in ,

Ethereum Name Service (ENS) Nedir?

Ethereum Name Service (ENS); cüzdanlar, hash’ler ve bilgisayarlar tarafından okunabilen diğer tanımlayıcılar için bir ağ adlandırma protokolüdür. Bu protokol; zor okunan, karmaşık veri dizilerini kolayca okunabilir adreslere dönüştürür. Web siteleri için kullanılan Domain Name System’e (DNS) benzer şekilde çalışır.

ENS, ilk ortaya çıktığında; popüler altı, beş, dört ve üç harfli alan adları, Vickrey yöntemiyle kullanıcılara açık artırmayla satıldı. ENS protokolü ile her adın sonunda .eth vardır ve .eth birden çok kripto para birimi adresine, hash’lere ve diğer bilgilere eklenebilir.

Şu anda ise alan adları, açık artırma olmadan kolayca satın alınıyor ve yıllara göre kiralanabiliyor. Fiyatlar, kullanıcıların kiralamak istediği ismin uzunluğuna göre değişiyor. Ayrıca, 31 Ekim 2021 tarihinde bir ENS alan adına sahip olan kullanıcılar, 4 Mayıs 2021’e kadar geçerli bir $ENS yönetişim token’ı airdrop’u hakkına da sahiptir.

Blockchain’in sahip olduğu en büyük zorluklar arasında kullanım kolaylığını ve erişilebilirliğini geliştirmek yer alıyor. Çoğu kullanıcı için uzun cüzdan adresleri, kafa karıştırıcı olabilir. Onaltılık sayı dizilerinin okunması, bir bilgisayar için basit olsa da insanlar için o kadar basit değildir. Ethereum Name Service (ENS), herkesin hatırlaması ve kullanması kolay adresler oluşturmasına izin verir.

Ethereum Name Service (ENS) Nedir?

Ethereum Name Service (ENS), Ethereum Vakfı’ndan Alex Van de Sande ve Nick Johnson tarafından 4 Mayıs 2017’de başlatılan Ethereum tabanlı bir projedir. Bu proje, kullanıcıların uzun ve karışık Ethereum genel adreslerini basitleştirilmiş metin tabanlı bir şekilde görüntülemesine olanak tanır. Bu sayede de adresleri ve diğer verileri paylaşmayı, kullanmayı ve hatırlamayı kolaylaştırır.

Uzun ve karışık, sadece makineler tarafından okunabilen ifadeleri, insanlar için kolayca okunabilir alternatiflere dönüştürmek, blockchain’in benimsenmesini iyileştirmenin önemli bir parçasıdır.

ENS, sadece cüzdan adresleriyle sınırlı değildir. Kripto para dünyasında yaygın olarak bulunan işlem kimliklerini, hash’leri ve metadata’ları temsil etmek için de kullanılabilir. “İnternetin telefon rehberi” olarak da anılan DNS, çoğu kullanıcıya yabancı değildir. DNS, hatırlanması zor IP adreslerini alır ve bunları kullanımı kolay bir URL’ye ekler. ENS için de “Ethereum blockchain’inin DNS’si” yorumu yapılabilir.

Ethereum Name Service Nasıl Çalışır?

Bir ENS alan adı, benzersiz bir adresi temsil etmek için ERC-721 tabanlı NFT’leri kullanır. NFT’yi başka birine devrederek veya satarak bir alan adı ticareti gerçekleştirebilirsiniz. Cüzdan adresleri ve diğer bilgiler, sahibi tarafından yönetilebilen her bir token’a eklenir. “.eth” gibi üst düzey bir alan adı, alt alan adlarının oluşturulmasını kontrol eden bir akıllı sözleşmeye aittir.

ENS, ilk ortaya çıktığı zaman bazı popüler isimler, açık artırmayla satıldı. Alan adını satın alan kişi, daha sonra adresleri ekleyebilir, alt alan adları oluşturabilir, alan adlarını ödünç verebilir veya satabilir.

ENS ile Neler Yapılabilir?

Kripto para transferi yaparken kafanız karışıyorsa ENS’ye olan ihtiyacı anlayabilirsiniz. ENS, uzun ve karmaşık ifadelerin kullanıcılar tarafından hatırlanması kolay kelimelere dönüştürülmesini sağlar. Bu, daha az hata şansı olan daha basit bir deneyim yaratır.

ENS Alan Adı Nasıl Alınır?

Günümüzde bir ENS alan adı satın almak, alan adının, https://app.ens.domains/ adresinde olup olmadığını kontrol etmek ve kaydettirmek kadar basittir.

ENS’nin ilk günlerinde, popüler altı, beş, dört ve üç harfli isimler, açık artırmaya çıkarılarak satıldı. Akıllı bir sözleşme, tüm süreci beş gün boyunca yürüttü. İsteyen herkes, açık artırmaya katılarak aynı alan adını satın almaya çalışabiliyordu. Açık artırmanın ilk üç gününde aynı alan adını almak isteyen herkes, maksimum tekliflerini içeren bir işlem gönderiyordu.

Açık artırma, daha sonra ilan aşamasına giriyordu ve herkes teklifini açıklıyordu. Teklif veren kişiler, daha sonra ETH’lerini kaybediyordu ve kazanan teklif sahibi, ikinci en büyük teklife eşit bir miktar ödüyordu. Açıklanan tüm teklifler ile kaybedilen ETH’ler daha sonra geri ödeniyordu.

Bir ENS Alan Adı Satın Almak Ne Kadara Mal Olur?

Bir ENS alan adının maliyeti, iki olası bölümü içerir: açık artırma maliyetleri ve kiralama maliyetleri. Açık artırmalarda bir ENS alan adının fiyatı, adın popülerliğine bağlıydı. “God”, “Car” veya “ETH” gibi popüler isimler, daha yüksek fiyatlara satıldı. Kısa, üç harfli kelimeler genellikle en pahalı olan alan adlarıydı.

Bir ENS alan adı, satın alındığı zaman yıllık yenileme maliyetinin ETH olarak ödenmesi gerekir. Ücretler dolar cinsinden belirtilir; ancak Chainlink ETH/USD oracle tarafından verilen bir döviz kuru kullanılarak dönüştürülür. Beş veya daha fazla karakter içeren adlar için yıllık yenileme maliyeti, 5 ABD dolarıdır; ancak harf sayısı azaldığında yıllık yenileme maliyeti artar.

Kaynak: Binance Academy

Kripto paralar ve blockchain hakkındaki her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.

Central Bank Digital Currency (CBDC) Nedir?

Kripto Korku ve Açgözlülük Endeksi Nedir?