2 Eylül 2021, Türkiye saatiyle sabah 01.31’de Ethereum kurucusu olan Vitalik Buterin sadece takip ettiği kişilerin soru sorabileceği bir AMA (Bana Herşeyi Sor) yapacağını tweet attı. Tweetinde tam olarak şunları söyledi:
Doing a random twitter experiment just on this day. Only the 268 people I follow can reply to this tweet. Feel free to ask things and I'll talk about anything crypto or non-crypto related.
— vitalik.eth (@VitalikButerin) September 1, 2021
Sadece bugüne özel rastgele bir twitter deneyi yapıyorum. Bu tweete sadece takip ettiğim 268 kişi cevap verebilir. Bir şeyler sormaktan çekinmeyin, kripto veya kripto ile ilgili olmayan her şey hakkında sorularınızı cevaplandırıyorum.
Vitalik’e sorulan tüm soruları ve cevaplarını İngilizce olarak buradan okuyabilirsiniz.
Kripto severler için aydınlatıcı bir etkinlik olan bu AMA’daki sorulara ve Vitalik’in cevaplarına bakalım:
Elon Musk @elonmusk : Aşk nedir? (Haddaway’e ait What is Love şarkısına gönderme yaparak)
vitalik.eth @VitalikButerin : X AE A-12 canımı yakma…
Zhu Su @zhusu : Ethereum/Doge işbirliği için umut vadeden bazı fikirler neler olabilir? Doge projesine ilgi duymanızı sağlayan şey neydi?
vitalik.eth @VitalikButerin : Şahsen, umarım Doge yakında, belki de Ethereum kodunu kullanarak Proof-of-Stake’e geçebilir. Ayrıca umarım yıllık 5 milyar olan Proof-of-Work ihracını iptal etmezler, bunun yerine küresel kamu mallarını finanse eden bir tür DAO’ya koyarlar. Bu Dogecoin’in açgözlü olmayan sağlıklı değerlerine çok uygun olur.
Eliezer Yudkowsky @EDYudkowsky : Hakkında fikrinizi değiştirdiğiniz veya çok şey güncellediğiniz en son şey nedir?
vitalik.eth @VitalikButerin : 10 yıl önce kaynaklar piyasasının, mülkiyet haklarının, ticaretin ve benzeri şeylerin dünyadaki en önemli süreçler olduğunu düşünürdüm. Bugün internet şakalarının, kültürün, fikirlerin tartışma ve yayılma ekosistemi hakkında çok daha fazla düşünüyorum. Fikirler, diğer ikisine kıyasla oldukça farklı yasalara uyar!
eric.eth @econoar : eth1 masternode’un nerede olduğunu biliyorum ama birleştirmeden sonra eth2 masternode’u aynı yerde tutmayı planlıyor musunuz? eğer aynı yerde değilse, nerede olduğunu ortaya çıkarabilir misiniz?
vitalik.eth @VitalikButerin : Evet, masternode’u Moria Madenlerinden Cirith Ungol’a taşıma planı vardı ama ne yazık ki bu biraz gecikti çünkü Moria hala 14 günlük karantinaya sahip. (Yüzüklerin Efendisi serisinden referanslar)
Tarun Chitra @tarunchitra : Sence 2050’de netizenlerin (internet vatandaşlarının) çoğu tarafından (bilinçli veya bilinçsiz olarak!) en yaygın olarak benimsenen gizlilik koruma teknolojisi hangisi olacak?
vitalik.eth @VitalikButerin : Önümüzdeki 10-20 yıl içinde ana akım dünyaya nüfuz ettikleri için ZK-SNARK’ların önemli bir devrim olmasını bekliyorum.
Tarun Chitra @tarunchitra : SNARK’ların 10 milyondan fazla kişi tarafından kullanılan ilk uygulamasının ne olacağını tahmin etmeniz gerekse, bu ne olurdu? Benim tahminim (belki de şaşırtıcı olmayan bir şekilde) a) yetersiz teminatlandırılmış, ancak b) aşırı teminatlı DeFi kredileri açısından ayrımcı olmayan merkeziyetsiz kredilerdir.
vitalik.eth @VitalikButerin : Oh benim cevabım, bazı kriptografik anti-sybil şeyleri gibi çok daha sıradan bir şey. Örneğin @Cloudflare
Tim Roughgarden @algo_class : Computer Science (Bilgisayar Bilimi) eğitimi veren kurumlar, öğrencileri mezun olduktan sonra kriptoya katkıda bulunmaları için daha iyi eğitmek için neyi farklı yapmalıdır?
vitalik.eth @VitalikButerin : Öğrencilere, sadece kendileri gibi aynı akademik tavşan deliğinin derinliklerindeki insanları değil, birinci sınıf matematik lisans öğrencilerinin anlayabileceği bir tarzda iletişim kurmayı öğretin. Fikirlerin yayılmasına ve benimsenmesine çok yardımcı olacağını düşünüyorum.
Taylor Monahan @tayvano_ : Ethereum’un hangi kullanım senaryosu sizi en çok şaşırttı?
vitalik.eth @VitalikButerin : NFT’ler.
Dominic Cummings @Dominic2306 : Ethereum’un siyaset ve hükümetler üzerinden olası en ilginç etkileri neler olabilir?
vitalik.eth @VitalikButerin : 1. Kripto ekosisteminde kuluçkaya yatan mekanizma tasarım fikirleri başarılı oldu ve ardından ülke ölçeğinde benimsendi
2. Kriptopara birimleri ve/veya blockchain teknolojisi, hükümetlerin küresel olarak tamamen dijital hizmetler sunmasını daha da kolaylaştırıyor (Estonya tarzı ama çok daha ileri giden).
Georgios Konstantopoulos @gakonst : Stres ile nasıl başa çıkıyorsunuz?
vitalik.eth @VitalikButerin : “Her şeyin yoluna gireceğini” bilecek kadar yaşam deneyimine sahibim. Elbette bunun ne kadar genelleştirilebileceğinden emin değilim. Farklı tavsiyelerin farklı insanlar için işe yaradığını düşünüyorum.
Alexis Ohanian @alexisohanian : Ben tamamen içerdeyim, fakat insanların henüz anlamadığı bazı bariz kripto uygulamaları nelerdir?
vitalik.eth @VitalikButerin : Ethereum Name Service ekosistemi ve platformlar arası adlara sahip tüm kullanıcı ve nesneler konsepti.
Christian Lundkvist @ChrisLundkvist : Son zamanlarda yaşam uzatma araştırmalarını takip ediyor musunuz? Öyleyse, yakın gelecekte uzun ömürlü kaçış hızına ulaşacağımız konusunda iyimser hissediyor musunuz? VitaDAO gibi yaşam süresini uzatan DAO’larla yapılan son deneyler hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?
vitalik.eth @VitalikButerin : Kesinlikle giderek daha iyimser hissediyorum; Diğer şeyler gibi, yaşlanan hücre çıkarma teknikleri de çok ilerleme kaydediyor gibi görünüyor. VitaDAO harika, ancak finansman mekanizmalarında daha fazla yenilik görmeyi umuyorum (neden yaşam uzatmasını finanse eden 3,4 milyon dolarlık ether kayalarına sahip olamıyor?!)
Bruno Maçães @MacaesBruno : Kriptonun ontolojisi nedir? Bir yandan, kesin gerçekle ilgilidir. Öte yandan, maddi gerçeklikten kopuk, sanal görünüyor. Yoktan yaratılış. Yani… Bir hakikat ve gerçeklik metafiziğine mi dayanıyor yoksa onların ötesine mi geçiyor?
vitalik.eth @VitalikButerin : @lootproject felsefesinin doğru olduğunu düşünüyorum: Herhangi birinin yarattığı hemen hemen her şey “vardır”, önemli olan diğer insanların ne ölçüde üzerine inşa ettikleridir.
vitalik.eth @VitalikButerin : Bir nesne var olduğunda, onunla yapabileceklerinizin o nesneye kodlanmış kurallarla sınırlı olduğu konusunda mutlak bir gerçek vardır, ancak hangi nesnelerin *önemli* olduğu sorusuna çok daha bulanık güçler karar verir.
Emin Gün Sürer @el33th4xor : Ethereum deneyiminden öğrendiğiniz en zor ders nedir?
vitalik.eth @VitalikButerin : Küçük gruplarda insanları sıkı bir şekilde koordine etmek beklediğimden daha zor. Özellikle büyük teşvik çatışmaları söz konusu olduğunda, herkesin bir daire içinde oturmasını, birbirlerinin doğal iyiliğini görmesini ve geçinmesini sağlayamazsınız.
Bored Elon @BoredElonMusk : Nasılsın? Bütün bunlar bir insanın üstesinden gelmesi için çok fazla şey gibi geliyor.
vitalik.eth @VitalikButerin : İyi haber şu ki, Ethereum’un tarihin herhangi bir noktasında olduğundan daha az bana bağlı olduğunu hissediyorum! @dannyryan, @drakefjustin, @dankrad, @pipermerriam, Ethereum Foundation yöneticileri ve diğerleri gibi harika insanlar, daha önce kendim yapmak zorunda kaldığım görevleri üstlenmeye devam ediyor.
Mo Dong @no89thkey : Merkezi kontrollü varlıklara (örneğin USDC) artan bir dış bağımlılığa sahip olan blockchainle, son çare olarak çatal yönetimi ekonomik olarak imkansız hale geldi. Bu iyi mi kötü mü? Ve bu tweet, bizim (veya sadece sizin) içinde yaşadığımız simülasyon için bir fuzz testi mi?
vitalik.eth @VitalikButerin : Oyun teorisi kesinlikle barışçıl bir ayrılmaya ve daha çok karşılıklı garantili yıkıma daha az benziyor. L1’in zamanla daha fazla kemikleşmesi ve zamanla L2’de daha aktif yönetişimin gerçekleşmesi için iyi bir neden olduğunu söyleyebilirim.
Shyam Sridhar @ShyamSridhar7 : Şimdiye kadar Beacon Chain, katılım oranı çoğunlukla %98’den fazla ve neredeyse tüm dönemlerin blok sayısı 30’dan fazla olmasıyla sağlık ve verimlilik açısından çok iyi bir konumda görünüyor. Sizce bu durum uzun vadede (mesala birleşme sonrası) nasıl değişecek?
vitalik.eth @VitalikButerin : Aslında katılımın biraz azalmasını umuyorum. İdeal bir dünyada, berbat internet bağlantıları olan (veya Tor üzerinden stake yapanların) acemi olsalar bile, insanların katılımda ve stake etmekte kendilerini rahat hissetmelerini istiyorum.
Robin Hanson @robinhanson : Siz de dahil olmak üzere birçok kişi, kurumlarımızın çoğunun bozuk olduğunu ve daha iyi alternatiflerin nasıl özetleneceğini anlayabilir. Peki bu ürünü alıp kullanmak isteyen kitle veya müşteriler nerede?
vitalik.eth @VitalikButerin : Şu anda denediğim yol, temel olarak, kriptoya geçişin, yeni fikirlere karşı olağan direncin bir kısmının ortadan kalktığı ve daha iyi mekanizmalar ekleyebileceğimiz, yeterince büyük bir bağlam değişikliği olduğunu umuyor. Bu Uber’in dalgalanma fiyatlandırmasını tanıtması örneği için başarıyla çalıştı.
Tamara Winter @_TamaraWinter : Şimdiye kadarki diğer soru ve cevaplara bayıldım. Şu anda aşağı atladığınız kripto ile ilgili olmayan tavşan deliklerini merak ediyorum. Şu anda ilgini çeken şeyler neler?
vitalik.eth @VitalikButerin : Şimdiye kadar çok az zaman harcadığım dünyanın bölgelerini daha iyi anlamak istiyorum. Latin Amerika ve Afrika kesinlikle ilk sıralarda, Japonya da öyle, başka hangileri de olabilir diye düşünüyorum..
Yatreda @yatreda : Bankalara kolay erişimi olmayan, USD gibi güçlü döviz ticareti olmayan Afrikalılar hangi yollarla Ethereum’a daha fazla dahil olabilirler? Örneğin, Etiyopya’dan daha fazla insanı nasıl gemiye alabiliriz?
vitalik.eth @VitalikButerin : Etiyopyalıların ekosisteme katılmaya başlamak için az miktarda ETH alması ne kadar kolay? Kripto ekosisteminin 10.000$ gibi paralar kazanmaya çok odaklandığını, ancak 40$ kazanmanın kolay yollarına çok daha az odaklandığını hissediyorum.
vitalik.eth @VitalikButerin : (Açıkçası, bunun da uygulanabilir olması için toplama ekosisteminin çok daha olgunlaşması gerekiyor… ama bence çok ilerleme oldu ve dün @arbitrum lansmanı inanılmazdı, bu sorun da çözülüyor gibi)
Eva Beylin @evabeylin : Yaşlanmayı geciktirmek için en faydalı olduğunu düşündüğünüz aktiviteler veya alışkanlıklar nelerdir?
vitalik.eth @VitalikButerin : Bunun için yapabileceğiniz en kolay şey, ekstra şekeri hayatınızdan tamamen kesmektir. Örneğin çok daha şekerli diğer aromalı su formları yerine çay içmek. Bu, çayın neden “sağlıklı” olduğu konusunda hafife alınan bir teoridir.
zkSync @zksync : Son zamanlarda okuduğunuz ilginç kitapları paylaşır mısınız?
vitalik.eth @VitalikButerin : Şu anda Hannah Arendt’in Totalitarizmin Kökenlerini okuyorum, yaklaşık üçte birine geldim. Kesinlikle ilginç bir kitap!
santi.eth @santisiri : Ethereum’un herkes için oyun alanını eşitlemeye yardımcı olan evrensel bir temel gelir mekanizmasını sürdürdüğünü nasıl hayal ediyorsunuz?
vitalik.eth @VitalikButerin : Proof of Humanity zaten bunu yapıyor! Buradaki zorluk, UBI tokeni için sadece ihraç değil, “sermaye” olması gerektiğidir. Nihayetinde, kamu malları finansmanı ile aynı soruna indirgeniyor: Bireysel bağışların ötesine geçmemiz ve *mekanizmalar* yoluyla sürekli taahhütte bulunmamız gerekiyor.
proto.eth @protolambda : Oyun teorisinin en sevdiğiniz uygulaması nedir?
vitalik.eth @VitalikButerin : Muhtemelen EIP 1559, mekanizma tasarımından fikirlerin gerçekten başarılı bir uygulamasıydı (@AcmSIGecom 2018’de yaptığım konuşmalardan ilham alınmıştı). Ama tabii ki bu oldukça büyük görünüyor çünkü çok yeni ve sadece teori değil, aslında yaşayan büyük bir şey.
Aella @Aella_Girl : Ne hakkında derinden utanıyorsun?
Sizce erkekler ve kadınlar neden (genetik/kültürel olarak) farklı ve çoğu zaman uyumsuz cinsel ilişkilere sahip olacak şekilde evrimleşmeyi başardılar?
Biri dünya diktatörü olsa; kimi seçerdin?
vitalik.eth @VitalikButerin : Pek çok küçük şeyden utanıyorum (örneğin, Twitter’daki aptalca yorumlar), gerçekten büyük şeyler düşünemiyorum…
vitalik.eth @VitalikButerin : Erkeklerin ve kadınların genel olarak neden farklı kişilik özellikleri geliştirdiğine dair standart hikayeleri bildiğimi hissediyorum (örneğin, erkeklerin kaç çocuk sahibi olabilecekleri konusunda bir üst sınırı olmaması, risk almanın daha fazla tercih edildiği anlamına gelir) ama gerçekten özellikle cinsel fetişleri anlayamıyorum…
vitalik.eth @VitalikButerin : Diktatör için ise, muhtemelen birkaç sağduyulu ekonomik reform yapacak, tüm önemli jeopolitik anlaşmazlıkları adil ve mantıklı bir şekilde çözecek ve sonra ortadan kaybolacak birini seçerdim.
Mark Lutter @MarkLutter : Önümüzdeki on yılda vatandaşlığın ayrıştırılması hakkında nasıl düşünüyorsunuz?
vitalik.eth @VitalikButerin : Kesinlikle, bu on yıl boyunca hükümetlerin daha çok piyasa aktörlerine (ve ayrıca “özel” aktörlerin daha çok hükümetlere benzemesine) doğru bir eğilim gördüğümüzü düşünüyorum. Gittikçe daha fazla pasaport satışı, yönetim franchising, özerk bölge anlaşmaları vb. göreceğiz.
Arbitrum @arbitrum : Favori EVM işlem kodunuz nedir? (Ethereum Sanal Makinesi işlem kodu)
vitalik.eth @VitalikButerin : Hmm favorim yok, çoğu harika! Ama en az favorimin SELFDESTRUCT olduğunu biliyorum! https://hackmd.io/@vbuterin/selfdestruct
zooko @zooko : Vitalik neden bitki yiyorsun?
vitalik.eth @VitalikButerin : Sağlıklı ve lezzetliler!
zooko @zooko : (Farklı bir konu – ağaç yapılı sohbet için çok şükür) Neden lezzetli olduklarını düşünüyorsunuz? Aslında tatları berbat.
vitalik.eth @VitalikButerin : Daha önce hiç salata, hatta avokadolu tost yemedin mi?
(Avokadonun teknik olarak bir meyve olduğunu biliyorum, ancak tostların üzerinde genellikle her türlü yaprak bulunur)
changwu @changwu_tw : Kripto dışında denemek istediğiniz bir şey var mı?
vitalik.eth @VitalikButerin : Her zaman kripto dışında birçok şey deniyorum! Okumak, sesli kitap dinlemek, uzun yürüyüşlere/koşulara gitmek, farklı yerleri ziyaret etmek, ethereumla ilgili olmayan konularda blog makaleleri yazmak vb.
c a t n i p @catnip_exchange : Kediler mi köpekler mi?
vitalik.eth @VitalikButerin : Maymunlar!
Angela Walch @angela_walch : Kripto başarısı ulus devletin başarısızlığı anlamına mı geliyor?
vitalik.eth @VitalikButerin : Hayır. Aynı p2p torrent ağının başarısının fikri mülkiyetin kaldırılması anlamına gelmediği gibi.
Ethan Buchman @buchmanster : Kriptoparaların Wall Street’e dönüşme veya Wall Street tarafından ele geçirilme riskini nasıl yönetiriz? Gerçek insanların ve toplulukların hayatlarını ekonomik açıdan daha sürdürülebilir bir şekilde düzenlemelerine yardımcı olmak için benimsemenin yol haritası nedir? Bunda karşılıklı kredi ve yerel para birimlerinin rolünü görüyor musunuz?
vitalik.eth @VitalikButerin : Zorlamaya devam etmek istediğim büyük bir şey, ethereum’un çok fazla ABD ağırlık merkezine sahip olmaktan kaçınması. Globalizm, kriptonun en güçlü yönlerinden biridir ve bunu kutlamalı ve çok daha fazla geliştirmeliyiz. (örn. Etiyopya’dan bu NFT sanatına bakın: https://foundation.app/@yatreda)
vitalik.eth @VitalikButerin : Tek başına daha fazla coğrafi çeşitliliğin (sadece *var olanda* değil, vurgulanan ve konuşulanlarda) tek başına sağlıksız olma potansiyeline sahip tek bir alt kültürün çok fazla hakim olmasını engellemeye yardımcı olacağını düşünüyorum.
terence.eth @terencechain : Sizi en çok heyecanlandıran son araştırma hangisi?
vitalik.eth @VitalikButerin : ZK-SNARK’ların, tam donanımlı bir SNARKlanmış EVM’nin (Ethereum Sanal Makinesi’nin) o kadar da uzakta olmadığı noktaya kadar hızla güçlenmesi kesinlikle heyecan verici!
vitalik.eth @VitalikButerin : Ayrıca beacon chain için bu araştırma: https://ethresear.ch/t/a-model-for-cumulative-committee-based-finality/10259
Hive.io @hiveblocks : Merkeziyetsiz sosyal teknolojinin gelecekteki DeGov (merkeziyetsiz hükümet) sistemlerini şekillendirmede nasıl bir rolü olduğuna inanıyorsunuz?
vitalik.eth @VitalikButerin : Çok önemli olabilir! @glenweyl son zamanlarda en önemli şeyin nihai karar verme adımı için daha iyi mekanizmalar değil, ilk etapta ne önerileceğini tartışmak ve koordine etmek için daha iyi mekanizmalar olduğu hakkında çok konuşuyor.
nikita borisov @nikitab : Yaşamak için en sevdiğiniz yer neresi ve neden?
vitalik.eth @VitalikButerin : Singapur ve Toronto, ilginç kültür karışımı ve harika parklarla muhteşem yerler. Meksika, samimiyet, yemek ve hükümetin sizi sıcak karşılaması ve sizi YOLCULUĞUNUZUN AMACI NEDİR!!!1! gibi sebeplerle rahatsız etmemesi açısından iyidir. Berlin’in de ilginç bir hacker kültürü var. Çok fazla yer var!
DavidHoffman.eth @TrustlessState : Meta veriyi nasıl tanımlarsınız?
vitalik.eth @VitalikButerin : İnsanların bunu internet + süper sürükleyici sanal gerçeklik veya internet + paylaşılan duruma (böylece platformlar arasında hareket ettirilebilen nesneler) atıfta bulunmak için kullandığını söyleyebilirim. İkinci durumda, ethereum elbette şaşırtıcı bir şekilde merkezi bir parça olacak şekilde konumlandırılmıştır.
Haseeb Qurashi @hosseeb : Herşeyi hesaba katarsa, ünlü olmak nasıl? Bunu deneyimledikten sonra mı ünlü olmayı mı yoksa daha az tanınmayı mı tercih edersin?
vitalik.eth @VitalikButerin : Covid sorun olmaktan çıktıktan uzun süre sonra bile maske takmaya devam etmeyi planlıyorum. Ünlü olmanın kesinlikle dezavantajları vardır.
Dan Robinson @danrobinson : Sen bizim yerimizde olsan kendine hangi soruyu sorardın?
vitalik.eth @VitalikButerin : Sanırım kişiliğim soruyu atlatmak ve yine de özyinelemeli olarak zeki olma imajımı tatmin etmek olurdu, aynı senin yaptığın gibi.
Hudson Jameson @hudsonjameson : Hayatını değiştiren ya da çok önemli olan, tanıştığın herhangi bir olay ya da kişi var mı?
vitalik.eth @VitalikButerin : Geçen yıl Singapur’da geçirdiğim büyük zaman diliminin beni biraz değiştirdiğini hissediyorum. Neredeyse on yıldır ilk kez kendi başıma ve kendi düşüncelerimle olmak ilginçti.
Dmitry ButΞrin @BlockGeekDima : Sizce insanlarda özgür irade var mı?
vitalik.eth @VitalikButerin : Evet.
Alex Van de Sande @avsa : Eskiden ikametinizin Qantas havayolları olduğunu söylerdiniz. Bu özellikle pandemi ile değişti mi? Artık evim dediğin, çok uzun süre kalırsan eşyalarını, oradaki insanları, hayvanları ve bitkileri özlediğin bir yer var mı?
vitalik.eth @VitalikButerin : Sanırım artık “hızlı bir göçebe”den “yavaş bir göçebe”ye dönüştüm; Yine de farklı yerlerde çok zaman geçireceğim, ancak 2-4 günü değil 1-2 ayı tercih ediyorum. Gerçi son zamanlarda Singapur’da çok bulundum!
Andrew Miller @socrates1024 : Altına paylaşımlar yaptığınız gizli takma adlarız var mı? Eğer öyleyse, birini ortaya çıkarmak için bu fırsatı değerlendirir misiniz yoksa en azından kaç tane olduğunu söylersiniz? Eğer yoksa, kesinlikle yapabilirsin, bahse girerim en az iki veya üç takma adı ağırlayacak kadar yeteneklisindir.
vitalik.eth @VitalikButerin : Takma ad yok!
Mark Lutter @MarkLutter : Dünyanın en acil sorunları nelerdir ve hangi çözümler konusunda en iyimsersiniz?
vitalik.eth @VitalikButerin : Kullanabileceğimiz şeyler:
- Biyoteknolojiye toplu yatırım (uzun ömür odaklı veya başka türlü)
- Daha iyi kamu tartışma platformları
- Yönetişim yeniliği (elbette kripto deneylerimi seviyorum; ama elbette charter şehirleri de harika)
- Daha ileriye dönük ve distopik olmayan kitle kültürü
- Varoluşsal risk azaltma konusunda daha fazla çalışma
- Daha fazla savunma odaklı siber güvenlik (yani, dünyadaki tüm saldırganları göz ardı etmeye yerine, kaynakları gerçekten güvenli uygulamalar/işletim sistemleri/donanımlar oluşturmak için harcamak)
- İklim değişikliğini azaltmanın bir yolu
- Daha iyi eğitim biçimleri
Biyolojik cephede, yapabileceğimiz çok şey var gibi görünüyor. 1-2 ay içinde virüs keşfinden küresel olarak aşısı olan herkese geçmemizi sağlayabilecek güçlü bir aşı Ar-Ge hattı (yapay vebaları görmeye başladığımızda muhtemelen bu kadar hızlı bir şeye ihtiyacımız var)… havadaki ve sudaki, vb. bilinen ve bilinmeyen virüsler için her zaman açık testler gibi.
Sunny Aggarwal @sunnya97 : En sevdiğiniz hafife alınmış mekanizma tasarımı parçası?
vitalik.eth @VitalikButerin : Dürüst olmak gerekirse, EIP 1559’un ana akım akademik mekanizma tasarım dünyasının kendisinde küçümsendiğini düşünüyorum. Bu, doğrudan o topluluktan ilham alan ve canlı bir sisteme giren ve büyük bir etkiye sahip olan önemli bir fikir örneği!
Taylor Monahan @tayvano_ : Neye aşırı derecede güvenip de yanıldığın ortaya çıktı?
vitalik.eth @VitalikButerin : “Ethereum 1-2 yıl içinde proof-of-stake’e geçecek”
Ian Miers @secparam : Herhangi bir büyük hükümetin özel elektronik ödemeleri gerçekten kucaklayacağını düşünüyor musunuz? Ve yapmazlarsa ne yaparız?
vitalik.eth @VitalikButerin : Hiçbir hükümet torrent ağlarını da “kucaklamadı”. Yine de gelişiyorlar ve kısmen torrent ağlarının hala çok fazla meşruiyeti olduğu için hükümetler onlara saldırmak için yapabileceklerinden çok daha az çaba harcıyorlar. Bence bu kolayca gerçekleşebilecek sıradan bir sonuç.
Ian Miers @secparam : Sanırım korkumu kafama vurdun. Torrentler gelişti, ancak kullanım hala ana akım değil. Bu medya için iyi, ancak toplumu kitlesel gözetimden korumak istiyorsanız değil. Endişelendiğiniz şey ödemeleriniz değil, bir sonraki kongre üyesi veya aktivisttir.
vitalik.eth @VitalikButerin : Torrentler gelişti ve benim düşünceme göre, ana akım ürünlerin marjda nasıl çalıştığını önemli ölçüde etkilediler!
Sunny Aggarwal @sunnya97 : Ethereum yolculuğunuzda yaşadığınız en büyük pişmanlık? (teknik olmayan)
vitalik.eth @VitalikButerin : Tüm “8 kurucu ortak” meselesi (ve onları çok hızlı ve ayrım gözetmeden seçmek).
Paul Graham @paulg : Başka bir kriptopara birimi yaratabileceğinizi düşünüyor musunuz?
vitalik.eth @VitalikButerin : Hayır.
nick.eth @nicksdjohnson : Kripto üzerinde çalışmasaydın, ne üzerinde çalışıyor olurdun? Saha dışında sizi en çok ne heyecanlandırıyor?
vitalik.eth @VitalikButerin : Muhtemelen bir tür yeni sosyal medya platformu yapmak… temelde bir tür mekanizma tasarımını içeren bir şey olurdu.
Ben Jones @ben_chain : At boyutunda bir ördekle mi yoksa ördek boyutunda olan 100 tane atla mı dövüşmeyi tercih edersin?
vitalik.eth @VitalikButerin : Ördek büyüklüğündeki atlar ne kadar hızlı koşar? Saatte 11 km’nin altındaysa, gerekirse saatlerce onlardan koşarak kaçabilirim.
Thomas Bertani @ThomasBertani : Pek çok proje (çoğunlukla) merkezi olarak başlatılır ve daha sonra merkeziyetsizleşmeyi düşünür (aşamalı merkeziyetsizleşme). Sence bu iyi mi? Toplumun bu geçişi önemsemesini nasıl sağlarız? Düzenleyiciler orada bir rol oynamalı mı? Ne kadar merkeziyetsizleşme “yeterli” ve doğru dengeyi nasıl bulacağız?
vitalik.eth @VitalikButerin : Kişisel olarak ilerici merkeziyetsizleşmeyi seviyorum! Tabii ki, endüstri daha “standartlaştıkça”, insanların merkeziyetsizleşmeyi daha da geciktirmeye başlayacağından endişeleniyorum…
vitalik.eth @VitalikButerin : Gerçekçi olacaksak, ne kadar çirkin olsa da, henüz gelişmemiş bir şekilde korkutucu davranan düzenleyiciler, şu an için pozitif bir merkeziyetsizleşme baskısı olabilir.
Dmitry ButΞrin @BlockGeekDima : Seçmenlerin belirli hükümet girişimlerinin sonuçlarına karar vermede (düzenli olarak) doğrudan katılımı için dünyanın herhangi bir yerinde ilginç deneylerle karşılaştınız mı?
vitalik.eth @VitalikButerin : “Yeni çağ” şeylerini kastediyorsanız, henüz değil. Tabii ki, İsviçre ve Kaliforniya’daki doğrudan demokrasi gibi sonsuza dek var olan şeyler var, anladığım kadarıyla o kadar iyi çalışmıyor.
(bu doğrudan demokrasi tarzı ile benim desteklediğim fikirler arasındaki temel farkların neler olduğu konusunda iyi bir fikrim olduğunu düşünüyorum)
Tim Swanson @ofnumbers : 1) Topluluğun düzenlediği veri akışlarını (Switchboard) SchellingCoin fikrinin uygulamaları olarak sınıflandırır mısınız?
2) Ethereum’un mevcut bir algoritmayı (Tendermint) benimseyerek Proof-of-Stake’e daha hızlı geçebileceğini mi yoksa sadece mevcut yola saplanıp kalabileceğini mi düşünüyorsunuz?
vitalik.eth @VitalikButerin : 1. Tabi ki! (elbette hangi mekanizmanın kullanıldığına ve küratörlüğün teşvik edilmesine bağlı olarak)
2. Bana göre Ethereum en aptalca en uzun zincirli algoritmayı almalıydı.
tylercowen @tylercowen : Oldukça “fiziksel” bir anlamda tanımlanan, para teorisini incelemek ve onun hakkındaki fikirlerinizi derinleştirmek için tam olarak ne yapıyorsunuz?
vitalik.eth @VitalikButerin : Birkaç yıl öncesine göre daha az “para teorisi” yaptığımı hissediyorum! Sadece 10 yıl önce yaptığım veya bugün birçok BTC insanının yaptığı gibi dünyanın en önemli sorununa yakın bir yer olarak değerlendirmiyorum.
vitalik.eth @VitalikButerin : Adil olmak gerekirse, son zamanlarda UoA istikrarının uzun vadeli geleceği hakkında biraz düşünüyorum. Şimdiye kadar, araştırmam, akıllı görünen insanlarla konuşmanın, onların önerdiği şeyleri okumanın ve ayrıca sadece kripto alanında neler olduğunu gözlemlemenin bir kombinasyonu var.
vitalik.eth @VitalikButerin : Son olarak stablecoinleri düşünüyorum. Bazı insanlar stablecoinlerin tamamen geçiş teknolojisi olduğunu ve hiperkriptolama sonrası BTC veya ETH’nin istikrarlı olacağını düşünüyor. Bunun yanlış olma ihtimalinin büyük olduğunu düşünüyorum ve hiperkriptolama sonrası bile stablecoinlere ihtiyacımız olacak.
Christoph Jentzsch @ChrJentzsch : Algoritmik stablecoinlerin uzun vadeli istikrarlı ve güvenli olacağına inanıyor musunuz?
vitalik.eth @VitalikButerin : DAI/RAI benzeri stablecoinler iyi olacak! Bütün bunlar, ben de Girişim Sermayesi tarafından finanse edilen ve stablecoinleri “sermaye açısından daha verimli” hale getiren “yenilikler” ya da kırılmaya devam eden ve daha fazla kırılmaya devam edecek olan şeyler.
Ben Edgington @benjaminion_xyz : Ethereum’un orta/uzun vadeli geleceğini nasıl görüyorsunuz? Veya daha somut olarak, 10-20 yıl içinde Ethereum (küresel) toplumda nasıl bir rol oynayacak?
vitalik.eth @VitalikButerin : Sağlam bir merkeziyetsiz finansal sistem, her türlü sıfır bilgi onayına sahip sağlam bir Ethereum İsim Servisi ekosistemi (bu “kimliği” kapsar), DAO’ların ciddi miktarda sermayeyi kontrol ettiğini ve bunları kripto alanının ötesinde gerçekten yararlı şeyler yapmak için dağıttığını görebileceğimizi umuyorum… Ve elbette, hepsini mümkün kılmak için tamamlanmış bir Proof-of-Stake ve sharding geçişi.
Hsiao-Wei Wang @icebearhww : İnsanların on dört yaşında dinlediği müziğin zevklerini en çok etkileyeceğini duydum. Gençken hayata bakış açınızı değiştiren herhangi bir kitap/film/müzik/yaratıcı çalışma var mı?
vitalik.eth @VitalikButerin : Kitap ve müzikler hakkındaki cevapları farklı! ~2011-12’de Avusturya’nın standart ekonomi kanununu (Mises, Rothbard…) okudum ve bu benim düşüncemi çok şekillendirdi ve BTC’yi erkenden takdir etmemi sağladı, ancak o zamandan beri bu düşünce okulundan uzaklaştım.
Müzik söz konusu olduğunda, 2 saatlik koşularımı daha keyifli hale getiren güzel şarkılar dinlemeyi seviyorum. Bildiğiniz gibi bir sürü rastgele Tayvanlı şarkıcı var. Şu anda bunu dinliyorum https://www.youtube.com/watch?v=isri8MPWoco
Sanırım yabancı dillerdeki müziği seviyorum çünkü şarkı sözlerinin çoğunu o kadar da ilginç bulmuyorum ama kelimeleri anlamak için biraz çaba harcamam gerektiği gerçeği onları bir şekilde daha ilginç kılıyor (Ayrıca farklı kültürler arasında karşılaştırma ve zıtlık oluşturabilmek…)
QJ (ECF Network) @QJ_ECF : Merhaba V, @ethereumecf projesinin araştırdığı ve etrafında oluşturmaya çalıştığı soruyu soracağım: Yatırım için bir kripto projesini meşruiyet açısından değerlendirirseniz ne ararsınız? Aldatıcı olmadığı konusunda kendinizi oldukça rahat hissetmeniz için neyi kontrol ederdiniz?
vitalik.eth @VitalikButerin : Anlamlı bir şeyler yapmaya çalışan (yani, proje başarılı olursa normal insanların takdir edebileceği bir şekilde dünya daha iyi olurdu) ve sağlam bir ekonomiye sahip (yani, hepsi kısa vadeli para basımına yani likidite madenciliğine dayanmayan) projeler bulun.
Ayrıca, @FukuyamaFrancis’in “megalothymia” ve @tzhen’in “ego” dediği o karanlık içeriğin düşük seviyelerine sahip ekipleri/kurucuları bulun.
Afr Schoe @q9fmz : Bitcoin, Ethereum ve DeFi, düzensiz kapitalizmi bir sonraki seviyeye taşıdı. Sistemin eksikliklerini, örneğin sosyal adaletsizliği, çevresel yıkımı veya entelektüel gerilemeyi ele almayı başarabilecek miyiz?
vitalik.eth @VitalikButerin : Çevresel yıkım -> Proof-of-Stake
Sosyal adaletsizlik -> (i) büyüdüklerinde ethereum’un kendisinin ötesinde faydalı şeyler yapmayı umarak genişleyebilecek olan ethereum üzerindeki çeşitli kamu malları projeleri, (ii) NFT ekosistemi LatAm, Afrika, vb.’deki projeleri daha aktif olarak destekliyor.
Entelektüel regresyon -> statüko merkezi web2 içeriklerinden ziyade yüksek kaliteli tartışmaya daha iyi yönelik teşviklere (katılımcılar için teşvikler veya proje ekibinin kendileri için teşvikler) sahip kripto tabanlı sosyal medya.
Lily @lilyluo : Son zamanlarda sizi etkileyen hangi sanat eserini gördünüz veya dinlediniz? (NFT olabilir)
vitalik.eth @VitalikButerin :“Etkilenmeyi” tanımlayın. Sanatla (hem resim hem de müzik) her zamanki etkileşim biçimim, tek tek parçalara odaklanarak derin anlam çıkarmak değil, başka şeyler yaparken (çalışırken veya koşarken) onlara bakmak/dinlemek ve genellikle ruh halimi ve/veya enerji seviyemi artırmaktır.
Je-Meng @jemenger : Son zamanlarda temel, hümanist değerlerimizin nereden geldiğini ve bunları gelecek nesillere nasıl aktarabileceğimizi düşünüyordum. Kendi değerlerinizin en önemli, spesifik etkilerinin neler olduğunu düşünüyorsunuz?
vitalik.eth @VitalikButerin : Hippi mutlu küreselci Kanada kültürü, açıklık yanlısı / özgürlük / eşitlikçi erken internet kültürü, @ESYudkowsky tarzı rasyonalizm ve @GiveWell tarzı etkili fedakarlığın bir kombinasyonu ve sadece birçok farklı yere ve topluluğa seyahat eden kendi deneyimlerim…
Ancak, 2013’te BTC maksimalizminin ne kadar zehirli hale geldiğini görmek ve böyle olmaktan çok uzak bir kültür inşa etmek istemek gibi “anti-etkiler” de önemlidir.
Jing is Hiring for Optimism @jinglanW : İnternette gördüğünüz en komik şey nedir?
vitalik.eth @VitalikButerin : Çok fazla var açıkcası….
Şimdi hatırladığım rastgele bir tanesi
https://www.reddit.com/r/SubSimulatorGPT2/top/?t=year
Michelle Rempel Garner @MichelleRempel : Hükümetlerin kriptopara birimlerini manipüle edilmiş ticaret uygulamalarından (örneğin sosyal medya hype) korumada bir rolü var mı?
vitalik.eth @VitalikButerin : En iyi düzenleme stratejilerinin “her şeye katılmak için karmaşık bir lisans almanız gerekir” mekanizmalarından kaçınmayı ve bunun yerine daha büyük boyutta daha fazla gereksinime sahip olmayı içerdiğini söyleyebilirim [mevcut sosyal medya etkileyici ifşa düzenlemesinin zaten bu şekilde çalıştığını düşünüyorum?]
vitalik.eth @VitalikButerin : Ayrıca, kripto alanının var olmasını zorlaştırma ile kripto alanının “ana akım” kullanıcılara erişmesini zorlaştırma arasında bir ödünleşim varsa, en azından kısa veya orta vadede, birincisinden ziyade ikincisine sahip olmayı tercih ederim.
vitalik.eth @VitalikButerin : Ayrıca, bir noktada polis teşkilatlarının sanal sunucu çalıştırdığını görmek isterim. “Tebrikler, bir dolandırıcılığa 0.1 ETH gönderdiniz! Lütfen paranızı geri almak için can sıkıcı bir KYC sürecinden geçin”
Bunu sosyal medya dezenformasyonu için de yapabilirdi. Bunu epistemik bir aşı programı olarak düşünün.
jane gatsby @jane_gatsby : gelecek için en çok ne hakkında heyecanlısın?
vitalik.eth @VitalikButerin : Sanırım geçen yılki sabitlenmiş tweetimdeki her şeye hala katılıyorum:
* Kriptografi+blok zincirleri esp @ethereum ailesi
* Ömür uzatma @SENSResearchFou
* Yeni yönetim/”sosyal teknoloji” @RadxChange
* Her türden daha iyi çevrimiçi eğitim
* Şehirler inşa etmek @CCidotCity
* Devam eden küresel yoksulluğun azaltılması
* Uzay
Shengwu Li @ShengwuLi : @NoahRFeldman ile muhabbetinizin devamı olarak: “İnce” meşruiyetin sadece beklentileri karşılıklı olarak pekiştirmekle ilgili olduğunu ve “kalın” meşruiyetin, kuralların iyi/adil olduğuna dair ahlaki yargıları içerdiğini varsayalım.
Kriptopara birimlerinin yoğun bir meşruiyete ihtiyacı var mı? Ve nasıl alabilirler?
vitalik.eth @VitalikButerin : Kesinlikle kripto alanının, daha fazla arkadaş kazanmak için daha fazla mevcut paydaş için nasıl pozitif bir toplam olabileceği konusunda çok düşünmesi gerektiğini düşünüyorum.
Elbette bu ifadeyi ince bir meşruiyet diliyle ifade edebilirsiniz ama… Ahlakın sık sık koordine ettiğimiz bir şey olması, insanların doğasıdır. İşte tam da bu yüzden ince ve kalın meşruiyet arasındaki bu sıkı etkileşim bu kadar büyüleyici.
Paul Hauner @paulhauner : Pek çok güvenilir tahmine göre gezegen, birçok kritik, karmaşık ve güzel ekosistemi harap edecek +1,5°C’lik bir ısınmayla karşı karşıya. Proof-of-Stake’e geçişin ötesinde, biz Etherean’lar gelecek neslin gözlerinin içine bakıp çözümün bir parçası olduğumuzu söyleyebilecek miyiz?
vitalik.eth @VitalikButerin : Umarım! Genel olarak kriptonun Proof-of-Stake’e geçişinin çözümün sadece küçük bir parçası olacağını düşünmeme rağmen; nihayetinde, uzun vadeli çözümlere katkıda bulunan çok sayıda akıllı insana da ihtiyacımız var (güneş enerjisi? füzyon? karbon yakalama? atmosfere toz serpme?)
mwiya @mwiyas : 2 sorum var:
1) Küresel güneydeki merkez bankalarının ve hükümetlerin daha fazla sosyal/ekonomik ilerleme için Ethereum’u kullanmalarının bazı potansiyel yolları nelerdir?
2) Son 6 yılda en şaşırtıcı şey ne oldu?
mwiya @mwiyas : Bonus soru:
Uzun ömürlü araştırmaların azalan doğurganlık oranlarına ne ölçüde yardımcı olabileceğine inanıyorsunuz?
vitalik.eth @VitalikButerin : (1) için, havaleleri uluslararası olarak taşımanın bir yolu olarak sadece stablecoin’leri desteklemenin yanı sıra, bir şekilde blok zinciri tabanlı tasdiklerle denemeler yapmayı düşünüyorum. Henüz tam formatı bildiğimi iddia etmiyorum, ancak giderek orada önemli bir şey varmış gibi hissediyorum.
vitalik.eth @VitalikButerin : (2) için, genel olarak küresel siyasi kültürdeki değişimler, bugün 6 yıl önce delicesine tuhaf görünen o kadar çok manşet var ki.
vitalik.eth @VitalikButerin : Özellikle uzun ömür araştırmalarıyla ilgili değil, ancak yapay rahimlerin potansiyel bir tekno-feminist toplanma noktası olarak yeterince sevilmediğini düşünüyorum. Aynı zamanda doğurganlık ve cinsiyet eşitliği için harika olurdu.
Angela Walch @angela_walch : Twitter’da kimi takip edeceğinizi nasıl seçiyorsunuz?
vitalik.eth @VitalikButerin : Söyledikleri şeyleri okuyorum ve onları aydınlatıcı/ilginç/mantıklı buluyorum, bu yüzden takip et’e tıklıyorum?
OK Then @Kdenkss : Merkez Bankalarının/kamu sektörünün Merkez bankası dijital para birimlerine genel olarak artan ilgisi hakkında ne düşünüyorsunuz? Olumlu gelişme mi yoksa kripto ruhuna el koymak mı? Ethereum blockchain’inde bazılarının çok iyi var olabileceğini düşündüğünüzde, bu sizin için gerçeküstü bir an mı?
vitalik.eth @VitalikButerin : Aslında kriptonun “el koyulmaya” insanların düşündüğünden daha dirençli olduğunu hissediyorum ve insanlar internetten “her şey el koyulabilir” mitini abarttı. İnternette, merkeziyetsizleşme tesadüfiydi, kriptoda her şeyin kullanışlılığı için esastır.
vitalik.eth @VitalikButerin : Bu nedenle, Merkez bankası dijital para birimleri oluşturan hükümetleri ve ayrıca ethereum üzerinde finansal olmayan uygulamaları kişisel olarak memnuniyetle karşılıyorum; Bence hem onlar hem de dünya, kriptonun benzersiz bir şekilde iyi olduğu birlikte çalışabilirlik/birleştirilebilirlikten faydalanabilir.
Martin Köppelmann @koeppelmann : Ethereum’daki çoğu dApp’de platforma (Ethereum) ödenen ücret, dApp’e ödenen ücretten ÇOK daha fazladır. Apple örneğin %30 alır. Ethereum, Apple’dan daha mı fazla kira çıkarıyor?
Martin Köppelmann @koeppelmann : Ya da belki daha az “sansasyonel” soracak olursam: Sence bu bir problem mi? Gelecekte bunun değişmesini bekliyor musunuz?
vitalik.eth @VitalikButerin : Evet, bu büyük bir problem ve bu yüzden bunca zamandır ölçeklendirmeye bu kadar çok odaklandık.
Chih Cheng Liang @ChihChengLiang : Öğrendiğiniz bazı ilginç şeyler neler veya konuşabildiğiniz İngilizce olmayan diller nedeniyle hangi konulara önem vermeye başlıyorsunuz?
vitalik.eth @VitalikButerin : Binlerce yüksek profilli kişinin izlediği etkinliklerde tüm sunumları Mandarin dilinde yapmak zorunda olmak kesinlikle insanların “sahne korkusu” dediği şeyi çok iyi anlamamı sağladı…
Martin Köppelmann @koeppelmann : “Futarşi”nin 5-10 yıl içinde “bir şey” olacağına dair inancınız nedir?
vitalik.eth @VitalikButerin : Geriye dönük kamu malları finansmanı artı güçlü bir proje belirteçleri ekosistemi bir tür futarşi midir? Eğer öyleyse, deneyler çok yakında başlayacak!
Martin Köppelmann @koeppelmann : hm… Bana göre Futarşi karar vermekle ilgili (bugün) – bence, geriye dönük kamu malları finansmanının güzel *numarası*, bir kez belli olduktan sonra kararı ertelemek ve sonra oylama gibi *geleneksel* yöntemleri kullanmak olabilir?
Martin Köppelmann @koeppelmann : Yani benim için Futarchy şu anlama geliyor: (bahis) piyasalarına dayalı karar verme – ve geriye dönük kamu malları finansmanında hangi kararın piyasalara dayalı olduğundan emin değilim?
vitalik.eth @VitalikButerin : Ancak futarşi bir nesnel işlev üzerinde olmalıdır ve bu nesnel işlevin ne ölçüde yerine getirildiğine karar vermek için her zaman futarşi olmayan bir mekanizmaya ihtiyacınız vardır. Dolayısıyla bu, tüm futarşide bir sorundur.
Angela Walch @angela_walch : Kripto sistemlerine gömülü oyun teorisinin modasının geçebileceğini düşünüyor musunuz (yani sistemin dışındaki dünya değişiyor, dolayısıyla içindeki teşvikleri değiştiriyor)? Eğer öyleyse, durumun böyle olduğu sistemlere ne olmalı?
vitalik.eth @VitalikButerin : Oyun teorisi, belirli bir bağlamda kesinlikle modası geçmiş olabilir; Mekanizma-tasarım-teorik bakış açıma burada “tarihin sonu” almanın neden bu kadar zor olduğunu veriyorum: https://vitalik.ca/general/2020/09/11/coordination.html
vitalik.eth @VitalikButerin : Bu durumda ne olduğuna gelince, nihayetinde yapabileceğiniz en iyi şey, kuralları değiştirmek için yeterli meşruiyete sahip, bozulmamış bir mekanizma olduğunu ummaktır.
(Ya da bunun olma tehdidi, dengeleyici bir güç görevi görür ve oyun teorisini her şeyden önce aynı çizgide tutar)
Aya Miyaguchi @AyaMiyagotchi : Bu deneyi yapmanıza ne sebep oldu?
vitalik.eth @VitalikButerin : Twitter’ın benim için hala yararlı bir sohbet platformu olabileceği herhangi bir format olup olmadığını görmek istiyorum. (Her ne kadar bunu tekrarlamayı planlamıyorum; eğer bir şey olursa, twitter’a alternatifler için tasarımları bilgilendirmek iyi bir bilgi)
hayden.eth @haydenzadams : Şu anda hangi konuşma platformlarını en yararlı buluyorsunuz? Bugün var olanlardan daha iyi tasarlanmış platformlar için hangi fikirleriniz var?
vitalik.eth @VitalikButerin : Çoğunlukla özel sohbetlerde takılırım (Telegram, @ethstatus, Discord veya başka bir yerde).Twitter da benim için faydalı ama sadece değer verdiğim insanların söylediklerini okumak için.
vitalik.eth @VitalikButerin : Ben şahsen @ethstatus’un kimin konuşabileceğini (ancak herkesin dinleyebileceğini) akıllı bir sözleşmenin kontrol ettiği sohbet odaları sunmasını istiyorum. Bu, eşdeğerini uygulamak için kullanılabilir: https://ethresear.ch/t/conditional-proof-of-stake-hashcash/1301 ama aynı zamanda birçok başka fikir için de kullanılabilir.
Scott LΞwis @scott_lew_is : birleştirme ana ağda olduktan sonra hangi protokol yükseltmelerinin yüksek öncelikli olduğunu düşünürdünüz?
vitalik.eth @VitalikButerin : * Hesap soyutlama
* Vatansızlık
* Sharding
JosephC @josephch : Sharding ilk olur mu? ve diğerleri, onlara giden yollar daha az net olduğundan ve daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyduğundan daha önce listeleniyor mu?
vitalik.eth @VitalikButerin : Hepsi paralel olarak üzerinde çalışılıyor; hangisi önce yapılırsa önce o uygulanacaktır.
Jeff Coleman @technocrypto : Ethereum topluluğunun daha geniş sosyal konularla ilgilenmede ne kadar etkili olduğunu düşünüyorsunuz? Hemen yarın bile (en azından bireysel olarak) değiştirilebilecek, başarısız olduğumuz en kötü şeyler nelerdir?
vitalik.eth @VitalikButerin : İnsanların pek bahsetmediği ve aktif olarak daha iyi olmaya çalışabileceğimizi düşündüğüm bir şey var:
Zorlamaya devam etmek istediğim büyük bir şey, ethereum’un çok fazla ABD ağırlık merkezine sahip olmaktan kaçınması. Globalizm, kriptonun en güçlü yönlerinden biridir ve bunu kutlamalı ve çok daha fazla geliştirmeliyiz.
(örn. Etiyopya’dan bu NFT sanatına bakın: https://foundation.app/@yatreda )
Tim Beiko @TimBeiko : Çoğu gün ne yapacağınıza nasıl karar veriyorsunuz? Ne kadar proaktif olarak plan yapıyorsun veya en azından deniyorsun? yoksa çoğunlukla akışına bırakıp, o an acil olan neyse onunla mı ilgileniyorsun?
vitalik.eth @VitalikButerin : Kesinlikle ilkinden daha çok ikincisi.
mariano.eth @nanexcool : Sizce akıllı cüzdanlar neden ilgi görmedi (nispeten konuşursak)? Ve EIP-3074 hakkında düşünceleriniz nedir?
vitalik.eth @VitalikButerin : Şu anda akıllı cüzdanlar, işlemler için işlem ücretlerini kabul etmek ve ödemek için üçüncü taraf altyapısına ihtiyaç duyuyor; bu bir vazgeçme nedeni. Hesap soyutlama bunu çözebilir. (EIP 3074 bunu çözmez; farklı bir sorunu çözer)
ping.eth @PingChenTW : (Teknik) yazma becerilerini keskinleştirmek için herhangi bir öneriniz var mı?
vitalik.eth @VitalikButerin : Bu @slatestarcodex parçası bana gerçekten yardımcı oldu: https://slatestarcodex.com/2016/02/20/writing-advice/
Anthony Sassano @sassal0x : jonny ray @JonnyRhea bunu sormamı istedi: Tüm eth1/eth2 müşteri ekipleri için süresiz olarak finansman sağlamak için sürdürülebilir uzun vadeli bir plan var mı?
Devam sorusu olarak…
Temel geliştiricilerin/araştırmacıların yetenekleri elde tutması, ele alınması gereken bir sorun mu?
vitalik.eth @VitalikButerin : Kesinlikle önemli bir problem. Bunu daha genel kamu malları finansman sorununun bir parçası olarak düşünürdüm… Umarım bu alandaki bazı projeler başarılı olur!
Henry Farrell @henryfarrell : Bilim-kurgu okur musunuz, okuyorsanız hangi yazarları/kitapları seversiniz?
vitalik.eth @VitalikButerin : Son zamanlarda en sevdiğim kurgu kitabımın @ESYudkowsky’nin http://hpmor.com olduğunu kabul etmekten utanıyorum: http://www.hpmor.com/
Ξwoki GITΞR of COINS @owocki : kamu malları neden iyidir? kripto, dünyanın kamu mallarını desteklemeye nasıl yardımcı olabilir?
vitalik.eth @VitalikButerin : @optimismPBC’nin gerçekten önemli sıralayıcı gelirleri (bugün 100 bin doların üzerinde) elde etmesi konusunda heyecanlıyım ve retro kamu malları fonlarına çok fazla fon ayırmayı taahhüt ettiler. Bu deneyin nasıl sonuçlandığını görmek harika olacak. https://medium.com/ethereum-optimism/retroactive-public-goods-funding-33c9b7d00f0c
vitalik.eth @VitalikButerin : Bireysel ve kurumsal tek seferlik bağışlardan, kamu mallarını finanse etmek için uzun vadeli taahhütler veren tüm mekanizmalara geçmemiz gerekiyor. Kapsamın ethereumdan ethereum dışı kamu mallarına genişletilmesinin zaman içinde doğal olarak gerçekleşeceğini düşünüyorum.
ECN | Ethereum.cn @EthereumCN: Biz geçiyoruz: https://grants.xyz/
vitalik.eth @VitalikButerin : Harika, bundan ne çıkacağını görmek için sabırsızlanıyorum!
Samo Burja @SamoBurja : Bu günlerde takip ettiğiniz en ilginç entelektüel topluluklar hangileri? Bu düşünce okullarının en iyi temsilcilerinden bazıları kimlerdir?
vitalik.eth @VitalikButerin : Aynı insanları zaten tanıyormuşuz gibi hissediyorum! @tylercowen veya @MarkLutter, charter şehirleri hakkındaki tartışmayı hızlandırmada harika oldu, @RadxChange, yukarıdakilerden farklı bir tada sahip yönetişim ve koordinasyon fikirleri için. Ama tüm bunlara ek olarak…
vitalik.eth @VitalikButerin : … Ayrıca tarih ve diğer konular hakkında daha fazla kitap okuyorum (tamam iyi, bazen sesli kitap formatında dinliyorum). Eski unutulmuş materyallerde pek çok iyi şey var. Matematik ve ekonomide, 50’lik eski şeyler genellikle daha erişilebilir ve son zamanlardan çok daha kullanışlıdır!
Samo Burja @SamoBurja : Evet tanıyoruz! Ama ara sıra yeni keşifler için sormakta fayda var 🙂 @Dominic2306 & @palladiummag eklerdim, her biri dış politika konusunda çok ilginç bakış açıları sunarken, üniversite sisteminin krizi ve duyarlı hükümetlerin nasıl inşa edileceği gibi konular hakkında da çok ilginç bakış açıları sağlıyor.
vitalik.eth @VitalikButerin : Hehe evet, kesinlikle @palladiummag da. Farklı tatlara sahip olmak her zaman iyidir. Ah, dış politika ve küresel siyasi kültür üzerine, elbette @MacaesBruno’yu unutamam.
mariano.eth @nanexcool : Sizce Ethereum Sanal Makinesi tasarımının bazı iyi ve kötü kararları nelerdi ve gelecekte bazı kötü kararlar düzeltilebilir mi?
vitalik.eth @VitalikButerin : 256 bit yapmak kötüydü; keyfi boyutta bir bigint özelliği ile 64 bit olması gerekirdi. Ayrıca bir şekilde daha saflık dostu.
Genel olarak devex’in oldukça iyi olduğunu söyleyebilirim. Ne olabileceği konusunda: https://twitter.com/tmarzagao/status/1432507590114676737 örnek verebilirim (EOS’un da böyle olduğunu hatırlıyorum).
- Bu da ilginizi çekebilir: Vitalik Buterin: 27 Yaşındaki Kripto Milyarderinin Hikayesi
Kriptoparalar ve blockchain hakkında; her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.