesi bulunuyor. ETH, Ethereum ağı tarafından madencileri blok zincirine blok ekleme çalışmalarından dolayı ödüllendirmek için üretilir. Her işlem için gereken gaz ücretini ödemek için kullanıldığından, platformun ayrılmaz bir parçasıdır.

Başlıca Token Türleri Nelerdir?

Kullanıcılarına farklı şekillerde hizmet sunan, her biri genel DeFi eksoisteminin işlemesine ve büyümesine katkıda bulunan farklı token türleri bulunmaktadır. 

İşlem Token’ları (Transactional Tokens)

Bir işlem token’ının ödeme aracı, bir değer deposu ve bir hesap birimi olmak üzere üç işlevi vardır. Stablecoin’ler bu kategoriye girer. Bitcoin tarafından 1:1 oranında desteklenen WBTC gibi varlıklar da işlem token’larıdır.

Yönetişim Token’ları (Governance Tokens)

Yönetişim token’ları, toplulukların, merkeziyetsiz blokzinciri projelerini veya onları yayınlayan DAO’lar üzerinde söz hakkı olması ve etkin rol oynamasını sağlar. 

 

Yönetişim token’lsrı, topluluğa doğrudan satış, platform kullanıcılarına airdroplar veya DeFi protokollerine likidite sağlama ödülleri dahil olmak üzere çeşitli şekillerde dağıtılır. Ayrıca, merkezi ve merkeziyetsiz kripto borsaları aracılığıyla ikincil piyasadan herkesin satın alması için kullanılabilir. 

Hizmet Token’leri (Utility Tokens)

Hizmet token’ları yerel para birimleri gibi işlev görür; her biri belirli bir ekosistem içinde bir ödeme şekli olarak kullanılır.

Likidite Sağlayıcı Token’ler (Liquidity Provider Tokens)

LP token, likidite sağlayıcısının bir tür merkeziyetsiz borsa olan AMM’deki likidite havuzlarına kilitlediği dijital varlıkları geri almak için kullanacağı senet olarak işlev görür.

Cüzdan

Bir likidite sağlayıcısı varlıklarını bir havuza kilitlediğinde, sahip olduğu havuzun hisselerine eşdeğer sayıda LP token alır. Bir likidite sağlayıcısı, havuzda toplanan varlıklarını herhangi bir zamanda geri almak için LP token’ları kullanır. Diğer taraftan LP token’ları, bazı DeFi dapp’lerinde teminat olarak da kullanılabilir. 

NFT 

NFT, tek bir dijital veya fiziksel öğenin sahipliğini temsil eden benzersiz, bölünmez bir token’dır. 

INO

NFT’ler, genellikle ERC721 token standardını kullanır. Bununla birlikte, diğer tüm Ethereum blok zinciri token’ları gibi NFT’ler, açık piyasada trasfer edilebilir, işlem görebilir, arz ve talep tarafından belirlenen değere sahiptir. NFT’ler, bir dijital teminat biçimi olarak da kullanılabilir.

Kriptoparalar ve blockchain hakkındaki her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.

GAK tarafından yazıldı.

Kadir Has Üniversitesi Ekonomi ve Uluslararası Ticaret & Finans departmanlarından derece ile mezun oldum. Akademik çalışmaların ardından finans sektöründe bir aracı kurumun araştırma departmanında analist olarak 2.5 yıl kadar görev aldım. Ocak - Kasım 2022 döneminde KoinSaati'nde editor olarak görev aldım.

Bologna FC Fan Token (BFC) Nedir? Nasıl Alınır?

YuzuSwap Nedir?